Kriter > Medya Kritik |

Depremde Sosyal Medya Manipülasyonu


Elazığ depremi sonrasında devletin hem kurtarma çalışmaları hem de depremzedelerin yaralarının sarılması için gösterdiği hızlı refleks, deprem sonrası kriz yönetimi ile ilgili önemli bir aşama kaydedildiğinin göstergesi oldu. Fakat buna rağmen sosyal medya manipülasyonu yapan bazı isim ve kuruluşların depremden bile siyasi rant devşirme çabasını üzülerek izledik.

Depremde Sosyal Medya Manipülasyonu

Elazığ depremi sonrasında devletin hem kurtarma çalışmaları hem de depremzedelerin yaralarının sarılması için gösterdiği hızlı refleks, deprem sonrası kriz yönetimi ile ilgili önemli bir aşama kaydedildiğini gösterdi. Devletin ilgili bütün birimleri, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlar ve ilgili yetkililer deprem bölgesine çok hızlı bir şekilde odaklandı. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve Kızılay başta olmak üzere birçok kuruluş depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere seferber oldu. Türk milleti de her zaman olduğu gibi depremzedelere kayıtsız kalmadı. Yapılan bağış kampanyalarında milyonlarca lira toplandı. Tüm Türkiye yaraların sarılması için güç birliği yaptı.

 

Kriz Çıkarma Hesapları

Fakat tüm bu güzel örneklere rağmen birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan bir günde, devletin ve milletin kenetlenmesini hazmedemeyip gerçek dışı haberler üreterek kriz çıkarma peşinde koşanları da üzülerek gördük. Kızılay ve AFAD’ın yaptığı çalışmaları karalayıcı haberlerin yanı sıra “HDP yardımlarının geri gönderildiği”, “Kürtlere ayrımcılık yapıldığı”, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında kurtarma çalışmalarının durduğu” yönünde birçok asılsız iddia sosyal medyadan ve çeşitli haber kanallarından servis edildi.

Elazığ’da meydana gelen depremin ardından duyarlı birçok vatandaş güvenilir bir yardım kuruluşu olarak Kızılay’a yardımda bulunmak istedi ve bunun üzerine bir yardım kampanyası başlatıldı. Ancak bu durum, bazıları tarafından “devletin depremzedelere yardım etme gücünün olmadığı” gibi bir iddia ile gündeme taşındı.

SoL Haber Oda TV

Acıya Saygısızlık

Oyuncu olan Berna Laçin, Twitter hesabından, “Deprem anı ilk akla gelen para toplamak. Onca toplanan deprem vergisine n’oldu?” şeklinde bir paylaşım yaparak vatandaşların yardım etme duygusu üzerinden devletin aciz kaldığı yönünde bir algı oluşturmaya çalıştı. Laçin’in iddialarına Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Twitter hesabından yanıt verdi. Laçin ayrıca devletin depremden etkilenen illere vergi muafiyeti getirmemek için depremin büyüklüğünü 6,8 olarak değil de 6,5 olarak duyurduğu yönünde, “Hop güncelleme 6,5… Biliyorsunuz bir dereceden sonra o ilde vergi filan depremden dolayı muafiyet alıyor” şeklinde gerçek dışı bir tweet daha attı. Paylaşımları ile tepki çeken Laçin’e soruşturma açıldı. Böylesine kritik bir zamanda toplumu yanıltan açıklamalar yapan Laçin’e soruşturma açılmasını ise birçok medya organı hükümete karşı bir eleştiri malzemesi olarak kullandı.

Berna Laçin tweetBerna Laçin tweet2

Bekletilme Yalanı

Bir diğer spekülatif ve gerçek dışı iddia ise enkaz altındaki bir kadının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişine denk getirilsin diye 1 saat enkazda bekletildiği şeklinde haber oldu. Oda Tv haber sitesinde Serdar Akinan tarafından dile getirilen iddia, kısa süre sonra AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu tarafından yalanlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan bu asılsız iddianın habere dönüştürülerek servis edilmesi tepki çekti.

CumhuriyetSoL Haber2

Örtbas Çabası

Hedefte olan bir diğer kurum ise Kızılay oldu. Yardımların tek bir kanaldan ve düzenli olarak yapılabilmesi için Kızılay aracılığıyla dağıtılmasını “kötü niyetli” okuyan kimi mecralar kurumu hedef göstererek yardımların akıbetiyle ilgili spekülatif içerikler paylaştı.

Benzer şekilde şehir dışından gelen yardımların AFAD ile koordineli şekilde şehre getirilmesi gerektiğinin söylenmesine rağmen AFAD ile koordinasyon olmaksızın getirildiği için HDP’li bir belediyeden gelen yardımın geri çevrilmesi, sansasyon yaratacak ifadelerle haberleştirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, HDP’li Kars Belediyesi’nin gönderdiği yardımların AFAD koordinasyonunda gönderildiği için kabul edildiğini, diğer belediyelerden gelen yardımların ise prosedüre uymadığı için geri gönderildiğini duyurdu. Söz konusu haberi gündeme taşıyan Cumhuriyet ve Evrensel gibi yayın organlarının kamuoyunu eksik ve yanlış bilgilendirdiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ülkenin başındaki isim olarak deprem bölgesine gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili de bir algı operasyonu yapıldı. Sol haber sitesinde Erdoğan’ın Elazığ’a gitmesinin siyasi bir rant çabası olduğu öne sürüldü. Erdoğan’ın diğer tüm şehir dışı seyahatlerinde gerçekleştirilen prosedürlerin uygulanmasına rağmen Elazığ yolculuğu için “yakıt masrafı” üzerinden bile algı oluşturulmaya çalışıldı.

Tüm bu olumsuz algı operasyonlarına rağmen depremin yaraları devletin ve milletin gücü sayesinde en hızlı şekilde sarılıyor. Hayatını kaybedenleri geri getirmek mümkün olmasa da geride kalanlar için yapılabilecek tüm yardımları yapmaya hazır bir devlet ve milletin olduğunu görmek güven veriyor. Depreme karşı tedbirlerin en üst seviyeye çıkması ve benzer acıların tekrar yaşanmaması ise herkesin ortak duası.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası