Kriter > Kitaplık |

Millet Kütüphanesi Türkiye’ye Çok Yakıştı


Millet Kütüphanesi’nin açılması ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tamamlandı. Devletle milletin buluşma noktasının son halkasını bu heybetli kütüphanenin oluşturması ise bilgiye ve kitaba verilen önemi göstermesi açısından çok güzel oldu.

Millet Kütüphanesi Türkiye ye Çok Yakıştı

Dünyanın farklı yerlerinden kütüphanelerin fotoğraflarını sosyal medyada görür, imrenirdik. Etkileyici bir mimari, bitmek bilmeyen raflar bize geri kalmışlığımızı hatırlatırdı. Ama köprünün altından çok sular aktı. Türkiye çıktığı yolda eksikliği sık sık dile getirilen kütüphane konusunda büyük bir adım attı. Artık bizim de hem mimarisiyle hem de yayın kapsamıyla övünebileceğimiz bir kütüphanemiz var. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi 20 Şubat’ta açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in birlikte yaptıkları açılışa yayın ve kültür dünyasından birçok isim katıldı.

 

Etkilenmemek Mümkün Değil

Öncelikle Millet Kütüphanesi’nin çok etkileyici bir yapı olduğunu vurgulayalım. Yüksek sütunlar ve geniş kubbe adeta kütüphanede toplanmış bilgi birikiminin büyüklüğünü temsil ediyor. Kenarlardaki masalarda ise sanki çalışma odanızdaymış gibi kıymetli eserleri inceleyebiliyorsunuz. Bunlarla birlikte birçok okuma salonu, çalışma odası, çocuk ve gençlik kütüphanesi, atölye ve dinlenme alanları mevcut.

Kütüphanede 134 farklı dilden eser var. 4 milyondan fazla basılı yayın yer alıyor ve rafların uzunluğu 200 kilometreyi aşıyor. Bunun yanında kütüphaneden çok ciddi bir veri tabanına erişim olduğunun da altını çizelim. Yüzbinlerce makale ve e-yayına bu veri tabanları üzerinden ulaşmak mümkün.

 

Millet Kütüphanesi

Bir Kütüphaneden Fazlası

Millet Kütüphanesi’nin okumak ve araştırma yapmak isteyenlere hizmet vermenin yanında birkaç fonksiyonu birden gerçekleştirdiğini de belirtmek gerekiyor. Öncelikle burası, Ankara’ya yeni gelen birinin mutlaka görmesi gereken bir yapı. Malum Ankara’da çok fazla gezip görecek yer yok ve kütüphane bu noktada önemli bir boşluğu dolduruyor. Bunun yanında bu kütüphane sık sık sergilere ev sahipliği yapacak. İlk açılan sergiler ise Hatt-ı Hümayun Sergisi ve Mürekkebin İzi Sergisi oldu. İlk sergide Osmanlı padişahlarının el yazılarını görmek mümkünken ikinci sergide birçok el yazması Kuran-ı Kerim ile Süryanice, Yunanca, Arapça, Ermenice İncil, Tevrat ve Zebur bulunuyor. Bu sergiye yerli yabancı turistler de büyük ilgi gösterecektir.

Millet Kütüphanesi’nin açılması ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tamamlandı. Devletle milletin buluşma noktasının son halkasını bu heybetli kütüphanenin oluşturması, bilgiye ve kitaba verilen önemi göstermesi açısından çok güzel oldu. Nihayet Ankara İstanbulluları kıskandıracak bir esere sahip oldu. Nasip olursa Rami’deki kütüphanenin tamamlanmasıyla İstanbul da kütüphanesine kavuşacak.

 

Kütüphaneler Sınıf Atladı

Millet Kütüphanesi çok önemli bir abide olarak tarihe geçti. Öte yandan Türkiye’de kütüphanecilik ve kütüphane kültürü de çok gelişti. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü verilerine göre 2013’te halk kütüphanelerini 20 milyon kişi kullanırken 2019’da bu sayı 30 milyonun üstüne çıktı. Halk kütüphaneleri üye sayısı ise aynı tarihlerde 1 milyondan 4 milyona yükseldi. 2013’te 7,5 milyon kitap ödünç verilirken bu sayı geçtiğimiz yıl 13 milyona yaklaştı. Halk kütüphanelerinde sadece kitap okunmuyor, farklı etkinlikler de yapılıyor. 2013’te 3 milyona yakın etkinlik düzenlenirken bu sayı 2019’da 12 milyona yaklaştı. Bu etkinliklere katılan kişi sayısı da 480 binden 1 milyonun üzerine çıktı. Verilerden de anlaşıldığı üzere Türkiye’de sadece büyük kütüphaneler yapılmıyor aynı zamanda Anadolu’nun küçük ilçelerine kadar yayılan halk kütüphanelerinin de kapasitesi artıyor, etkinlikler düzenleniyor ve daha çok kişi tarafından ziyaret ediliyor.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası