Kriter > Dosya > Dosya / Deprem Sonrası |

Afet Sonrası Yeniden İhya ve İnşa Süreci


Yer seçimi yapılan bölgelerde, mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmalarının ardından, ihale süreçlerini tamamlayıp inşaat çalışmalarına başladık. Depremden etkilenen şehirlerimizde yeni, güvenli ve afetlere dirençli konutlarımızı inşa ediyoruz. Bu kapsamda toplamda 650 bin konut ve köy konutu inşa edeceğiz. Bunlardan 319 bin tanesinin ihale sürecini Mayıs sonuna kadar tamamlayacağız.

Afet Sonrası Yeniden İhya ve İnşa Süreci
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Kahramanmaraş Karasu TOKİ deprem evleri temel atma törenine katılarak incelemelerde bulundu. (TCCB- Murat Çetinmühürdar/AA, 23 Mart 2023)

Ülke olarak Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle tarihin en büyük afetlerinden birini yaşadık. Milletimizi derin bir yasa boğan asrın felaketinin 53. gününde, 50 binin üzerindeki can kaybımızın acısını ve hüznünü yüreğimizde yaşıyoruz. Afet nedeniyle hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Yüce Allah’tan rahmet diliyoruz. Aziz milletimizin başı sağ olsun.

On bir şehrimizi etkileyen bu afetin, ülkemizin tarım, sanayi, turizm, kültür ve ticaretin yoğun olarak yapıldığı alanlarında meydana gelmiş olması son derece önemlidir. Depremden zarar gören şehirlerimiz, aynı zamanda kadim medeniyetimizin en kıymetli hazinelerine ev sahipliği yapmaktadır. Diğer yandan bugün sahiplendiğimiz ve kimliğimizin bir parçası olarak gördüğümüz insanlık tarihinin eşsiz hazinelerinin olduğu bu toprakların mazisi, insanlık kadar eski olan bir geçmişe uzanmaktadır. Bu bölge, insanlığın binlerce yıllık birikimine, kültürel mirasına ev sahipliği yapmaktadır. Ne yazık ki, sahip olduğumuz bu güzide değerlerimiz, camilerimiz, hanlarımız, köprülerimiz, kalelerimiz, medreselerimiz, müzelerimiz ve tarihi meydanlarımız depremde ciddi şekilde hasar görmüştür. Kadim şehrimiz Hatay’da tarih boyunca farklı dil, din ve mezheplere sahip vatandaşlar hep birlikte kardeşçe yaşamıştır. Mısır'dan Basra Körfezi'ne uzanan bölgedeki medeniyetlerin birçoğu, Hatay'da doğmuştur. Asi Nehri ve dünyanın en verimli topraklarından olan Amik Ovası, bu şehrimizin ev sahipliği yaptığı yerler arasındadır. Akdeniz’in kapısı ve kilidi olan bu şehrimiz; işgale karşı direnişiyle de tarihimizde şanlı bir yere sahiptir. Yine 14 asırlık Habibi Neccar Camimiz ve Ulu Cami buradadır. Defne, Samandağ ve Kırıkhan, coğrafyamızın en özel yerleri arasında yer almaktadır.

Tüm bu nedenlerle bölgeyi her bakımdan yeniden ayağa kaldırmak için çalışmaları ilk andan itibaren başlattık. Yaraları sarmak için acıyı paylaşarak azaltmak için canla başla çalışıyoruz. Devletimiz bütün kurumlarıyla, bütün imkan ve birikimiyle afetin ilk anından itibaren sahadaydı. 85 milyon insan olarak tek yürek olduk ve bugüne kadar hiçbir vatandaşımızı her ne olursa olsun yalnız bırakmadık. Devlet millet tek yürek, gece gündüz demeden afetzede kardeşlerimizin yanında olduk, onların yaralarını sardık, acılarını paylaştık, hüzünlerine ortak olduk. Depremzede kardeşlerimizin barınmadan sağlığa, şehircilikten altyapıya kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Asrın felaketiyle yaşadığımız bu zor günleri, devlet millet tek yürek olarak, hep birlikte aşacağız. Burada depremin ilk anından itibaren arama kurtarma başta olmak üzere sağlık hizmetlerinden geçici barınmaya, hasar tespit çalışmalarından enkaz kaldırmaya, altyapı hizmetlerinin yeniden sağlanmasından konut inşasına kadar çok önemli çalışmalar yürütüyoruz.

 

Hasar Tespit Çalışmaları

Hasar tespit çalışmalarımız bölgede afet sonrası süreçte yürüttüğümüz çalışmalar arasında çok önemli bir yer tutuyor. Afet sonrası süreçte vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak için deprem bölgesindeki tüm binalarımızı baştan sona taradık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak depremin ardından 7 bin 300 uzman personelimizle 11 ilde hasar tespit çalışmalarını tamamlamak için seferber olduk. Toplam 5 milyon 646 bin bağımsız bölümden oluşan 2 milyon 31 bin binada inceleme yapıldı, bunların 894 bin 130 bağımsız bölüm içeren 312 bin 931 binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğu belirlendi. Bölgede arka arkaya yaşanan deprem ve artçılara rağmen tüm yapılar tekrar tekrar tarandı.

 

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Konut Yapım Seferberliği

Deprem sonrası çalışmalarımızın ikinci önemli aşaması ise deprem konutları inşa sürecidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve iştiraklerinin iş birliğiyle, depremden etkilenen 11 ilimizde Cumhuriyet tarihinin en büyük konut seferberliğini ve en büyük afet dönüşüm sürecini başlatmış bulunuyoruz. Binlerce mimar, mühendis, yüzlerce akademisyen ve on binlerce işçi, yeni yerleşim alanlarımızın planlama ve inşa sürecinde titizlikle çalışmaktadır. Yer seçimi yapılan bölgelerde mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmalarının bitmesinin ardından, ihale süreçlerini tamamlayıp inşaat çalışmalarına başladık. Bir an evvel, depremden etkilenen şehirlerimizde, yeni güvenli ve afetlere dirençli konutlarımızı inşa ediyoruz. Bu kapsamda toplamda 650 bin konut ve köy konutu inşa edeceğiz. Bunlardan 319 bin tanesinin ihale sürecini Mayıs sonuna kadar tamamlayacağız. 21 Şubat’tan bugüne kadar 55 bin konutumuzun temelini attık ve çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Vatandaşlarımız eskisinden daha güvenli ve afetlere dirençli konutlarında güven içerisinde yaşayacaklar. Tüm bu çalışmalarla birlikte, halkımızın hayatını normale döndürmek için elimizden geleni yapacağız.

Elazığ Afet Konutları Temel Atma ve Sosyal Konutlar Anahtar Teslim Töreni
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Abdullah Paşa Mahallesi TOKİ alanında düzenlenen "Elazığ Afet Konutları Temel Atma ve Sosyal Konutlar Anahtar Teslim Töreni"ne katıldı. (Doğukan Keskinkılıç/AA, 1 Nisan 2023)

 

Şu ana kadar 11 ilimizde yapmayı planladığımız konut ve köy evi sayılarımız şu şekildedir:

Adana'da 12 bin 492 konut ve 2 bin 438 köy evi, Adıyaman'da 49 bin 934 konut ve 23 bin 640 köy evi, Diyarbakır'da 16 bin 500 konut ve 2 bin 361 köy evi, Elazığ'da 7 bin 452 konut, Gaziantep'te 29 bin 751 konut ve 12 bin 607 köy evi, Hatay'da 216 bin 733 konut ve 34 bin 129 köy evi, Kahramanmaraş'ta 81 bin 987 konut ve 30 bin 310 köy evi, Kilis'te bin 643 konut ve 2 bin 628 köy evi, Malatya'da 70 bin 1 konut ve 25 bin 302 köy evi, Osmaniye'de 12 bin 243 konut ve 6 bin 856 köy evi, Şanlıurfa'da 8 bin 3 konut ve 3 bin köy evi olmak üzere toplamda 506 bin 739 konut ve 143 bin 271 köy eviyle beraber toplam 650 bin 10 konut inşa edilecek. Bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evini teslim edeceğiz.

Konutlarımızın her biri 3+1, brüt 105 metrekare, net 85 metrekare olacaktır. Yeni hayat alanlarının inşası ile birlikte şehirlerimizi tüm afetlere karşı daha dirençli hale getireceğiz. Binalarımız zemin artı 3 katı veya 4 katı geçmeyecek ve altında dükkan olmayacak. Ayrıca, inşa etmek istediğimiz alanların zemin uygunluklarını denetleyerek ve yerel mimarimizi koruyarak yatay bir inşa süreci gerçekleştireceğiz.

Yeni yerleşim alanları; okullar, camiler, sağlık merkezleri, çarşılar, küçük sanayi tesisleri, parklar ve spor alanları gibi tüm sosyal donatıları ile birlikte inşa edeceğiz. İller Bankamız ile şehirlerimizin altyapısını tamamen yenileyeceğiz ve belediyelerimize her türlü desteği sağlayacağız. Vatandaşlarımız konutlarına yerleştirilene kadar konteyner kentler ve kira yardımları gibi destekler sağlayacağız. Diğer yandan yeni şehircilik çalışmalarımızda çevre dostu, sıfır atık uyumlu ve iklime duyarlı, yeni yapı teknolojilerini tüm alanlarda etkin bir şekilde kullanacağız. Bu sayede bir yandan afet dönüşümü çalışmalarını yürütürken diğer yandan da Türkiye’nin iklim dostu yeşil dönüşümünü de aynı hızla devam ettirmiş olacağız.

Geçmişteki depremler, seller ve yangınlar sırasında hiçbir vatandaşımızı açıkta bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız. Devlet ve millet el ele vererek, depremden etkilenen şehirlerimizin tarihinden kültürüne, doğal güzelliklerinden sanayisine, nüfus yapısından mimarisine kadar tüm zenginliklerini bir araya getirerek yeniden canlandıracağız.

 

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantıları ve Afet Sonrası Çalışmalar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak, kentsel dönüşüm, sosyal konut projeleri, atık yönetimi, millet bahçeleri, ekolojik koridorlar, altyapı yatırımları, akıllı şehirler ve yapı işleri gibi tüm alanlarda, bilimi ve bilim insanlarını çalışmalarımızın ortağı ve paydaşı olarak görüyoruz. Bilimi, müreffeh Türkiye'nin müreffeh şehirlerinin geleceği için dayanak noktası olarak kabul ediyoruz.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası ortaya çıkan durumun çevre, şehircilik ve iklim değişikliği perspektifinden takibi, yönetimi ve ihya sürecindeki politikaların belirlenmesi için uzman isimlerle, bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak konutlarımızın bilimsel normlara ve yeni teknolojilere uygunluğunu sağlamak adına 3 Mart 2023’te, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'mizde, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde oluşturduğumuz Ulusal Risk Kalkanı Modeli Kurulu üyesi olan bilim insanlarımızla bir araya geldik. Kahramanmaraş merkezli depremden sonra olası Marmara Depremi'ne, iklim değişikliği kaynaklı afet risklerine, sel ve yangın gibi Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tüm afet riskleriyle mücadele etme konularını tartıştık. Afetlere Karşı Dirençli Şehirler haline getirilmesi gereken tüm şehirlerimiz hakkında fikir alışverişinde bulunduk.

10 Mart 2023’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ev sahipliğinde, Bakanımız Murat Kurum’un başkanlığında Gaziantep'te İkinci Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantıda, deprem sonrası fay hatlarından yeni konut inşa sürecine, doğal afet riskleriyle başa çıkmaya kadar 81 ilimizi ilgilendiren birçok konu ele alındı. Bilim insanlarımız, Deprem ve Yer Bilimleri'nden Hasar Tespit'e, Tarihi ve Kültürel Miras Kurulu'ndan Şehirleri İnşa ve İhya Kurulu'na kadar oluşturulan 13 kurulda, ülkemizin tamamını afetlere karşı dirençli hale getirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyorlar. Yine bu kapsamda Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Kurulu üyeleri Mart’ın son haftasında Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep illerimizdeki afet bölgelerinde saha çalışması yaparak, teknik incelemeler yaptılar. Bu kurullar, dirençli şehirler hedefimiz için büyük önem taşıyor ve jeolojiden inşaat mühendisliğine, mimarlıktan sosyolojiye kadar disiplinler arası çok sayıda alandan temsilciler bulunuyor. Bilim insanlarımız Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ne birikimleriyle, sahadaki tecrübeleriyle akademik destek sağlamaya devam edecekler. Ayrıca, özellikle depremler gibi iklim krizine bağlı afetler nedeniyle, sürdürülebilir şehircilik ve dirençli bir Türkiye için afetlere karşı geniş kapsamlı bir hazırlık yapılması gerekiyor. Bilim merkezli bu hazırlıklarımızın güçlü bir Türkiye’nin inşasında etkin bir araç olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tüm çalışmalarımızı bugüne kadar bilimle, akılla ve teknolojiyle sürdürdük ve bundan sonra da aynı kararlılıkla yürütmeye devam edeceğiz.

Aynı zamanda İstanbul ve Marmara Bölgesi özelinde potansiyel afetlere karşı hazırlıklı olmak için, 39 ilçemizde kentsel dönüşüm çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Onlarca şantiyemizde binlerce işçi, mühendis, mimar ve şehir plancısı konutlarımızı dönüştürmek için bir seferberlik anlayışıyla çalışmalar yürütüyorlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak belediyeler ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde, İstanbul'un depreme hazırlığını hızlandırmak için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz, İstanbul'da, 93 bin konutumuzun yenilenmesi çalışmalarını sürdürüyoruz. İstanbul'u olası bir afete karşı korumak için, bölgesel ve alan bazlı dönüşümlerle yeni kentler kurmaktan, şehir merkezlerinde yerinde dönüşümlere ve mevzuat değişikliklerine kadar hemen hemen her alanda çalışmalar yürütmekteyiz. Binlerce yeni konutun yer aldığı rezerv alanlar oluşturmak da hedeflerimiz arasındadır. Amacımız, İstanbul'u güvence altına almak için yoğun bir çaba harcamaktır. Yeni, güvenli konutlar inşa etmek ve sağlıksız yapı stokunun yenilenmesi için kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması elzemdir.

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası