Kriter > Kitaplık |

Bu Kitaplar Sıkıcı Değil!


SETA’nın yayımladığı son üç kitabı her eğitim seviyesinden okur rahatlıkla okuyup bitirebilir. Bu kitaplarla SETA çok daha geniş kesimlere ulaşacak.

Bu Kitaplar Sıkıcı Değil

SETA’nın çıkardığı kitapların sayısı elliyi geçti. Son üç yıllık süreçte D&R’lar, kitap satış siteleri ve mümkün olduğunca kitap fuarlarında yer almaya çalıştık. Okurlarla girdiğimiz etkileşimde en çok aldığımız geri dönüş SETA kitaplarının uzun ve akademik kaldığıydı. Özellikle liseli kardeşlerimiz ve üniversiteye yeni başlayanlar kitaplarımızı bitirmekte zorlandıklarını ifade ediyorlardı. SETA’nın çıkardığı son üç kitap okurları bu noktada tatmin edecek nitelikte.

Bu kitaplardan ilki İran Yaptırımları: Hukuksal Boyut, Bölgesel ve Küresel Yansımalar, Türkiye’ye Etkileri başlığını taşıyor. Burhanettin Duran ve Kemal İnat’ın editörlüğünü yaptığı kitapta Trump’ın başkan seçilmesiyle birlikte gündeme gelen İran yaptırımları masaya yatırılıyor. Yaptırımların bölgesel ve küresel yansımaları, hukuki boyutu, diğer aktörlerin konuya nasıl yaklaştıkları ve tepkileri, Türkiye’ye etkileri ve İran iç siyasetindeki karşılığı kitapta tartışılıyor. Hukuki değerlendirmenin dışında kısa ve öz makalelerden oluşan kitap güncel bir konuyu kapsamlı bir şekilde okuru sıkmadan ele alıyor.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan ikinci kitap Dönüşen Savaşların Değişen Araçları. Şirin Duygulu tarafından kaleme alınan kitapta gelişen teknolojiyle birlikte savaşların eskisi gibi ulusal orduların karşı karşıya geldiği ve çatıştığı bir düzlemin dışına çıktığı vurgulanıyor. Bugün hem savaşların hem de savaşlarda kullanılan araçların dönüştüğü belirtiliyor. Bu yeni araçların her biri için bir bölüm kaleme alınmış. Özel askeri şirketler, yabancı terörist savaşçılar, siber saldırılar, silahlandırılmış insansız hava araçları ve otonom silahlar teker teker değerlendirilerek bunların savaşları nasıl dönüştürdüğü anlatılıyor. 176 sayfalık kitap birkaç oturuşta keyifle okunarak bitirilebilir.

Bu ay yayımlanan üçüncü kitaba Kriter okurları biraz daha aşina olabilir. Kriter içerik olarak daha çok analiz ağırlıklı bir dergi. Buna rağmen birçok isim ilk röportajlarını Kriter’e verdi. Hatta dergi zaman zaman manşetleriyle de gündeme yön verdi. Kriter’de şimdiye kadar yayımlanan röportajların bir kısmını Yusuf Özkır derledi. Özellikle Türkiye’nin 2016’dan bugüne serüvenini hatırlamak için Türkiye Hem Sahada Hem Masada: Gündem Belirleyen Söyleşiler kitabı birebir. SETA raporlarını okumakta zorlananlara bu kitap ilaç gibi gelecek.

Bu üç kitapla SETA okur kitlesini genişletmeyi sürdürecek ve yeni okurlara ulaşacak. SETA kitaplarını takip etmeye devam edin.

 

Tarih Bilimi ve Metodolojisi - Mehmet Yaşar Ertaş AK Parti ve Yükselen Türkiye - Ramazan Akkır, Yusuf Özkır, Çağatay Özdemir, Ali Yeşildal

 

Yeni Çıkanlar

  • Ramazan Akkır, Yusuf Özkır, Çağatay Özdemir ve Ali Yeşildal (der.), AK Parti ve Yükselen Türkiye, Kadim Yayınları, 2019.
  • Mehmet Yaşar Ertaş (ed.), Tarih Bilimi ve Metodolojisi, İdeal Kültür Yayıncılık, 2019.

 

Yayıncılar Rekor Kırdı

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) verilerine göre Temmuz 2019’da yayıncılar tarafından yapılan bandrol talebi 55 milyon 121 bin 271 adet olarak açıklandı. Bu bir rekor anlamına geliyor. Yayıncılar daha önce 53 milyon ile 2018’de kırılan rekoru daha ileri bir noktaya taşıdı. Bu rekorda eğitim yayıncılığı çok önemli bir paya sahip. Nüfusun genç ve öğrenci sayısının da yüksek olmasının doğal sonucu olan bu durum rekorun üzerini örtmemeli. Ekonomideki toparlanma ve yeni sezonun Eylül’le birlikte açılmasıyla 2019 bitmeden yeni rekorlar kırılabilir. Eylül ile birlikte yetişkin (araştırma-inceleme), çocuk-gençlik ve akademik kitaplar da toplam bandrol başvuru sayısı içindeki payını artıracaktır. Yayıncılık dünyasından güzel haberler gelmeye devam edecek.

 

Yıldızlar Bir Bir Kayıyor

Önce Haluk Dursun Hocanın elim bir trafik kazasında vefat ettiğini öğrendik. Haluk Hoca özellikle İstanbul üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmekle beraber çok geniş sahada farklı birçok konu üzerine çalışmış hem hocalık hem de devlet adamlığı yapmış bir isimdi. Şüphesiz ülkesine ve akademiye daha çok hizmet edebilirdi ama önden gidenlerden oldu. Hocayla ilgili Metin Erol, Dünya Bizim adlı internet sayfasında güzel bir yazı kaleme aldı (Metin Erol, “İstanbul’u Hakk-el Yakin Meşk Etmiş Bir Alim: A. Haluk Dursun”, Dünya Bizim, 22 Ağustos 2019).

Tam yazıyı bitirmişken Şule Yüksel Şenler’in vefat haberi sosyal medyaya düştü. Birkaç nesli derinden etkileyen merhumenin muhafazakar kesimin bugünlere gelmesinde çok büyük payı vardı. Kitapları ve konferansları gençleri derinden etkilemişti. Huzur Sokağı romanı en fazla okunanlar arasındaydı.

Hem Haluk Dursun hem de Şule Yüksel Şenler yazdıkları ve konuşmalarıyla gençler üzerinde büyük etki bıraktı. Gençlere ulaşma meselesi gün geçtikçe zorlaşıyor. Gençler farklı mecraları takip ediyor. Bu noktada her iki isimden de Allah ebeden razı olsun, mekanları cennet olsun.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası