Kriter > Medya Kritik |

Manşetlerde Yerel Seçim


Erdoğan liderliğindeki AK Parti’nin yüzde 44’lük başarısını görmezden gelen Sözcü, Cumhuriyet ve BirGün yerel seçim sonuçlarını adeta genel seçim sonucuymuş gibi lanse ettiler.

Manşetlerde Yerel Seçim

31 Mart yerel seçimlerinin Cumhur İttifakı için anlamı netti: Türkiye’nin bekası. Millet İttifakı için de seçimin tek anlamı vardı: Erdoğan ve Bahçeli liderliğindeki Cumhur İttifakı’nı yıpratmak. Seçim yapıldı ve Cumhur İttifakı 24 Haziran’daki oyunu konsolide etmeyi başardı. Millet İttifakı ise batıda HDP desteğiyle oylarını yükseltti. HDP Eş Başkanı Sezai Temelli’nin dediği gibi Mansur Yavaş Ankara’yı HDP oylarıyla kazandı. İstanbul için ise şu an durum netleşmiş olmasa da İmamoğlu’nun HDP oylarıyla işi bu noktaya taşıyabildiği aşikar.

Seçim öncesi Cumhur İttifakı’nı beka söylemi üzerinden yerel seçimleri genel seçim havasına dönüştürmekle suçlayan Millet İttifakı kesin olmayan sonuçlara göre İstanbul ve Ankara’yı kazanınca bir anda söylem değiştirdi. Bu durum merkez medyayı sürekli taraf olmakla suçlayan Millet İttifakı taraftarı gazetelerin manşetlerine yansıdı.

Sözcü gazetesi 1 Nisan nüshasının manşet üstünden “Vatandaş bu seçimde iktidarın kulağını çekti” ifadelerine yer vererek Erdoğan ve AK Parti’yi hedef aldı. Türkiye genelinde seçmenin yüzde 44 oyunu alan AK Parti’nin cezalandırıldığı iddiasını Cumhuriyet gazetesi de “Tek Adam’a uyarı” manşetiyle gösterdi. Erdoğan liderliğindeki AK Parti’nin yüzde 44’lük başarısını görmezden gelen Sözcü, Cumhuriyet ve BirGün yerel seçim sonuçlarını adeta genel seçim sonucuymuş gibi lanse ettiler. 1 Nisan’da BirGün gazetesinin “Baskı, şiddet ve tehdide halk dur dedi” manşeti bu durumun sadece bir örneği. Tunceli’de seçimi kazanan tek komünist belediye başkanının terör örgütü PKK tarafından açıkça tehdit edildiğini görmezden gelen BirGün gazetesi Erdoğan’ın seçmeni tehdit ettiğini iddia etti. AK Parti’nin doğuda Kürt vatandaşların desteğiyle oylarını yükselttiğini görmezden gelen ve kayyumlara karşı Kürt halkının iradesinin galip geldiğini belirten Evrensel de “Tek adam ittifakı kaybetti” ifadesiyle BirGün, Cumhuriyet ve Sözcü gibi Erdoğan’ı hedef aldı.

Sözcü, Cumhuriyet ve BirGün gazeteleri 2 Nisan’daki nüshalarında seçim sonuçları kesinleşmemesine ve özellikle de İstanbul sandıklarında “oy çalma ve değiştirme” yönündeki kuvvetli iddialara rağmen manşetlerinden İmamoğlu’nu belediye başkanı ilan ettiler. İmamoğlu için 1 Nisan’da Cumhuriyet “Kazandık, biliyorum” açıklamasına, Sözcü 2 Nisan’da “Alnının teriyle kazandı” manşetine, BirGün “İstanbul’da sabır ve inat kazandı” ve Cumhuriyet de “Tarihi başarı kazanan 3 büyükşehrin yeni başkanları” ifadelerine yer verdi.

BirGün ve Cumhuriyet gazeteleri 2 Nisan’daki nüshalarındaki “Yeni bir başlangıç” ve “2019 rüzgarı” manşetleriyle Millet İttifakı Türkiye’de sanki genel seçim kazanmış gibi bir hava yarattılar. Cumhuriyet gazetesi köşe yazarlarından Mine G. Kırıkkanat bu yeni başlangıcı 1 Nisan 2019, saat 12.56’da atmış olduğu bir tweetle açık şekilde ifade etti. Kırıkkanat tweetinde “Çeyrek yüzyıldır İstanbul’a yakışır düzgün bir aile fotoğrafına hasret kalmışım. Teşekkürler İmamoğlu ailesi. Bu fotoğraf gönlümde çiçekler açtırdı” ifadelerine yer verdi. Kırıkkanat nefret söylemini haiz tweetiyle yirmi beş yıldır İstanbul’u yöneten AK Parti’den ve onun temsil ettiği muhafazakar toplumsal tabandan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. BirGün, Cumhuriyet, Evrensel ve Sözcü gazetelerinin Türkiye için işaret ettikleri yeni başlangıcı muhafazakarların siyasetten tasfiyesi şeklinde değerlendirdi.

Millet İttifakı taraftarı gazeteler;

• Erdoğan’ı güya diktatör göstererek yermek,

• AK Parti’nin Türkiye genelinde güç kaybettiği imajını kuvvetlendirmek,

• Millet İttifakı’nın Türkiye’de seçimi domine ettiği şeklinde bir resim çizmeye çalışarak yerel seçim sonuçlarını değerlendirmiştir.

HDP Katkısı

Millet İttifakı taraftarı olan gazetelerin bazı konulardaki tutumları, Millet İttifakı gibi parçalıdır. Nitekim BirGün gazetesi yerel seçimlerde HDP’nin kilit rolüne dikkat çekmiştir. Seçime ilişkin analizlerinde “sol” vurgusuna sıkça yer vermiştir. Fakat benzer durum Sözcü ve Cumhuriyet’in yayın politikasına açık şekilde yansımamıştır. Sözcü ve Cumhuriyet gazeteleri HDP’nin Millet İttifakı’ndaki pozisyonunu ve seçimdeki kilit rolünü görmezden gelmiştir. Benzer şekilde Saadet Partisi’ni de adeta yok saymıştır. Bu durum Kılıçdaroğlu’nun seçim akşamı yaptığı konuşmanın bir yansıması şeklinde de yorumlanabilir. Kılıçdaroğlu seçim akşamı yaptığı konuşmada İYİ Parti’ye ve Meral Akşener’e teşekkürlerini sunmuş ancak HDP ve Saadet partilerini ise ağzına almamıştır.

Merkez medya ise seçim sonuçlarını Cumhur İttifakı’nın siyasal iletişim stratejisinde kullanmış olduğu söylemler üzerinden rasyonel bir okumayla değerlendirmiştir. 1 Nisan’daki nüshasında Sabah gazetesi “Erdoğan’ın 15. zaferi” manşetine yer vererek Cumhur İttifakı’nın tüm ekonomik saldırı ve kumpaslara rağmen 31 Mart seçimlerinden başarıyla çıktığını vurgulamıştır. Ayrıca Sabah yerel seçimde Türkiye genelindeki yüzde 51,7’lik Cumhur İttifakı oyunun Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine de bir güvenoyu olduğuna işaret etmiştir. 2 Nisan’da Takvim gazetesi New York Times, Financial Times, Guardian, Reuters, Le Monde gibi küresel medya organlarının Erdoğan’ın başarısını görmezden gelerek Türkiye’deki krizi her yönüyle derinleştirmek istediklerine dikkat çekerek “Veri Good: Yüzde 52” manşetini atmıştır. Takvim ilk sayfasında Türk milletinin bekasına sahip çıkarak algı operasyonlarına pabuç bırakmadığı mesajını vermiştir. Hürriyet gazetesi de Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki yüzde 52 vurgusuna dikkat çekmiştir. Yeni Şafak, Star, Akit, Akşam, Milat, Güneş gazeteleri de Cumhur İttifakı’nın galibiyetini ön plana çıkarmıştır.

1 Nisan’da Binali Yıldırım’ın seçim sonuçlarına ilişkin açıklamaları ertesi günün gazete manşetlerini şekillendirmiştir. 2 Nisan’da Sözcü, Cumhuriyet, BirGün gibi gazeteler oylarla ilgili Türkiye gündemine oturan tüm tartışmalara kulak tıkayarak İmamoğlu’nu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak dikte etmenin telaşı içine girmiştir. Sabah, Takvim, Yeni Şafak, Star, Güneş gazeteleri ise AK Parti’nin somut örneklerle yapmış olduğu itirazları 2 Nisan’da nüshalarına taşıyarak İstanbul için seçimin sonuçlanmadığı mesajını ortaya koymuştur.

Sonuç olarak Türk medyasının 31 Mart yerel seçim sonuçlarını iki ana perspektifte değerlendirdiği söylenebilir: Merkez medya Cumhur İttifakı’nın beka merkezli siyasi söyleminin millette bir karşılık bulduğunu ve ittifakın 24 Haziran’daki oyunu konsolide ederek 2023 seçimlerine güvenle gittiğini ifade etmiş ve sonucu bir başarı olarak yansıtmıştır. Cumhuriyet, Sözcü, BirGün ve Evrensel gibi yayın organları ise Millet İttifakı’nın 24 Haziran’a kıyasla oylarını artırdığına dikkat çekmiş, kesin olmayan sonuçlara göre Ankara ve İstanbul’u CHP’nin kazanmasını Türkiye’de bir dönüm noktası ve yeni bir başlangıç olarak görmüştür. Bununla birlikte söz konusu yayın organlarının Millet İttifakı’nın tüm bileşenlerine karşı takındıkları ikircikli tavır içeriklerine de yansımıştır.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası