Kriter > Kitaplık |

Zeytin Dalı’nın Hatırlattıkları


Zeytin Dalı Harekatı gösterdi ki Türkiye kendi güvenliğini sağlamak için yurt içinde ve sınırlarının ötesinde her türlü operasyona devam edecek. Kendi göbeğini kendi kesecek ve bunun için herhangi bir güçten veya aktörden icazet almayacak.

Zeytin Dalı nın Hatırlattıkları

Zeytin Dalı Harekatı gösterdi ki Türkiye kendi güvenliğini sağlamak için yurt içinde ve sınırlarının ötesinde her türlü operasyona devam edecek. Kendi göbeğini kendi kesecek ve bunun için herhangi bir güçten veya aktörden icazet almayacak. Tabii ki bunu yaparken güçler dengesine dikkat edecek, risklerden kaçınacak ve sahadaki kazanımlarını masaya taşımak için gerekli ilişkileri kuracak. Bu noktada Suriye’deki ve hatta Ortadoğu’daki en güçlü aktör olma yolunda ilerleyen Rusya ile ilişkiler daha sıcak. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve geleceği için Ankara ve Moskova koordinasyon içerisinde çalışıyor. ABD’ye gelince durum biraz karışık. Türkiye’ye taahhütlerini yerine getirmeyen, önerilen farklı çözümlere kulak asmayan Washington, Ankara için güvenilir bir partner olmaktan uzaklaştı.

Burada ABD’nin içinde bulunduğu ortama da dikkat çekmek gerekiyor. Beyaz Saray’da bir yılını dolduran Trump henüz tam anlamıyla yerleşebilmiş değil. Hemen her hafta yeni bir skandal patlak veriyor. Amerikan kurumlarından gelen çelişkili açıklamalar, yeni atanan bürokratların görevden alınması, medyanın sert muhalefeti bütün dünya tarafından biraz da hayretle takip ediliyor. Bunun yanında Trump’ın beklenmedik anlarda gelen tweetleri tabloyu renklendiriyor.

Trump’ın Bir Yılı tam da bu karmaşayı anlatıyor. Kılıç Buğra Kanat, Serra Diptaş, Jackson Hannon ve Lesley K. Dudden’in kaleme aldığı kitap Trump’ın başkanlık dönemine geçiş sürecinden itibaren görevdeki ilk yılında yaşananlara odaklanıyor. Trump’ın iktidar çevresinin nasıl oluştuğu ve A takımı denilen yakın çalışma arkadaşlarının belirlenme süreci detaylarıyla ele alınıyor. Trump’ın damadı ve kızının etkin rolü ve diğer bürokratlarla ilişkileri ilgi çekici. Öte yandan hızla iktidar organlarını ele geçiren emekli askerler şimdilik bu oyunun kazananı görünüyor.

Bu çelişkilerin dış politikaya yansımaları da kitapta masaya yatırılıyor. Kuzey Kore krizi, İran’ın çevrelenmesi, Körfez’de iktidar değişikliği hamleleri, Suriye’deki siyasetsizlik ve seçim öncesi özellikle Trump’ın çokça vurguladığı Çin meselesi “dış politika” bölümünün ara başlıklarını oluşturuyor. Yine bu bölümde uluslararası organizasyonlara da yer verildiğine değinelim.

Trump iç siyasette de kolay bir dönemden geçmedi. Yeni Başkan’ın seçim ekibindeki isimlerin Rusya’daki üst düzey isimlerle ilişkilerinin soruşturması bir yandan devam ederken diğer yandan aşırı sağcı grupların Virginia eyaletindeki Charlottesville’de çıkardığı olaylara verdiği tepki çok eleştirildi.

Bu olayların detaylarının yanı sıra kitapta ayrıca yayımlanan ulusal güvenlik strateji belgesi, ABD’nin Kudüs ile ilgili skandal kararı gibi konular da ele alınmış.

Bir parantez de kitabın kapağı için açalım. Erkan Söğüt’ün tasarladığı kitap kapağı tek kelimeyle harika olmuş. Kendisini buradan da tebrik edelim.

Zeytin Dalı ve Terörle Mücadele

Zeytin Dalı Harekatı’nın en önemli nedeni şüphesiz Türkiye’nin güvenliğini sağlamak. Terör koridorunu engellemek ve terörün Türkiye’ye sızmasına mani olmak. Türkiye PKK, FETÖ ve DEAŞ ile aynı anda mücadele ediyor. PKK ile mücadelenin tarihi otuz yılı aşmış durumda. Maalesef terörle mücadeleyle ilgili çalışmalar ise oldukça kısıtlı. Geçtiğimiz ay içinde bu konuya dair önemli bir kitap yayımlandı. Fahrettin Altun ve Hasan Basri Yalçın’ın derlediği Terörün Kökenleri ve Terörle Mücadele Stratejisi başlıklı eser ilgili sahaya yeni bir soluk getiriyor. Bu alanı sivillere açıyor. Farklı disiplinlerden gelen Belgin Şan Akça, Özlem Kayhan Pusane, Zeynep Kaya, Necdet Özçelik, Talha Köse, Emine Arı, İlayda Bilge Önder ve Reşat Bayer kitabın yazarlar arasında yer alıyor. İşlenen konular arasında terörün uluslararası kaynaklarından tersine radikalleşmeye, propaganda stratejilerinden bankacılık sektörüne etkisine kadar birçok husus bulunuyor.

Yazarların ortak noktasıysa terörün iç kaynaklarının önemli olduğu ancak dış kaynaklarının da mutlaka hesaba katılması gerektiğidir. Bunun yanında kısa vadede güvenlik odaklı yaklaşımlar zaruriyken uzun vadede siyasi çözümlerin mutlaka planlanması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Tabii bütün bunların bir strateji çerçevesinde belirlenmesi gerekmektedir. Kitabın önemli bir boşluğu doldurduğu ve öncü olduğu muhakkak.

Her iki kitabı da SETA yayımladı. İyi okumalar…


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası