Kriter > Dış Politika |

Kaşıkçı Cinayetinde Soru İşaretleri


15 kişilik infaz timinin başında olduğu ifade edilen Maher Abdulaziz M. Mutreb, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yakın koruması. Muhammed bin Selman’ın yurt dışı gezilerine katılıyor ve protokolde hemen yakınında bulunuyor.

Kaşıkçı Cinayetinde Soru İşaretleri
Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman Oval Ofis’te, Washington, 13 Mayıs 2015

Suudi Arabistan vatandaşı ve Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi dünya kamuoyunda geniş yankı buldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından başlatılan soruşturmada Cemal Kaşıkçı’nın aralarında Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın üç yakın koruması ve Adli Tıp Kurumu Başkanının da bulunduğu on beş kişilik infaz timi tarafından öldürüldüğü ifade ediliyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan cinayetin anlık bir hadiseden kaynaklanmadığı, planlı bir operasyonun ürünü olduğu yönünde ellerinde güçlü emareler bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“15 kişi cinayet günü niçin İstanbul’da toplanmıştır? Bu kişiler kimden emir alarak oraya gelmişlerdir? Başkonsolosluk binası niçin hemen değil de günler sonra incelemeye açılmıştır? Cinayet açıkça ortadayken onca tutarsız açıklama niçin yapılmıştır? Öldürüldüğü resmen kabul edilen bir kişinin cesedi niçin halen ortada yok? Cesedin yerli iş birlikçiye verildiği ifadesi şayet doğruysa bu yerli iş birlikçi kimdir?”

Erdoğan, Kaşıkçı cinayetine karışan ve Suudi Arabistan’da tutuklanan 18 tutukluyla ilgili de şu ifadelerini kullandı:

“Tutuklanan 18 kişi Cemal Kaşıkçı’yı kimin öldürdüğünü biliyor. Çünkü fail içlerinde... Bunları konuşturamıyorsanız verin biz yargılayalım. Aslında fail belli. Elimizde başka bilgi, belge yok değil, var. Gün ola harman ola. Ama çok aceleci olmanın da anlamı yok.”

15 Kişilik İnfaz Timi

Aralarında Muhammed bin Selman’ın üç yakın korumasının da bulunduğu 15 kişilik infaz timi üç ayrı uçakla 1 Ekim ve 2 Ekim’de İstanbul’a geldi.

Maher Abdulaziz M. Mutreb: 15 kişilik infaz timinin başında olduğu ifade edilen ve 2 Ekim’de özel uçakla İstanbul’a gelen Maher Abdulaziz M. Mutreb, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yakın koruması. Mutreb, Muhammed bin Selman’ın yurt dışı gezilerine katılıyor ve protokolde hemen yakınında bulunuyor.

Mutreb, Muhammed bin Selman’ın ABD’ye yaptığı iki gezide yanında yer aldı. Mutreb’in Nisan 2018’de Houston’a, Mart 2018’de Boston’a yaptığı gezilerde Muhammed bin Selman’ın yakınında yer aldığına yönelik fotoğraflar Washington Post gazetesinde yayımlandı. Mutreb, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın İspanya ve Fransa’da yaptığı gezilere de katıldı.

Muhammed Saad Zahrani: Suudi Arabistan Kraliyet ailesinin muhafız ekibinde yer alıyor ve Muhammed bin Selman’ın yakın koruması. 1 Ekim’de tarifeli uçakla geldi ve aynı gün Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğuna giderek Kaşıkçı’nın infazına yönelik planı uyguladı.

Thaar Ghaleb T. Harbi: Teğmen Thaar Ghaleb T. Harbi, Suudi Arabistan Kraliyet ailesinin muhafız ekibinde yer alıyor ve Muhammed bin Selman’ın yakın koruması. Muhammed bin Selman’ın geçen yıl Ekim’de saldırıya uğrayan sarayına atandı. 2 Ekim’de özel uçakla gelen dokuz kişi arasında yer aldı. Suudi Arabistan devlet televizyonu Ekhbariya’da 5 Nisan 2017’de yayımlanan bir videoda Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın hemen yanında Muhammed Saad Zahrani ile Thaar Ghaleb T. Harbi yer alıyor.

Salah Muhammed Tubaigy: 2 Ekim’de özel uçakla gelen dokuz kişi arasında yer alan Salah Muhammed Tubaigy, Suudi Arabistan Emniyet Genel Müdürlüğü Adli Tıp Kurumu Başkanı.

Tubaigy’nin, Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğunda boğularak öldürülmesi ve cesedinin parçalara ayrılmasının ardından delilleri temizlemekle görevlendirildiği iddia ediliyor. Tubaigy sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki şahsi hesabında kendisini “Kraliyet Adli Tıp Konseyi Başkanı” olarak tanıtıyor.

Salah Muhammed Tubaigy Glasgow Üniversitesi’nde adli tıp okudu, iki ay boyunca Avustralya’da Victoria Adli Tıp Enstitüsü’nde eğitim aldı. Yazdığı kitabının konuları arasında “dissection” ve “mobil otopsi” adlı bölümler yer alıyor. “Dissect” fiilinin sözlük anlamının “Parçalara ayırmak”, “incelemek üzere kesip parçalayıp ayırmak” olduğu ifade ediliyor. Tubaigy’nin 2014’te çalıştığı yeri ikna ederek 2,5 milyon dolar değerinde bir “mobil otopsi TIR’ı” alınmasını sağladığı basına yansıdı.

Aralarında Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yakın korumaları Maher Abdulaziz M. Mutreb ve Thaar Ghaleb T. Harbi, Adli Tıp Kurumu Başkanı Salah Muhammed Tubaigy’nin de bulunduğu dokuz kişi 2 Ekim sabahı Mövenpick Otel’den saat 09.40, 09.55 ve 10.50’de ayrı ayrı çıkış yaptı.

15 kişilik infaz timinin Kaşıkçı’nın konsolosluğa girmeden ve girişinin ardından Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu ile Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi’nin konutunun önünde bulunmaları ve konsolosluk araçlarına binmeleri dikkat çekiyor.

Kaşıkçı konsolosluğa girdikten dört saat sonra 2 Ekim saat 17.15’te Atatürk Havalimanı’na Riyad’dan havalanmış olan HZ SK2 kuyruk numaralı ikinci bir Gulfstream uçağı yolcusuz olarak iniş yaptı.

2 Ekim’de özel uçakla İstanbul’a gelen dokuz kişiden altısı aynı gün yolcusuz iniş yapan özel uçağa bindi. Altı kişinin içinde infaz timini yönettiği ifade edilen ve Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın en yakınında bulunan Maher Abdulaziz M. Mutreb ile Selman’ın yakın koruması Thaar Ghaleb T. Harbi de yer aldı.

Suudi Arabistan’dan gelen 15 kişilik infaz timinin 2 Ekim sabah 09.50-11.00 arasında ayrı ayrı gelerek Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğunda buluştukları, Başkonsolosluğun kamera sistemindeki hard diski söktükleri tespit edildi. Hard disk söküldükten sonra Kaşıkçı saat 11.50’de telefonla arandı ve o günkü randevusu teyit edildi. 2 Ekim’de Londra’dan İstanbul’a dönen Kaşıkçı saat 13.08’de konsolosluk binasına yaya olarak girdi.

Suudi Arabistan’ın Üst Düzey Yetkililerinin Yalanları

Suudi yetkililerin Kaşıkçı’nın ölümünü gizlemek için dublör kullandıkları da ortaya çıktı. İstanbul’a gelen 15 kişilik infaz timinde yer alan Mustafa Muhammed M. Madani, Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluğa gittiği gün aynı kıyafetler, gözlük ve sakalla İstanbul’daki MOBESE kameralarına yansıdı. Konsolosluğa Cemal Kaşıkçı’dan dört saat önce ön kapıdan giren Madani’nin mavi-beyaz bir gömlek ile koyu renk pantolon giydiği ve sakalının ise olmadığı görülüyor. Madani’nin, Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluğa girmesinden yaklaşık iki saat sonra ise Kaşıkçı’nın sakalına benzer yapma sakalla, Suudi gazetecinin gözlük ve kıyafetleriyle konsolosluğun arka kapısından çıktığı kameralara yansıdı.

Suudi Arabistanlı yetkililer 24 Ekim’de yaptığı açıklamada Cemal Kaşıkçı’nın kaybolduğunu gizlemek için dublör kullandıklarını kabul ettiğini açıkladı. Açıklamada “Kaşıkçı’nın kaybolduğu anlaşılmasın diye dublör kullanıldı” denildi.

4 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğuna ait sosyal medya hesabından açıklama yapıldı. Kaşıkçı’nın konsolosluk binasından çıktığı iddia edildi.

5 Ekim’de Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Riyad’da Bloomberg’e röportaj verdi. Selman’a röportajda Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’da herhangi bir suçlamayla karşı karşıya olup olmadığı da soruldu. Selman bu soruya “Suudi Arabistan’da olsaydı bilirdim” cevabını verdi.

6 Ekim’de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi konsolosluk binasının kapılarını Reuters’a açtı ve muhabirleri altı katlı binada gezdirip “Bakın, Cemal Kaşıkçı yok” iddiasında bulundu.

20 Ekim’de Suudi Arabistan’ın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın planlı bir cinayet sonucu öldüğü değil “yaşanan arbede sonucu vefat ettiği” ifadesi dikkat çekti.

25 Ekim’de Suudi Arabistan Başsavcılığından yapılan açıklamada “Türkiye’den gelen bilgiler, Kaşıkçı davasındaki şüphelilerin cinayeti önceden planladığını gösteriyor” ifadelerine yer verildi.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası