Kriter > Kitaplık |

Fetullahçılığın Tarihini Bilmeden FETÖ ile Mücadele Olmaz


Oral Çalışlar ile Tolga Çelik’in birlikte kaleme aldıkları Erbakan- Fethullah Gülen Kavgası: Cemaat ve Tarikatların Siyasetteki 40 Yılı (Sıfır Noktası Yayınları, İstanbul: 2000) başlıklı kitabı zamanında okumuştum.

Fetullahçılığın Tarihini Bilmeden FETÖ ile Mücadele Olmaz

Oral Çalışlar ile Tolga Çelik’in birlikte kaleme aldıkları Erbakan-Fethullah Gülen Kavgası: Cemaat ve Tarikatların Siyasetteki 40 Yılı (Sıfır Noktası Yayınları, İstanbul: 2000) başlıklı kitabı zamanında okumuştum. Türkiye’de muhafazakar kesimin içindeki ayrışmaları, sonra tekrar ayrışmaları daha sonra tekrar tekrar ayrışmaları detaylı biçimde ele alan bir kitaptı. Hatta yazarların ayrıntılara bu kadar hakim olmasına şaşırmıştım. Kitapta sadece siyasetle ilgili parti merkezli ayrışmalar değil fraksiyonlara bölünen dini gruplar hakkında da önemli bilgiler mevcuttu. Yakın tarihte gerçekleşen darbeler, yeni kurulan partiler ve Türkiye’nin küresel dünyaya entegrasyonu gibi olayların dini grupları nasıl kuru bir yaprak gibi oradan oraya savurduğunu anlatıyordu.

Üzerinden çok zaman geçti. Okuduğum bir kitabı çok gerekmedikçe tekrar elime almam. Ancak 7 Şubat 2012 MİT krizi ve ertesi yıl gelen 17-25 Aralık darbe girişiminden sonra bu kitaba tekrar bakma ihtiyacı duydum. Yeni bir fırtına başlamıştı. Daha önce hangi cemaat hangi cemaatle hareket etti? Kimler kanlı bıçaklı oldu? Geçmiş bilgeleri yeniden tazeleme gereği oluştu. Birçok şeyi hatırladıkça hayrete düştüm. Mesela Gülen ile hep kavgalı olan Yeni Asya FETÖ’cülerin tezlerine sahip çıkar hale nasıl gelmişti?

15 Temmuz’daki hain darbe girişimi sonrası dahi bu kitabın gündeme gelmeyişine açıkçası şaşırmıştım. O yüzden Oral Çalışlar’ın Fetullahçılığın Tarihi kitabının çıktığı haberi ilgimi çekti. Gazetecilerin kitaplarına biraz mesafeli durmak gerekiyor. Bazen heyecanla elinize aldığınız bir kitap daha önce okuduğunuz yazıların alt alta konulmasından ibaret olabiliyor. Biraz da bu tedirginlikle ilk fırsatta söz konusu kitabı aldım. Oldukça hacimli olan kitap elli bölümden oluşuyor. Hızlıca başlıyorum okumaya. Tanıdık cümle ve başlıklar dikkatimi çekiyor. Aslında kitabın neredeyse yarısı eski kitabın gözden geçirilmiş halinden oluşuyor. Ardından bölümler 15 Temmuz 2016’ya kadar ulaşıyor. Dink cinayeti, Ergenekon soruşturmaları, Cumhuriyet mitingleri, e-muhtıra, Deniz Baykal’ın görevini bırakmak zorunda kalması, futbolda şike meselesi, 17-25 Aralık… Bu arada vurgulanması gereken kıymetli bir nokta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ ile mücadeleye 17-25 Aralık’tan (2013) çok önce başlamış olmasının kitapta altının çizilmesi.

Kitabın isminin Erbakan-Gülen Kavgası’ndan Fetullahçılığın Tarihi’ne dönüşmesi adeta geçen on yedi senenin bir özeti. Eski kitabın sonunda Mehmet Kutlular, Hekimoğlu İsmail, Yavuz Bahadıroğlu ve Mehmet Şevki Eygi gibi isimlerle yapılmış röportajlar vardı. Yeni kitabın sonunda ise Çalışlar’ın 1995 yılında Gülen’le yaptığı röportaj, ordu ve emniyette FETÖ yapılanmasını anlatan rapor ve KCK, Fenerbahçe, MİT krizi ve 17- 25 Aralık 2013’teki darbe girişimi hakkındaki yazılarından belli bölümler var. Kitap hemen hemen iki katı kalınlığa ulaşmasına rağmen kaynakça neredeyse küçülmüş. Yanlış anlaşılmasın Çalışlar da yeni kitabın hemen başında eski kitabı aradan geçen on yedi yılı da ekleyerek yeniden yazdıklarını belirtiyor. Açıkçası ilk kitaptaki ikinci yazar Tolga Çelik’e ne olduğunu da merak ettim ama internette kayda değer bir şey bulamadım.

Hasılı bu konjonktürde Kopernik Kitap’ın çalışmayı basmakla isabetli bir iş yaptığını söylemek gerekir. Dahası kitabın içeriğinin bugüne kadar getirilmesi harika olmuş. FETÖ hakkında çıkan çalışmalara bir yenisinin eklenmesi oldukça kıymetli.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası