Kriter > Siyaset |

Türkiye’nin Marka Elçisi Olarak İstanbul Havalimanı


İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin mevcut ülke imajının güçlendirilmesindeki önemli iletişim ve temsil güçlerinden biridir. Ayrıca ulus markalama stratejilerinde kullanılan bir araçtır. İstanbul Havalimanı sadece mimari, fonksiyonellik, deneyim kazandıran çeşitlilik, modernite unsurları, dijital üs olarak inşa edilmemiş; geleceğin getirecekleri düşünülmüş ve olası miyopluğun önüne geçilmiştir. Bütün bunların sonucunda İstanbul Havalimanı Türkiye’nin vizyoner bakışının örneklerindendir.

Türkiye nin Marka Elçisi Olarak İstanbul Havalimanı
(İGA/AA, 23 Nisan 2020)

Şüphesiz ki; havalimanları, bir ülkenin dış dünyayla etkileşimini sağlayan ve ülkeyi dış dünya ile birleştiren “ilk temas” noktalarıdır. Türkiye’nin marka elçilerinden biri olan İstanbul Havalimanı; dünyaya Türkiye’ye ilişkin ilk izlenim ve intiba sunan, Türkiye hakkında ipuçları veren ve Türkiye’nin vizyoner kişiliğini ortaya koyan değerlerden biridir.

İstanbul Havalimanı, her ne kadar “İstanbul’a açılan sihirli kapı” sloganını kullanıyor olsa da, Türkiye’ye varış noktalarının başında gelmesi, Türkiye’nin ekonomik kalkınma hareketlerinden biri olması, Türkiye’nin güçlü yönünü ve kişiliğini yansıtan değerler bütününü sunan deneyim yaşatması gibi nedenlerden dolayı stratejik bir harekettir.

Bu sebeple, İstanbul Havalimanı’nı, İstanbul kent ismini taşımasından dolayı yalnızca yer markalaması unsuru olarak değerlendirmek yeterli olmaz. Zira İstanbul Havalimanı, küresel düzeyde faaliyet gösterdiği için geniş bir açıdan ele alınmalıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı açılış konuşmasında; “İstanbul, bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda da ülkemizin en değerli markasıdır.” ifadesini kullanarak, İstanbul Havalimanı’nın sadece İstanbul’a indirgenemeyeceğini açıkça ortaya koymaktadır. Global bir bakış açısı ile değerlendirdiğimizde İstanbul Havalimanı Türkiye’nin temsil gücüdür ve ulus markalaması ve ülke imajıyla doğrudan ilişkilidir.

İstanbul Havalimanı Koronavirüs Hazırlıkları

İstanbul Havalimanında Covid-19 salgınının başından bu yana her türlü tedbir alınıyor. Kasklı termal kamerayla yolcuların vücut ısılarını ölçen görevliler, vücut ısısının yüksek olduğu tespit edilen yolcuları sağlık görevlilerine yönlendiriyor. (Yasin Akgül-AFP/Getty Images, 1 Haziran 2020)

 

En’ler Listesinde ve Ödül Hazinesinde İstanbul Havalimanı

İstanbul Havalimanı; 76,5 milyon metrekarelik bir alanda hizmet vermektedir. Nisan 2019 ve Mart 2021 arasında toplamda 549 bin 292 uçuşta 79 milyon 410 bin 928 misafir ağırlamıştır ve halihazırda Dünya üzerinde 312 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. Tabi ki daha da ileride, bütün fazların tamamlanmasının ardından yılda 200 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor. Bununla birlikte dünya nüfusunun en fazla yaşadığı Asya, Afrika ve Avrupa kıtaları arasında küresel düzeyde bir aktarma/transfer merkezidir.

İstanbul Havalimanı; Euro Control tarafından haftalık uçuş sayılarının yayınlandığı listede üst sıralarda yer almaya devam ediyor. 2021’e hızlı bir giriş yapan İstanbul Havalimanı; şubat ve martta Avrupa’nın en çok uçak seferi yapılan havalimanı olmuştur. Ocağın ilk iki haftasında üçüncü, son iki haftasında ise yine birinci sıraya yükselmiştir. Tabi ki bu başarı yalnızca 2021’e ait değildir, açıklanan verilerde İstanbul Havalimanının birincilikleri bulunmaktadır. Burada bir başarı da Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’na aittir. Yine Euro Control verilerine göre; Türk Hava Yolları Avrupa’da en fazla uçuş sayısına sahip hava yolu şirketleri arasında yer almaktadır.

İstanbul Havalimanı Dış Hatlar

(Getty Images, 18 Ekim 2019)

 

İstanbul Havalimanı küresel boyutta ödüllendirilerek başarının simgesi halini almıştır. Örneğin; Üstün Yenilik kategorisinde “Özel Başarı Ödülü” ile ödüllendirildi. Ayrıca havacılık sektörünün en önemli kuruluşlarından biri olan Skytrax tarafından “5 Yıldızlı Havalimanı” ve Covid-19 önlemlerindeki başarısından dolayı “5 yıldızlı Covid-19 Önlemli Havalimanı” ödüllerine, International Airport Review dergisinin de “Yılın En iyi Havalimanı” ödülüne layık görülmüştür.

Tabii ki, başarılar bu kadar değil. TÜHİD (Türkiye Halka İlişkiler Derneği) tarafından düzenlenen 19. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nden 3 ödüle, ACI (Uluslararası Havalimanları Konseyi) tarafından; “Dijital Dönüşümde Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödüllerine sahip olmuştur.

Bir diğer nokta ise İstanbul Havalimanı’nın uluslararası nitelikteki sertifikalarıdır. Karbon yönetimi, kalite, müşteri memnuniyeti, enerji yönetimi, çevre, bilgi güvenliği gibi birçok alanda markasını güçlendirmektedir.

Görüldüğü üzere İstanbul Havalimanı, kısa süre önce faaliyete geçmiş olmasına rağmen sahip olduğu tasarım, yolcu kapasitesi, uçuş noktası, tüketici deneyimi, sosyal ve hizmet unsurları gibi katma değer sağlayıcı nitelikteki özellikleri ile dünyanın başlıca havalimanları arasında yer almaktadır.

 

Ülkeyle İlk Temas Havalimanında Kurulur

Havalimanlarının algısal yöndeki kilit ve stratejik özelliklerinin ülkeler tarafından kabul görmeye başlaması ve havalimanlarının “karşılama” ve “uğurlama” işlevlerinin farkına varılmasından sonra havalimanları daha sistematik bir yapıda kurgulanıyor. Ayrıca “Havalimanları ülkenin örneklemidir.” düşüncesinin yaygınlaşmasıyla havalimanlarına bakış açısında değişikler yaşandığını söylemek mümkün. Ülkeler tarafından havalimanlarının yeniden inşa edilmesi ve sürekli olarak zaman ve dönem getirilerine göre iyileştirilmesini bu duruma birer örnek olarak gösterebiliriz.

Havalimanları ülkeye dair ilgi uyandırmada ideal merkezlerdir. Çünkü ülkeye ait net bir deneyim sunmasa da uyandırdığı intiba ile ülkeye yönelik merak duygusu ve genel tutum oluşturur. Aslında bir noktada da havaalanları, ülke hakkında ipucu vermektedir.

Havalimanları ülke ile ilk temasın gerçekleştiği varış noktalarıdır. Ülkelerle kurulacak olan duygusal bağın başlangıcı olarak kabul edilir. Özellikle ülkeye ilk kez gelecek olanların kişisel deneyimlerine istinaden oluşacak öncelikli algı, havalimanının misafirleri karşılamasında yaşanır. Buradaki ilk izlenim; eğer varsa ülke hakkındaki önyargıları yıkar, yanılgıları düzeltir, hakikatleri ortaya çıkarır.

İstanbul Havalimanı Tweet

Havalimanları Ulusu Temsil Eder

Havalimanları bir ülke hakkında çok şey söyler, çok fazla şeyi ifade eder. Her şeyden evvel havalimanları; “Bahçemdeki gülden baharımı kıyasla” sözünün tezahürüdür.

Ortada böylesine bir gerçek oluşunca havalimanlarına; ülke değerleri bir nakış gibi işlenir, insan varlığının, akışının ve yoğunluğunun olduğu tüm noktalara ülkeye özgü her türlü yansımalara yer verilir. Bilhassa teknolojinin gelişmesiyle ülkeye dair verilmek istenilen algısal mesajlar, zihinlere ve duygulara kodlanır. Algıların oluşturulmasına ve yönetilmesine imkan tanır.

Yani bir nevi ülke imajı oluşturmada seçilmiş konumdadır. Yapılan her türlü çalışma bir çıktıya dönüşür. Örneğin; havalimanı içerisinde dijital öğelerin kullanılmasıyla ülke için; “teknolojik (ileri teknolojiye sahip) ülke”, farklı dinlere ilişkin ibadet alanlarına yer vermesi; “hoşgörülü ülke”, çağın getirilerini kullanması; “yenilikçi ülke”, hizmetleri sunan çalışanların samimiyeti; “cana yakın ülke”, sürdürülebilir özelliklerinden dolayı; “çevreci ülke”, insan odaklı yaklaşımıyla; “misafirperver ülke” imajlarının oluşmasına vesile olur. Bu dakikadan itibaren artık havalimanları, ekonomik kalkınma aracı olmanın ötesine geçerek ulus markalama çalışmalarında ve ülke imajı oluşturmada kullanılmaya başlanır.

 

İstanbul Havalimanı Türkiye’nin İmajında Stratejik Konumdadır

Havalimanları ülkenin aynası olarak kabul edildiğinden, burada yaşananlar, ülkenin sunacağı diğer deneyimler ile benzerlik gösterecektir. Bu yüzden havalimanları için “havalimanı şehri” tabiri vardır. Bu şehir, ülkenin değerlerinin ve güçlerinin temsilidir. Havalimanı ne kadar prestijliyse ülke de o kadar prestijlidir. Prestij ve güçlü bir kalkınma hareketine sahip bir ülke böylesine büyük bir proje yapabilir, düşüncesi algılarda uyanır. İstanbul Havalimanı bunun en değerli örneklerinden bir tanesidir. Üstelik dış dünya ile ilk temas ve ülkeye ilk varış noktası olduğundan ehemmiyeti daha da artmaktadır.

Çok iyi biliyoruz ki; dünyada her ülkenin zihinsel ve duygusal bağlamda sahip olduğu ülke imajı vardır. Ve yine biliyoruz ki; ülkeler güçlü bir ülke imajına sahip olmak için çaba sarf ediyor, bu konuda çeşitli projeler geliştirip yatırımlar yapıyor. Türkiye birçok alanda yaptığı yatırımlar ile dünya insanlarında güçlü bir ülke imajı oluşturuyor.

İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin mevcut ülke imajının güçlendirilmesindeki önemli iletişim ve temsil güçlerinden biridir. Ayrıca ulus markalama stratejilerinde kullanılan bir araçtır. Ülke imajı ve ulus markalama çalışmalarına destek veren bir ağ görevini üstlenmektedir.

İstanbul Havalimanı’nın kültürel temsildeki örneklerinden biri yerel ve ulusal kimlik öğeleri ile bezenmesidir. Ülke imajı çizilmesinde, bahsi geçen ülkeye özgü değerlerin kullanılması esastır. Örneğin; uluslararası ödüllü hava trafik kontrol kulesi, İstanbul’un ve Türk-İslam tarihinin kültürel simgelerinden olan lale figüründen esinlenerek tasarlanmıştır. (Lale figürü Türkiye’nin otomobili TOGG’da da kullanılmaktadır.) Benzer şekilde iç ve dış hatlar terminalinde İstanbul tarihinin mimari değerleri ve Türkiye’nin mimarideki kültürel öğelerinin zenginliği kullanılmıştır.

Türkiye’nin kültürel değerlerini yansıtan mimarisinin yanında, sanatsal çalışmalara ve uluslararası organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktır. Bu doğrultuda; “Türkiye’nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri” adını taşıyan sergi ile “İstanbul Havalimanı Müzesi” açılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açılış konuşmasında; “Tanıtım stratejilerinde çeşitliliğe giderken de özellikle yeni stratejileri devreye aldık. Bu stratejilerden bir tanesi de bugün açılışını hep beraber yaptığımız İstanbul Havalimanı.” açıklamasıyla turizm ve tanıtım noktasındaki önemini ve İstanbul Havalimanı’nın bu konuda stratejik bir konumda olduğunu ifade etmiştir.

İstanbul Havalimanı’nın küresel ölçekteki etkinliklerinden bir tanesi ise Ekim 2021’de “Dünya Kargo Sempozyumu” organizasyonudur. Atılan bu adımlar, kısa süre önce kurulan İstanbul Havalimanı’nın sunduğu en değerli çıktılardandır.

İstanbul Havalimanı Grafik

İstanbul Havalimanı Bir Vizyon Göstergesi

İstanbul Havalimanı, bugün için değil gelecek için öngörülenler adına yapılmış bir projedir. Günün şartlarını taşıdığını biliyor olsak da asıl odaklanılması gereken nokta, orta ve uzun vadede yaşanacak olan küresel değişimler ve ilerlemelerdir. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA); havayolu yolcu sayısının 2037’de dünyada 8,2 milyar yolcuya ulaşacağını, yolcu sirkülasyonun en yoğun olacağı hattın ise Avrupa ve Asya-Pasifik arasında yaşanacağını öngörüyor. Dolayısıyla İstanbul Havalimanı, transfer merkezlerinin üssü konumundaki gücünü daha da ileriye taşıyacak, yolcu etkileşimi ile önemli geçiş noktası olma özelliğini yüksek oranda arttıracaktır. Görüldüğü üzere İstanbul Havalimanı sadece mimari, fonksiyonellik, deneyim kazandıran çeşitlilik, modernite unsurları, dijital üs olarak inşa edilmemiş; geleceğin getirecekleri düşünülmüş ve olası miyopluğun önüne geçilmiştir. Bütün bunların sonucunda İstanbul Havalimanı Türkiye’nin vizyoner bakışının örneklerindendir.

 

İstanbul Havalimanı Türkiye’nin Başarı Göstergesidir

İstanbul Havalimanı’nda Türkiye’nin resmini görebilirsiniz. Türkiye’nin 76,5 milyon metrekarelik örneklemidir. Gören göze de bakan göze de Türkiye’nin vizyonunu ve performansını gösterir. İstanbul Havalimanı vesilesiyle dünya insanları Türkiye’yi havalimanından çıkmadan tasavvur edebilmektedir.

Elbette ki; İstanbul Havalimanı’nın ekonomik uzantıları vardır. Ancak sahip olunan varlıklar bütünü yalnızca ekonomik değerleri içermez. Türkiye’nin önemli bir yatırım girişimi olarak göreceğimiz İstanbul Havalimanı, ulus markalama, ülke temsili ve ülke imajında da kullanılan stratejik bir harekettir ve ülke imajı kurma ve sürdürmede doğrudan ilişkilidir. Ülke imajı uluslararası boyuttadır ve dış ülkeleri ilgilendirir. İstanbul Havalimanı Türkiye’nin; dış ülkelere açılan kapısı, ilk etkileşim ve temas noktası, ülke değerlerini sunmadaki aktif yönü ile ülke imajı ve ulus markalamasında hakim bir güçtür.

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası