Kriter > Siyaset |

Yeni Nesil Terör Aygıtı: Sosyal Medya


“Dijital terör” ülkemizin çözmesi gereken en önemli milli güvenlik sorunu haline gelmiş durumda. İktidarda olan partiler hakkında kapatma davası açılmasıyla başlayan yalan haber terörüyle, daha sonra sosyal medya üzerinden darbe girişimi planlandı. Son dönemde ana muhalefet partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yalan haberler üzerinden gündem oluşturmaya çalışırken, üniversite giriş sınavları öncesinde yayınlanan bir yalan haberle, sınava girecek öğrenciler ile anne babaları hedef alınarak, kışkırtılmaya çalışıldı.

Yeni Nesil Terör Aygıtı Sosyal Medya

Terör örgütleriyle sahada mücadele eden ve sınırlarını güvence altına almayı başaran Türkiye, yeni nesil terör aygıtı olarak tanımlanan “dijital terör”den ise muzdarip ve bu terörün önlenmesine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. “Dijital terör” bir başka ifadeyle “yalan terörü”, ülkemizin çözmesi gereken en önemli milli güvenlik sorunu haline gelmiş durumda. İktidarda olan partiler hakkında kapatma davası açılmasıyla başlayan yalan haber terörüyle, daha sonra sosyal medya üzerinden darbe girişimi planlandı. Son dönemde ana muhalefet partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yalan haberler üzerinden gündem oluşturmaya çalışırken, üniversite giriş sınavları öncesinde yayınlanan bir yalan haberle, sınava girecek öğrenciler ile anne babaları hedef alınarak, kışkırtılmaya çalışıldı. Çok değil, daha iki hafta önce Türkiye’nin güneyinde ormanlar yanarken, Karadeniz’de ise aşırı yağışlar sel felaketine yol açtığında, yardım kuruluşlarının temsilcileri gerçek dışı haberlerle hedef alınarak, karışıklık çıkartılmak istendi. Muhalefet artık siyaseti yalan haberler üzerinden dizayn etmeye çalışıyor. İşte yalan haberlerle gerçekleştirilenler:

 

Yalan Haberler Üzerinden AK Parti Hakkında Kapatma Davası Açıldı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 4 Mart 2008'de yalan haberler üzerinden AK Parti hakkında kapatma davası açtı. AK Parti kurmayları, devletin kurum ve kuruluşlarından kapatma davasına delil olarak gösterilen haberlerin gerçeğini gösteren resmi evrakları, Anayasa Mahkemesi’ne sundu. Abdurrahman Yalçınkaya'nın, yüzde 46.5 oy ile 341 milletvekili çıkaran AK Parti hakkında açtığı kapatma davası, bir oy farkla reddedildi. Erdoğan'ın başörtüsü yasağını eleştiren sözleri, kapatma davasının en önemli deliliydi! AK Parti’nin, kamuoyunda “Google davası” olarak bilinen davadan, yalan haberlerin gerçeğini sunarak kapatılmaktan son anda kurtulması, yalan haberle mücadelenin önemini gözler önüne seriyor.

 

Sosyal Medyada Yasa Dışı Ses Kayıtları Üzerinden Darbe Girişimi!

Yalan haberle kapatılmak istenen AK Parti, ilerleyen yıllarda ise FETÖ’nün sosyal medya üzerinden saldırısına maruz kaldı. 17-25 Aralık 2013 yargı darbe girişiminde, AK Parti Hükümeti’ni hedef alan FETÖ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve bürokratların, yasa dışı ses kayıtları ve görüntülerini sosyal paylaşım sitesi Twitter ve video paylaşım platformu Youtube üzerinden yayınladı. Yerel mahkeme, FETÖ’nün illegal ses kayıtlarına Twitter’da erişim yasağı getirirken, davayı hemen inceleyen Anayasa Mahkemesi, bu kararın düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti ve yasa dışı ses kayıtlarının yayınlanmasının önünü açtı.

Recep Tayyip Erdoğan, 4 Nisan 2014’te Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına uymak zorunda oldukları için uyduklarını belirterek, "Ama karara saygı duymuyorum. Kararı reddetmesi gerekirdi. Anayasa Mahkemesi'nde bunca bekleyen dosya varken, iki gün içerisinde Anayasa Mahkemesi'nin birincil mahkemelere başvurulmadan, direkt kendilerine başvurulmak suretiyle böyle bir karar almasını doğrusu milli bulmuyorum. Milli bulmamanın yanında, Amerikalı bir şirketin ürününün savunması yapılırken, bizim kendi milli, ahlaki her türlü değerlerimiz bir tarafa konuluyor. Bu ülkenin Başbakanı'na hakaretten tutunuz da bakanlarına hakarete varıncaya kadar her şey ortada” ifadelerini kullandı.

Fetullah Gülen’in elebaşılığını yaptığı FETÖ’nün, sosyal medyada oluşturduğu sahte hesaplarla seçilmiş hükümeti hedef alması, yüksek yargının söz konusu operasyona destek vermesi, yalan haberle mücadelenin zorluğunu gözler önüne sermektedir.

Fransa ve Almanya Sosyal Medya Yasaları

Terör Örgütünün Yasa Dışı Ses Kayıtları Sosyal Medyada Paylaşıldı

Sosyal medyada yalan ve iftiraya ceza verilmemesi, muhalefet partileri ile terör örgütlerinin birlikte hareket etmesine zemin hazırladı. Muhalefet partileri, 24 Haziran 2018’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ile 31 Mart 2019’da gerçekleşen yerel seçimlerde, yalan haberleri sahte hesaplardan paylaşarak algı operasyonu yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 25 Şubat 2014’te FETÖ'nün ses kayıtlarını CHP Meclis Grubu'nda dinletti. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden 3 gün önce de (27 Mart) FETÖ tarafından kaydedilen ve ortam dinlemesi ile yapıldığı tespit edilen ses kaydı Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinde yer aldı. Yasa dışı ses kaydıyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve AK Parti hedef alındı. Terör örgütleri, sosyal medyayı kullanmaya devam etti.

 

Üniversite Sınavından Bir Gün Önce Operasyon!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemlerde yalan haberler üzerinden siyaset yapması dikkat çekiyor. T24 adlı internet sitesi; Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan bir gün önce (25 Haziran) harekete geçti ve saat 09.20’de “Katarlı gençler, Türkiye'de sınavsız tıp okuyabilecek” başlıklı haber yayınladı. Kemal Kılıçdaroğlu, T24’ün söz konusu haberini alıntıladı ve “Aranızda biriniz çıkıp da bu adaletsizdir diyemedi mi? Bizim çocuklar o okullara girebilmek için bütün gençliklerini heba ediyorlar!” iddiasında bulundu. Kılıçdaroğlu, söz konusu paylaşımını aynı gün saat 12.01’de gerçekleştirdi.

T24 ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Katarlı gençlerin Türkiye'de sınavsız tıp okuyabileceği iddiası Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecek adayların motivasyonunu düşürdü, anne ve babaları olumsuz şekilde etkiledi. T24 adlı internet sitesi, 26 Haziran’da gerçekleşen sınavın ilk oturumunun ardından, haberinin gerçeğini yansıtmadığını açıkladı ve saat 12.43’te özür yayınladı. Açıklamada; “T24'TEN ÖZÜR: T24'teki ilk yayınında "Protokol onaylandı, Katarlı gençler Türkiye'de sınavsız tıp okuyabilecek" başlığıyla verilen haberi düzeltir; T24'e güvenerek referans veren okurlarımızdan ve haberin muhataplarından özür dileriz” ifadeleri yer aldı. T24’ün 47 saat sonra yalan haberinden dolayı özür dilemesi dikkat çekti.

Kemal Kılıçdaroğlu ise daha sonraki açıklamasında alıntı yaptığı sitenin haberinin gerçeği yansıtmadığını ifade etmesine rağmen özür dilemedi. ÖSYM; Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi (YKS) Temel Yeterlilik Testi'ne 2 milyon 592 bin 579, Alan Yeterlilik Testlerine 1 milyon 781 bin 760 ve Yabancı Dil Testine 130 bin 522 adayın katılacağını açıklamıştı. Adaylar, sınav öncesi yalan terörünün mağduru oldu.

 

Afet Döneminde Kızılay Hedef Alındı

Ülkemiz; 28 Temmuz’da başlayan, 15 gün süren ve tarihimizde gördüğümüz en büyük orman yangınlarıyla karşılaştı. 53 ilde 270 orman yangını çıktı. 8 kişi hayatını kaybetti. 11 Ağustos’ta Kastamonu ve Sinop'ta sel felaketi yaşandı, 82 kişi hayatını kaybetti. Orman yangınları ve sel felaketine karşı devlet harekete geçti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda sivil toplum örgütleri mağdurlara yardım elini uzattı. Afetlerde ve olağan dönemde ihtiyaç sahipleri ve korunmasızlara yönelik yardım sağlayan, toplumda yardımlaşmayı geliştirmeyi misyon edinen Kızılay gönüllüleri de afet bölgelerinde gece gündüz çalıştı.

Yardımlaşma duygusunun en fazla yaşandığı dönemde Kızılay da hedef alındı. Sözcü gazetesi, Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın 13 ayrı şirketten maaş aldığını iddia etti. Söz konusu haber aynı anda birçok internet sitesinde yer aldı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da birçok siyasi ve sanatçı tarafından paylaşıldı. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık Sözcü gazetesinin haberini yalanladı ve “Tek maaşım üniversitemden aldığım öğretim üyesi maaşıdır. Hukuk yolu ile kişisel ve kurumsal haklarımızı koruyacağız” dedi. Sözcü gazetesi muhabiri Başak Kaya’nın, Kerem Kınık’a söz konusu iddiaları sormadan hazırladığı haber, sosyal medya üzerinden paylaşıma sokuldu.

 

“Fransa’da Yalan Haberin Cezası 135 bin Avro”

Fransa’da gazetecilik yapan Ömer Aydın, Türkiye’de her doğal felaket sonrası sosyal medya üzerinde bilgi kirliliği ve felaket tellallığı yapıldığını belirterek, “Başka ülkede göremezsiniz bunu. Yalan, yanlı ve provokatif paylaşımların, haberlerin mutlaka cezası olmalı. Bu milli güvenlik sorunudur. Fransa’da cezası 135 bin avrodur” ifadelerini kullandı.

 

Haber Doğrulama Sitesi Bile, Yalana “Yalan” Diyemiyor

Pandemi döneminin en büyük yalanı da Fazilet durağından aynı anda bir otobüse 47 kişinin bindiği yalanı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB); 29 Mart 2020’de Mehmet Önder Duman’ın otobüslerde yoğunluk yaşandığını gösteren fotoğraf paylaşması üzerine açıklamada bulundu.

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Fazilet Parkı durağından 47 kişinin bindiğini iddia etti. Murat Ongun’un, söz konusu paylaşımı İsmail Saymaz, Fatih Portakal, İsmail Küçükkaya, Özlem Gürses, Can Ataklı, Merdan Yanardağ, Ayşenur Arslan, Nevşin Mengü tarafından paylaşıldı. İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, CHP Eski Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve oyuncu Levent Üzümcü de otobüs yolculuğu yapan vatandaşlara hakaret etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Otobüse biniş görüntülerini izledim ben. Kanım dondu ya.” iddiasında bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin suç duyurusunu inceledi ve 13 Mayıs 2020’de Fazilet durağından otobüse hiç yolcu alınmadığını tespit etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ekrem İmamoğlu ve İBB Sözcüsü Murat Ongun’un yalan söylediği mahkemece belgelendi. Söz konusu yalanı, İBB’nin kurumsal sitesi ve İBB sözcüsünün halen silmemesi dikkat çekiyor.

 

Teyit: “Fazilet Durağı Konusunda Fikir Ayrılığı Yaşıyoruz”

Bilinen yanlış ve şüpheli bilgileri, medyada yer alan iddiaları araştıran ve doğrulama yaptığını iddia eden Teyit adlı internet sitesi, İBB, Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun’un Fazilet durağına ilişkin yalan söylediği yargı tarafından belgelenmesine rağmen 17 aydır açıklamada bulunmuyor. Teyit adlı internet sitesinde, 22 Şubat 2021’de yayımlanan yazıda; “Fazilet Durağı gibi bazı iddiaların incelenmesi konusunda fikir ayrılığı yaşıyoruz. Mahkeme kararının ötesinde söyleyebileceğimiz yeni bir söz kalmamıştı. (…) Tartışmaları çözüme kavuşturması için bir denetçiler kurulu oluşturmaya karar verdik” ifadeleri kullanıldı. Yalan haberlerin doğrusunu ortaya çıkarmak için kurulan internet sitelerinin, yalanları görmezden gelmesi ironik bir durum.

 

Erdoğan: “Yalan Terörü, Sosyal Medyada Giderek Büyüyen Sorun”

AK Parti, kurulduğundan bugüne yalan haberlerin muhatabı durumunda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Haziran 2021’de yalan terörünün büyüyen bir sorun olduğunu belirterek, “Türkiye, CHP zihniyetinin yalan ve iftira zulmüne maruz kalmaktadır. Bunun adı da bir yalan terörüdür. Yalan ve iftira meselesinde tek sorun CHP'nin başındaki zat olsa 'mazurdur' der geçeriz ama bu mesele medyada ve sosyal medyada giderek büyüyen bir sorun halini almıştır” diye konuştu.

AK Parti ve MHP, yeni nesil medya olarak tanımlanan sosyal medyada yalan terörüne son vermek için sonunda düğmeye bastı. Düzenlemeyle sosyal medyayı kullanan kişilerin içeriklerden sorumlu olması hedefleniyor. Sosyal medyada yalan terörünü önlemek için çalışmalarda bulunan Anayasa Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, “Sosyal medyada dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmeli” önerisinde bulunuyor.

 

Almanya’da 50 Milyon Avroya Varan Para Cezası

Almanya’da 1 Ekim 2017’de Sosyal Ağların Düzenlenmesi Kanunu çıkarıldı. Kanunla Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları, kullanıcıların yayınladıkları içerik konusunda sorumlu hale getirildi. Kanunla sosyal medya şirketlerinin açıkça yasa dışı içerikleri, şikayet gelmesinin üzerinden en geç 24 saat sonra kaldırması gerekiyor. Kanun kapsamındaki yükümlülüklerini kasten ya da taksirle yerine getirmeyen sosyal medya şirketlerine 50 milyon avroya varan para cezası verilebiliyor.

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası