Kriter > Dış Politika |

Suriye Geçici Hükümeti’nin Hedefleri


Suriye geçici hükümeti, özgürleştirilen bölgelere sivillerin gönüllü olarak geri dönüşünün sağlanması için çalışmalara başladı. Öncelikli konuların başında ise güvenliğin sağlanması, kurumsal yönetişim ve yönetim sisteminin uygulanması, temel ihtiyaçlarının karşılanması ve hukuk geliyor.

Suriye Geçici Hükümeti nin Hedefleri

2019’da Suriye sahasında birçok değişim yaşanmıştır. Rus kuvvetleri ve İranlı milislerin desteklediği rejim kuvvetleri, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan sivillere yönelik sistemli operasyonlarını sürdürdüğü görülmüştür. Bu bağlamda yerleşik halkı göçe zorlayıcı pek çok saldırı gerçekleştirilmiştir. Geçen bir yıl zarfında rejimin katliamından kaçıp özgürleştirilmiş bölgelere sığınan mülteci sayısı 1 milyondan fazladır. Rejim, uluslararası toplumun sessizliğini ve Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerinin özgürleştirilmiş bölgelere yönelik düzenlediği, ardında yüzlerce sivil şehit ve yaralı bırakan hain saldırıları suistimal etmiştir. Rejimin bu bölgelerde sivil nüfusunu ve insani durumu gözetmeyen politikasını halen sürdürmesi, Suriyelilerin yaşamakta olduğu insani dramı daha da artırmıştır. Yaşanan dram karşısında, sahada faaliyet gösteren kamu kurulumları maddi imkansızlıklar nedeniyle yetersiz kalırken, verilen destekler de yeterli olmamıştır.

Bu noktada bölgede Türkiye’nin desteği ile siyasi çözümün önemine inanan Suriye Geçici Hükümeti, 31 Ağustos 2019’da görevine başlamıştır. Kendisini Suriye’nin geleceğine rol model oluşturacak bir sivil yönetim şekli olarak gören Suriye Geçici Hükümeti, mevcut durum ve büyük zorlukların ışığı altında, sivillerin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak ve çatışmayı sona erdirecek tek çözüm yolunun Güvenli Bölge’nin oluşturulması olarak görmektedir.

Dört Öncelik Sivillerin gönüllü olarak geri dönüşünün sağlanması yolunda Suriye Geçici Hükümeti olarak “öncelikli olarak yapılması gerekenler” olarak belirlediğimiz konuları dört başlık altında şöyle sıralayabiliriz:

  • Güvenlik ve Koruma: Suriye’deki bölgelerin korunması, sınır ve iç güvenliğin sağlanması.
  • Yönetişim ve Kanun Egemenliği: sivil yönetimin güçlendirilmesi, kurumsal yönetişimin sağlanması ve düzgün yönetim sisteminin uygulanması.
  • Hizmetler ve Kalkınma: Temel ihtiyaçların karşılanması ve ulusal kaynakların kalkındırılması.
  • Hukuk: Suriyelilerin özel mülkiyet haklarının korunması ve haklarının savunulması.

Yukarıda bahsi geçen önceliklere göre Suriye Geçici Hükümeti’nin ilk 3 ayında yaptığı çalışmalarından da bahsetmemiz gerekiyor. Savunma Bakanlığımızın çalışmaları kapsamında; Milli Cephe ile Milli Ordu tek bir Suriye Milli Ordusu çatısı altında birleştirilmiştir. Bu çatı altında özgürleştirilmiş bölgelerin farklı yerlerine yayılan 80 binden fazla savaşçı toplanmıştır. Hakeza, askeri yargı oluşturulmuştur. Türk Silahı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu’nun ortak düzenlediği Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Haseke ve Rakka’da 4 bin kilometreden fazla alan ayrılıkçı PYD-PKK terör örgütünden arındırılmıştır.

 

Mahalli Meclisler

Yerel İdare ve Hizmetler Bakanlığımız, Tel Abyad ve Rasulayn Mahalli Meclislerini kurmuştur. Bu meclislerin kurulmasında özgürleştirilen bölge insanlarının da eşit bir şekilde temsil edilmesi esas alınmıştır. Bu meclisler bölgenin yönetimi ve mültecilerin geri dönüşünün sağlanması için temel ihtiyaçların karşılanması üzerine çalışacaktır. Tel Abyad ve Rasulayn bölgelerinde güvenliğin sağlanması ve terör eylemlerinin önünün alınması için İçişleri Bakanlığımız, bu bölgelerde polis ve emniyet merkezlerinin açılması çalışmalarına, bu merkezlerde faaliyet göstermek için donanımlı kadroları bünyesine katmaya başlamıştır.

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa

Barış Pınarı Harekatı kapsamında terör örgütü YPG/PKK’dan temizlenen Rasulayn’da yerel meclis kuruldu. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, seçimin ardından düzenlenen törende konuştu, 7 Kasım 2019

 

Türkiye’nin Tecrübesi

Türkiye’nin kalkınma tecrübesinden yararlanmak için ve iki halkın arasında stratejik, tarihi ve kader bağına olan inancından kaynaklı Suriye Geçici Hükümeti, farklı düzeylerden Türk kurumlarından destek almak için iş birliği çabasını artırmıştır. Bu bağlamda toplantılar yapılmaktadır. Suriye halkının davasına destek toplama amacı ile Suriye Geçici Hükümeti, farklı AB ülkeleri ve ABD temsilcileriyle birden fazla toplantı düzenlemiştir. Önümüzdeki süreçte Suriye Geçici Hükümeti, kamu hizmetleri durumunun daha iyi bir seviyeye getirilmesi için planlarını uygulamaya devam edecektir. Bu bağlamda, Bakanlık kurumlarını ve Mahalli Meclisleri güçlendirmeye; kurumlar arasında görev dağılımını daha iyi şekilde yapma konusundaki adımlarını atmayı sürdürecektir. Ayrıca hükümetimiz sivil toplum örgütleri, Suriye’nin dostları ülkeler grubu ile iş birliği alanlarının genişletilmesine ve Türk kurumları ile yüksek koordinasyon sağlayarak Türkiye’nin deneyimlerden en verimli şekilde faydalanmaya yönelik çalışmalara da kararlılıkla devam edecektir.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası