Kriter > Kitaplık |

Yayıncılıkta 2020 Beklentileri


Geçtiğimiz yılın başında muhtemelen yayıncılar çok daha kötü bir yıl geçirmeyi bekliyordu ama öyle olmadı. Bakalım 2020’de yayıncıları hangi sürprizler bekliyor?

Yayıncılıkta 2020 Beklentileri

2020’nin ilk saatlerinden merhaba. Her yılbaşında adet olduğu üzere geçtiğimiz senenin değerlendirilmesi yapılır ve önümüzdeki seneye dair beklentiler sıralanır. Uzun bir seneyi geride bıraktık. Bitmeyen bir yerel seçim döneminin ardından neyse ki sahada atılan diplomatik ve askeri adımlar ile eşlik eden teknolojik atılımlar bizi kendimize getirdi. İlk kısım için Barış Pınarı Harekatı ve Libya mutabakatları, ikinci kısım için yerli otomobil, Akıncı ve yeni tip denizaltı Piri Reis’in suya indirilmesi akla geliyor. Biz bu değerlendirmeleri dergimizin diğer bölümlerinde yazan Kriter yazarlarına ve 2019’da Türkiye yıllığına bırakalım.

 

2019’da Türkiye Çıktı!

Artık her yılın sonunda yıl bitmeden yayımlanan ve farklı alanlarda -siyaset, dış politika, ekonomi, enerji, hukuk, güvenlik, eğitim, medya- senenin önemli gelişmelerinin alanında uzman isimlerce değerlendirilmesi bir gelenek haline geldi. Özellikle SETA’nın gazeteci ve akademisyen takipçileri için vazgeçilmez bir eser olan bu çalışmaya, “pdf” formatında SETA web sitesinde ulaşılabilir. Basılı halinin ise Ocak içerisinde çıkması ve Türkiye geneline dağıtımı bekleniyor.

 

2020'de Neler Olacak, Neler Olsun İstiyorum?

2019’da yayıncılık alanında yaşananların değerlendirilmesi ve 2019’a dair öngörülerin ortaya konması şüphesiz önemli. Bu noktada birçok kitap eki ya da sitesi “yılın en iyileri” listeleri oluşturdu. Bir değerlendirme yapmak için yayıncılığa dair 2019 verilerinin ortaya çıkmasını beklemek daha doğru olmakla birlikte özellikle 2020 için bazı yorumlarda bulunmak mümkün:

  • 2020’de kitap fiyatları ucuzlamayacak ama kitap okumayı sevenler bir şekilde kitap okumaya ve kitap satın almaya devam edecek.
  • Bu sene editörlerin Twitter’da çeşitli yorum ya da aktivizmle değil yayına hazırladıkları ve öne çıkardıkları kitaplarla gündeme gelmelerini arzu ediyorum.
  • Bu yıl bandrol ve ISBN alım sayılarında rekor bekliyorum.
  • 2020’de kitapları için hareketli grafik ve kısa video çekmeyen yayınevi kalmayacak. Yazarlarına ve kitaplarına sahip çıkmanın bir göstergesi de bu olacak.
  • Instagram’ın ağırlığını artırmasıyla birlikte prestij eserlerin yaygınlaştığını göreceğiz. Belki de kitapların lüks sert ciltli ve yumuşak kapak olarak iki versiyon yayımlanması sıradanlaşacak. Bu bütün maliyetlerin de yeniden hesaplanması anlamına gelecek. Bir kitabın birkaç fiyatı olacak.
  • Hemen her ilçede düzenlenen fuarlar yayınevlerini organizasyon açısından yoruyor. Öte yandan okurlar da bekledikleri çeşitliliğe ve indirime ulaşamamaktan şikayetçi. Bu nedenlerle ilçe kitap fuarlarının sayısının azalacağı tahmininde bulunabiliriz. Bundan sonra genel değil de daha fazla çocuk kitapları gibi belirli bir alana odaklı fuarlar göreceğiz.
  • Kitapçı kafelerde okur-yazar buluşmaları ise daha sık göreceğimiz etkinlik türü olacak.
  • Bu sene de kitap eklerinde ya da sitelerde eleştirel kitap yazıları göremeyeceğiz. Bu alanda Podcast ya da YouTube kanallarının kurulması alana yeni bir soluk getirebilir.
  • CHP’li belediyelerin yayıncılığa desteğini hep birlikte takip edeceğiz. Bazı yayınevleri için 2020 çok karlı geçecek. Bol sıfırlı alımları göreceğiz.
  • Yine özellikle bu belediye sınırları içerisinde Kırmızı Kedi bolca kitabevi/kafe açacak.
  • Albaraka Yayınları ve Vakıfbank Kültür Yayınları’nın diğer “banka yayınevleri”nin performansına yaklaşmasını umuyorum.
  • FETÖ ile mücadeleyi sulandıran yayınlar –muhtemelen FETÖ sponsorluğunda– hız kazanacak. Bununla farklı yöntemlerle benzer formatlarda mücadeleye hazırlıklı olmak şart.
  • Bu sene online kitap alışveriş siteleri sektörün tek belirleyicisi olma yolunda devam edecek.
  • Daha çok Ortadoğu, silahlanma ve güvenliğe dair kitap çıkacak. Raflar harita ve silah göstergeleriyle dolacak.
  • Butik, belirli konulara odaklanmış yayınevi sayısı artacak.
  • 2020’de de kültürel hegemonya meselesini zaman zaman gündeme getireceğiz ama yine tartışmanın hakkını veremeyeceğiz.

 

Muhit

Hoş Geldin Muhit

Bu ay Kriter almak için girdiğiniz kitapçıda dergi standına bir kez daha bakın. Yeni bir dergi göreceksiniz, adı Muhit. Bu güzel isimli dergi Turkuvaz Medya’nın yeni dergisi. İbrahim Tenekeci’nin yönetiminde Ocak’ta fikir ve edebiyat dünyasına merhaba diyen Muhit’in özellikle Lacivert ile görev paylaşımını izlemek ilgi çekici olacak. Şüphesiz birbirini tamamlayıcı pek çok sayı okuyacağız. Okuyucusu bol, ömrü uzun olsun.

 

Ercan Yıldırım, Ülkesini Arayan Gelecek Cihat Yaycı, Libya Türkiye'nin Denizden Komşusudur

Yeni Çıkanlar

  • Ercan Yıldırım, Ülkesini Arayan Gelecek, Pınar Yayınları, 2019
  • Cihat Yaycı, Libya Türkiye’nin Denizden Komşusudur, ASAM, 2019

Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası