Türkiye’nin 15 Temmuz sonrası değişen terörle mücadele politikası, terörü yuvasında ezmeyi hedefliyor. Bu çerçevede DEAŞ ve PKK-PYD/YPG’ye karşı sınır ötesinde yapılan operasyonlar uzmanların tahminlerinin aksine çok hızlı bir şekilde netice veriyor. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı sonrasında başlatılan Barış Pınarı Harekatı da önceki harekatlar gibi Türkiye’nin operasyon kabiliyetini gösterdi. Sahada kazanılan başarılar ise masada yapılan hamlelerle tamamlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu ile yapılan mutabakatlar ve Avrupa ülkelerinin Türkiye ile görüşmek için sırada beklemesi bunun en açık göstergesi.
Tabii ki her şey yolunda, güllük gülistanlık gitmiyor. İçerideki ve dışarıdaki Türkiye düşmanları ülkemiz aleyhine çalışmaya devam ediyor. Bunun son örneğini Amerikan Temsilciler Meclisi’nden çıkan yaptırım ve “soykırım” iddialarıyla ilgili kararlar oluşturuyor. Son günlerde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan övgüyle bahseden ve hem DEAŞ lideri Bağdadi’nin yakalanmasından hem de Barış Pınarı Harekatı’nın ardından varılan mutabakattan sonra teşekkür eden Trump’a rağmen okyanus ötesindeki farklı çıkar grupları da boş durmuyor. Bu durumun büyük ölçüde Obama döneminden miras kaldığını da hatırlatmak gerekiyor. Çağatay Özdemir’in kaleme aldığı Amerikan Grand Stratejisi: Obama’nın Ortadoğu Mirası başlıklı kitap tam da bu noktadaki çelişkilere odaklanıyor. Çalışmada sadece ABD’nin Suriye ya da Irak politikasındaki tenakuzlar değil Arap Baharı’nın etkilediği diğer ülkeler ve Afganistan, İran nükleer görüşmeleri ve Filistin meselesindeki tutarsızlıklar da kapsamlı bir şekilde tahlil ediliyor. Bunun yanında dış politika, grand (büyük) strateji ve aralarındaki ilişki gibi konular da kitapta yer alıyor.
Öte yandan Trump’a karşı Amerikan müesses nizamı ciddi bir direnç göstermesine rağmen Bağdadi’nin etkisiz hale getirilmesiyle beraber onun seçimlerden zaferle çıkıp ikinci dönemine devam edeceği analistler tarafından dile getiriliyor. Bu konuda Trump’ın Bir Yılı ve Türkçeye yeni çevrilen Korkun: Trump Beyaz Saray’da adlı kitaplar sıra dışı başkanın yönetim tarzı hakkında fikir verebilir. Bu arada geçtiğimiz günlerde bir Amerikan operasyonuyla ortadan kaldırılan Bağdadi’nin terör örgütü DEAŞ’la ilgili Türkiye’de analitik ilk çalışmalardan birinin The State of Savagery: ISIS in Syria başlığıyla Ufuk Ulutaş tarafından yapıldığını belirtelim.
Türkiye’nin sınır ötesinde yaptığı harekatların şüphesiz en önemli nedeni terörle mücadele. Yurt içinde ve yurt dışında başarılı operasyonların yanında son dönemde terörle ilgili verilere dayalı çalışmalar başladı. Bu çalışmaların önemli bir ürünü yeni çıktı. Hüseyin Alptekin’in yayına hazırladığı PKK Terörünün Analizi: Türkiye Terör Olayları Veri Tabanı 2004-2018 arasında gerçekleşen terör saldırılarını analiz ediyor. Çok yazarlı çalışmada terörle mücadelede yaşanan can kayıpları, PKK’nın hedef seçimi, saldırı türleri, kullanılan silahlar ve terörle mücadelede İHA ve SİHA’ların etkisi inceleniyor. Bunun yanında SETA’nın şimdiye kadar terör örgütleri ve terörle mücadeleyle ilgili kitaplarını hatırlamakta fayda var.
- Ortadoğu’da Devlet Dışı Silahlı Aktörler
- Avrupa’da PKK Yapılanması
- Terörün Kökenleri ve Terörle Mücadele Stratejileri
- Etnik Terör ve Terörle Mücadele Stratejileri
Burada bahsettiğim bütün bu kitapları ve diğer SETA kitaplarını Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda inceleyip satın alabilirsiniz. Fuar 2 Kasım’da başlayıp 10 Kasım’a dek sürecek. SETA, kitap ve dergileriyle 12. salonda (12410B) yer alacak.
İRAM Yayınları Hoş Geldi!
Yurt dışında düşünce kuruluşlarının kitap yayımlaması sık rastlanan bir durum. Senede elli kitaptan fazla kitap çıkaran kuruluşlar var. SETA yayıncılık alanında son yıllarda ciddi mesafe aldı. Şimdi özel olarak İran’la ilgilenen düşünce kuruluşu İRAM da kitap yayımlamaya başladı. Düşünce ve yayın dünyasına renk katacak bu adım yeni kitaplarla devam eder inşallah.
Yeni Çıkanlar
- Veysel Kurt, ABD ve Suriye Krizinin Dönüşümü, Kadim Yayınları, 2019
- Medaim Yanık, Çocuk Yetiştirirken Travmatik Yanlışlar, Geliştiren Doğrular, Erdem Yayınları, 2019
- İrfan Gündüz, Osmanlılarda Devlet-Tekke Münasebetleri, İbn Haldun Üniversitesi Yayınları, 2019
- Mehmet Şahin (ed.), Ortadoğu: Aktörler, Unsurlar, Sistemler, Kopernik Kitap, 2019
- Hakkı Uygur ve Abdulla Rexhepi (ed.), İran Düşünce Tarihi, İRAM Yayınları, 2019