Kriter > Duyuru |

Kriter'in Mayıs Sayısı Çıktı!


Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 79. sayısı yayında.

Kriter'in Mayıs Sayısı Çıktı

Değil 2023’ün belki de önümüzdeki yüzyıl istikametimizi tayin edecek en önemli kırılma anı olan 14 Mayıs seçimlerine çok az bir süre kaldı. Kriter ekibi olarak seçim öncesi son sayımızda bir SETA içi açık oturum gerçekleştirdik. Artık son sözler söylenir, son vaatler verilir ve son hamleler yapılırken, iki güçlü adayın kazanma ve kaybetme senaryoları üzerine konuştuk.

Partilerin yapacaklarını, vaatlerini ve bundan sonra izleyecekleri yol haritasını gösteren beyannamelerde, AK Parti’nin beyannamesini Nebi Miş, MHP’nin beyannamesini ise Gökmen Kantar değerlendirdi. CHP’nin popülist vaatlerini Yunus Şahbaz yorumlarken, Kılıçdaroğlu’nun “İnce” probleminin serüvenini Baki Laleoğlu, HDP’yi ise Mahmut Övür kaleme aldı. Muhalefetin tehdit dolu geçmişinin muhasebesini yapan İhsan Aktaş, bugünlerin ne kadar aydınlık ve özgürlük dolu olduğunu dile getirirken, 14 Mayıs 1950’yi ve günümüzdeki izdüşümünü Murat Yılmaz hatırlattı.

Eser ve vaat siyaseti karşılaştırması yapan Abdulkadir Develi ve Mustafa Erdem, ittifakların seçim hazırlıklarını anlatırken, Yüksel Okşak muhalefetteki “Erdoğan Gitsin Ekonomisi” yaklaşımının sonuçlarını ortaya koydu, Millet İttifakı’nın ortak listeyle girdiği çıkmaz yoldan Hamit Emrah Beriş bahsederken, Cem Duran Uzun da muhalefetteki kaosun hükümet sistemi önerileriyle daha da büyüyeceğini ve hukuki açıdan imkansızlığını gözler önüne serdi. Mert H. Akgün ise muhalefetin yol haritasındaki handikapları anlattı.

Murat Aslan partilerin seçim beyannamelerinde terörizmle mücadele başlığının kilit nokta olduğunu vurgularken, Can Acun, MİT operasyonları ve terör örgütü PKK bağlamında bu seçimlerin önemine vurgu yaptı. Muhittin Ataman AK Parti’nin seçim manifestosunu değerlendirerek, küresel ölçekte dış politika vizyonunu ortaya koydu, Talha Köse, 14 Mayıs seçimlerine Avrupa’nın gözünden baktı.

Dış politika dosyamızda Rıfat Öncel, Türk savunma sanayiindeki büyük adımların küresel etkilerini ve ülkemize kazandırdıklarını, Sibel Düz ise Türkiye’nin son hamlelerinden olan TCG Anadolu üzerinden deniz gücümüzü ve deniz stratejisini yazdı. Her sene “ayakları yere basmayan festivali” heyecanla bekleyen gençlerimizi ve geleceğimizi anlatan Ahmet Alemdar, TEKNOFEST’i ve uzaya ulaşan hedeflerini dile getirdi.

Mehmet Kancı, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın seyrini ve yakın zamanda ulaşılabilecek bir son ihtimalini; Akın Özçer, PKK terörünü ve imkansız olan yeniden çözüm sürecini anlatırken, yaşanan son gelişmeler doğrultusunda Sudan’da olanları ve Türkiye’nin pozisyonunu Tunç Demirtaş, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini de Cavid Veliyev yorumladı. Yeni dünya düzeni söylemiyle Çin ile ABD arasındaki satrancı ise Diren Doğan kaleme aldı.

Bu ayki kitaplığımızda SETA yayınlarından çıkan iki kitabın değerlendirmesini sizlere sunduk. Türkiye’deki Aleviliği ele alan “Re-Negotiating Alevi Identity (Alevi Kimliğinin Yeniden Müzakeresi)” adlı İngilizce eser ile Türkiye Yüzyılın’ndaki dijital dönüşümü anlatan “Dijitalin Yüzyılı” adlı eseri Mehmet Babacan değerlendirdi.

Mayıs sayısıyla Kriter yayın hayatında sekizinci yılına girdi. Bu vesileyle başta okuyucularımız olmak üzere, yayın hayatına başladığı ilk sayısından itibaren dergimize katkıda bulunan, emeği geçen ve geri bildirimleriyle değer katan herkese teşekkür ederiz.

Yeni sayıda görüşmek üzere…

 

 

 

Ferhat Pirinççi

Yayın Koordinatörü


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası