Kriter > Siyaset |

31 Mart’a Doğru Siyasal İletişim


Gönül belediyeciliği vurgusu Erdoğan’ın 31 Ocak 2019’da açıkladığı seçim manifestosunun da ana hatlarını oluşturuyor. Seçim manifestosu teknoloji, sosyal belediyecilik, planlama ve altyapı projelerini ön plana çıkaran on bir başlığı ihtiva ediyor.

31 Mart a Doğru Siyasal İletişim
Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisince Tokat'ta düzenlenen mitinge katılarak vatandaşları selamladı, 25 Şubat 2019

15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde düzenlenen Yenikapı mitingi Türkiye’de yeni bir dönemin kapısını araladı. Milletin iradesine karşı siyaset dışı her türlü müdahaleyi reddeden “Yenikapı ruhu” Türkiye için birliğin sembolü haline geldi. Fakat Yenikapı ruhunu darbeyi televizyondan izleyen siyasiler ve sivilleri ezen tankları alkışlayanlar sindiremezdi. Bu sebeple kısa sürede Yenikapı ruhunu terk edenler oldu.

15 Temmuz sonrası Türkiye gerçekleriyle uyumlu Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine –Yenikapı ruhuyla sahip çıkarak– destek veren MHP 16 Nisan 2017 referandumunda “Evet” diyerek AK Parti ile “Türkiye için” aynı yolda yürüyeceğini beyan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan referandum sonrası yeni sistemin ilk seçimi olan 24 Haziran’a giden süreçte AK Parti ile MHP arasında Cumhur İttifakı’nın kurulduğunu duyurdu. İttifakın temeli Türkiye’nin istiklal ve istikbalini her şeyin üzerinde tutmaktı. Gücünü 15 Temmuz şuuru ve Yenikapı bilincinin oluşturduğu Cumhur İttifakı adeta milli bir mutabakat oldu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi ve Türkiye’ye yönelik dahili ve harici her türlü girişim karşısında tarihi, milli ve ahlaki birliktelik sergilenmesi amacıyla hayata geçirilen Cumhur İttifakı 24 Haziran seçimlerine mührünü vurdu. Şimdi de yeni bir sınavla karşı karşıya: 31 Mart 2019 yerel seçimleri.

 

Anlaşılır ve Temiz Bir İttifak

31 Mart yerel seçimleri için Cumhur İttifakı adaylarını belirledi. Adana, Mersin ve Manisa büyükşehir belediyelerinde aday çıkaran MHP, 27 büyükşehirde AK Parti adaylarını destekleyecek. İttifak kapsamında 30 büyükşehre ek olarak 21 ilde de iş birliğine gidildi. Bu 21 ilin 17’sinde MHP, AK Parti adaylarını; 4’ünde de AK Parti, MHP adaylarını destekleyecek. Ortaya çıkan tablo Cumhur İttifakı’nın 31 Mart yerel seçimlerine yönelik sade bir mantıkla hareket ettiğini gösteriyor; mevcut illeri elde tutmak ve İzmir gibi muhalefetin elinde bulunan illeri ortak oy potansiyeliyle kazanmak. Bu sade ve anlaşılır siyasi mantık aynı zamanda Cumhur İttifakı’nın şahıslar ve kurumlar üstü olduğunun da manidar bir göstergesi.

Cumhur İttifakı’nın bu sade ve anlaşılır siyaseti AK Parti ve MHP’nin siyasal iletişim stratejilerine de yansımış durumda. İttifakın siyasal iletişim stratejisi “Memleket İşi Gönül İşi”, “Beka için Milli Karar, Cumhur için İstikrar”, “Cumhur İttifakı Millet Aklı”, “Cumhur İttifakı Millet Aklı, Milli Bekanın Teminatı”, “Cumhur İttifakı, Millet Aklı, Bin Yıllık Kardeşliğin Teminatı” vb. sloganlarla “birlik” üzerine kurulmuş durumda. Birlik mesajı “millet”, “kardeşlik” ve “beka” vurgularıyla kuvvetlendiriliyor. Cumhur İttifakı için ortak bir logo belirlenmemiş ancak ittifakın sembolik temsilini en iyi Türk bayrağı anlatıyor. Çünkü her iki parti de Türk bayrağı altında bir araya gelebiliyor!

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki Ankara için tasarladıkları projeleri tanıttı, 3 Ocak 2019

 

 

AK Parti’nin Siyasal İletişim Stratejisi

Tüm bu birlik ve dayanışmanın yanında siyasetin doğası gereği AK Parti ve MHP’nin bazı il ve ilçelerde karşılıklı olarak yarışacakları da bir gerçek. Erdoğan 31 Mart seçim dönemiyle birlikte ülke genelinde görüntü ve ses kirliliğine sebep olacak propaganda yöntemlerini terk edeceklerini açıkladı. Erdoğan’ın bu açıklaması ve AK Parti’nin yeni seçim stratejisi diğer partilere de yol gösterdi. AK Parti siyasal iletişim stratejisini “Memleket İşi Gönül İşi” söylemi üzerine kurmuş durumda. Belediyeciliğin gönülden halka hizmet etmek olduğu mesajı ön plana çıkartılıyor. Söylem düzeyindeki bu mesaj tüm afişlerde kullanılan sağ eli kalbi üzerine uzanan Erdoğan fotoğrafıyla görsel açıdan destekleniyor ve pekiştiriliyor. AK Parti reklam filmlerinin temasını “Gönül Belediyeciliği” olarak belirlemiş. Reklam filmlerinde birlik olma, inanma, gayret ve kararlılıkla çalışmanın zorlukların üstesinden gelmede ve başarıya ulaşmadaki rolüne dikkat çekiliyor.

Gönül belediyeciliği vurgusu Erdoğan’ın 31 Ocak 2019’da açıkladığı seçim manifestosunun da ana hatlarını oluşturuyor. Seçim manifestosu teknoloji, sosyal belediyecilik, planlama ve altyapı projelerini ön plana çıkaran on bir başlığı ihtiva ediyor. AK Parti’nin vaat ve projeleri siyasal iletişim stratejisinde her zaman olduğu gibi önemli bir yere sahip. AK Parti somut projeler üzerinden halka seslenerek yaptığı ve yapacağı hizmetleri ortaya koyuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Nihat Zeybekci “10 Numara İzmir” başlığı altında İzmir için 63 proje, Mehmet Özhaseki de Ankara için 11 başlıkta 111 proje açıkladı. AK Parti’nin seçim kampanyasında sosyal belediyecilik anlayışını ön plana çıkardığı söylenebilir.

31 Mart seçimleri için iki rap şarkısı hazırlayan AK Parti yine bir ilke imza attı. Toplumun her kesimine dokunmaya çalışan AK Parti’nin seçim şarkılarının ana teması Türkiye. Türkiye sevgisi, millet vurgusu ve birlik mesajı Cumhur İttifakı’nın ruhuna uygun olarak seçim şarkılarına da yansımış durumda. Ayrıca her iki partinin teşkilatlarına gönderdiği genelgede ittifak şarkılarının ortak programlarda kullanılacağı belirtildi. Bu şarkılarda Türkiye ve millet vurgusu, vatanın birlik ve beraberliği, din sevgisi ön plana çıkıyor. Söz konusu vurgu araç giydirme taslaklarına da yansıyor. AK Parti araç giydirmelerinde –Türk mavisi olarak da isimlendirilen– Turkuaz rengini tercih ediyor ve Türkiye vurgusunu burada da ön plana çıkarıyor. Araç giydirmelerde Erdoğan’ın Rabia işareti yaptığı “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” şiarını sembolize eden fotoğrafla Cumhur İttifakı, “Memleket İşi Gönül İşi” sloganını ifade eden sağ elinin kalp üzerinde olduğu fotoğrafla da AK Parti ön plana çıkarılıyor.

 

MHP’nin Siyasal İletişim Stratejisi

MHP henüz bir seçim manifestosu yayımlamadı. “Cumhur İttifakı Millet Aklı” başta genel başkan Devlet Bahçeli olmak üzere MHP’lilerin sıkça kullandığı bir slogan. MHP’nin siyasal iletişiminin çerçevesini “Beka için Milli Karar, Cumhur için İstikrar” söylemi şekillendirmiş durumda.

MHP’nin genel başkan Bahçeli’ye ithafen çektiği “Sözün sözümüz, yolun yolumuzdur” başlıklı reklam filminde bayrak sevgisi, milliyetçilik vurgusu, Türkiye’de birliktelik sağlamak arzusu ön plana çıkarıldı. MHP temelde iki söylem belirledi: “Sağduyunun Birlikteliği” ve “Beka için Milli Karar, Cumhur için İstikrar.” Her iki söylem de ittifak merkezli. Söylemdeki sağduyu vurgusu ittifakın şahıs ve kurum çıkarlarının üstünde, Türkiye için bir ittifak olduğu mesajını pekiştirmekte. Bu söylem ile MHP kendi tabanına da sağduyulu olma mesajı veriyor ve ittifakın muhafazasına azami dikkat gösterilmesini bir kez daha vurguluyor. “Beka için Milli Karar, Cumhur için İstikrar” söylemiyle de ittifakın Türkiye’nin bekası ve istikrarına hizmet etmeye yönelik olduğu ön plana çıkarılmış durumda. MHP kendi adayları için ise “Ehline Emanet” söylemine yer veriyor. AK Parti gibi MHP’nin de siyasal iletişim stratejisinin bir yönü Cumhur İttifakı’na diğer yönü de partinin kendi dinamiklerine yönelik.

CHP Belediye Başkan Adaylarını tanıttı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, 10 Şubat 2019

 

 

Millet İttifakı

AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı farklı iki partiyi aynı çatı altında ve ortak değerler etrafında birleştiriyor. Her iki partinin “tek millet, tek bayrak” vurgusu ve geleneksel değerlere verdiği önem göz önünde tutulduğunda bu ittifakın temelinin sağlam olduğu ve samimi bir birliktelik üzerine kurulduğu söylenebilir. Diğer yanda ise herhangi bir ortak kaygı, amaç ya da değer etrafında birleşmeksizin sadece Cumhur İttifakı’na karşı cephe açmak üzere kurulmuş “Millet İttifakı” var.

2018 genel seçimleri Millet İttifakı açısından sadece seçim sonuçları hüsranla son bulmadı, birçok farklı kayıp ve yıkımı da beraberinde getirdi. Millet İttifakı CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’yi AK Parti, MHP ve BBP ittifakına karşı bir araya getirdi. Türkiye siyasi tarihini az çok bilen herkes için bu dört partinin bir arada olmasının ne derece absürt olduğu ise çok açık. Cumhuriyet’in en uzun soluklu partisi CHP’nin senelerce laiklik-şeriatçılık gibi Türkiye’nin en kökleşmiş fay hattı nedeniyle tam karşısında yer alan Saadet Partisi ile bir arada olması millet için samimi durmuyor. Türk demokrasi tarihi için bir utanç olan Adnan Menderes’in idam edilmesi Demokrat Parti ve CHP tarafından unutulmuş görünse de seçmen için kolay unutulur bir anı değil. Seçimin hemen ardından İYİ Parti ve CHP arasında yaşanan “Kim kime oy kaybettirdi” gerilimi ise bu iki partinin neden samimi bir birliktelik kuramadığını açıkça ortaya koyuyor. Millet, destekledikleri partilerin temel değerleriyle uyuşmayacak şekilde kurdukları bu ittifakın özünde kendi amaç ve çıkarlarına değil de Erdoğan ve AK Parti düşmanlığına dayandığını gördüğü için ittifakın yanında durmamıştır. Kendi seçmenini dahi ikna edemeyen temelsiz bir birlikteliğe dayanan bu ittifak yerel seçimlerde de benzer şekilde başarısız bir seçim çalışması yürütüyor.

2018 genel seçimlerinde yüzde 29,5 oy aldıktan sonra dağılan Millet İttifakı 12 Aralık 2018’de CHP ve İYİ Parti’nin iş birliği çerçevesinde 2019 yerel seçimleri için tekrar bir araya geldi. Yapılan tüm görüşmeler sonucu Millet İttifakı 30 büyükşehrin 23’ünde ve 51 ilin 27’sinde olmak üzere toplam 50 ilde iş birliği yapmaya karar verdi. 23 büyükşehrin 13’ünde CHP ve 10’unda İYİ Parti adayları seçime girecek. Türkiye için en kritik üç büyükşehir olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de İYİ Parti CHP’yi destekleyecek. Seçimlerde İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş ve İzmir’de Tunç Soyer yarışacak. CHP’nin İstanbul ve Ankara adayları ise her ne kadar muhafazakar seçmene hitap etmek üzere ılımlı bir siyasi görüşe sahip gibi görünse de ulusalcı çizgiyi benimsemiş insanlar.

27 ilin 16’sında CHP ve 11’inde İYİ Parti adayı seçime katılacak. Kalan 31 ilde partiler kendi adaylarıyla seçime gidecek. Bununla beraber CHP Şanlıurfa’da, İYİ Parti ise Iğdır ve Ordu’da aday göstermedi. Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Ordu’da CHP ya da İYİ Parti’den aday olmak istedi ancak gelen tepkiler üzerine bu süreç Şahin’in Saadet Partisi’nden aday olmasıyla son buldu. CHP ve İYİ Parti meclis üyeliklerinde iş birliği yapmayacak, ittifak sadece belediye başkanlıklarıyla sınırlı olacak.

CHP ve İYİ Parti birçok ilde birbirini destekleyecek olsa da seçim çalışmalarını ayrı olarak yürütüyor. CHP bu süreçte “Halkçı Belediyecilik” kavramını ön plana çıkarırken İYİ Parti yayımlamış olduğu seçim manifestosundaki “İYİ Belediyeciliğin İlkeleri” doğrultusunda “iyi hizmet” vurgusunu ön plana çıkarıyor. CHP yerel seçime yönelik vaatlerin ve hedeflerin yer aldığı “Huzurlu Kentlerde Yaşamak için Halkçı Belediyecilik” başlıklı seçim bildirgesinde on iki maddeyle yerel yönetim anlayışının temel ilkeleri sıralanıyor. Halkçı belediyecilik kavramı da “hoşgörülü, saygılı, hakça paylaşan, hesap veren, şeffaf yönetilen, yoksullukla mücadele eden, istihdama katkı sağlayan, yenilikçi, akıllı, ulaşım ve altyapı problemleri çözmüş, sosyal adaleti sağlayan, kültür ve sanatı destekleyen kentler” inşa etmek olarak betimleniyor.

İYİ Parti ise manifestosunda iyi belediyeciliğin gereklerini “bilim ve teknolojiyi esas alan, insan odaklı ve sosyal, katılımcı, ekonomik kalkınmada etkin, çevre dostu ve ulaşımda akıllı belediyecilik” olarak ifade ediyor. Adayların kullanacağı afişlerde “Anlat Hemşerim… Dertleşelim. İYİ misin?”, “Hep Beraber İYİ Olalım” ve “İYİ Belediyecilik İYİ Gelecek” söylemleri hakim. Adaylara tavsiye niteliğinde yayımlanan “Etkili İletişim İYİ Sonuç” isimli aday kitapçığındaki “görüntü ve gürültü kirliliğine neden olmayın” ifadesi ise AK Parti’nin liderliğini üstlendiği çevre dostu seçim kampanyasına paralel bir adım. Propaganda dönemi boyunca kullanılacak olan “Akşener Geliyor”, “Bak İYİ’ler Var”, “Mühür Sende Kardeşim”, “Başaracağız”, “Ata Barı”, “Şeyh Şamil” ve “FesuphanAllah” seçim müzikleriyle genel olarak özgürlük, adalet ve hukuk kavramlarına vurgu yapan parti seçtiği şarkılarla bir yandan milli değerlerden beslenmeye çalışırken bir yandan da hükümet eleştirisini merkeze alıyor. CHP’nin hem seçim sloganı hem de seçim şarkısının başlığı olarak kullandığı “Mart’ın Sonu Bahar” söylemi ise mevcut hükümeti eleştirerek daha güzel günler vadetmek üzere kurgulanmış olsa da oldukça dayanaksız duruyor. Aynı zamanda FETÖ’cülerin klişesi olan “Bahar gelecek”, “Bahar yakın” vb. söylemlerini de çağrıştırıyor.

Millet İttifakı her ne kadar İYİ Parti ve CHP arasında gerçekleşen bir iş birliği olarak görünse de HDP’nin de içinde olduğu anlaşılıyor. HDP dahil olduğu bu kapalı ittifak gereği İstanbul gibi birçok önemli şehirde aday göstermedi. HDP’nin bu hamlesiyle CHP’yi destekleyeceği çok açık. Milliyetçi tabandan gelen İYİ Parti de bu duruma sessiz kaldı ve kendi seçmen tabanından tepki almamak adına konuyu dillendirmedi. Kılıçdaroğlu’nun bir yandan milliyetçi bir tabandan gelen İYİ Parti ile ittifak yaparken bir yandan da kapalı ittifak şeklinde HDP’den destek alması kendisinin siyasi başarısından çok Erdoğan ve AK Parti düşmanlığının neden olduğu bir mobilizasyon gibi görünüyor.

 

Partilerin Sosyal Medya Performansları

Erdoğan öncülüğünde 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ön plana çıkan “dijital seçim kampanyası” kavramıyla çevre ve gürültü kirliliğinden uzak, oldukça farklı bir seçim atmosferi oluştu. AK Parti’nin başlattığı çevre dostu dijital seçim kampanyalarıyla sosyal ağlar siyasette daha da etkin kullanılmaya başlandı. Sosyal medya özelinde ise bilhassa Twitter’da parti liderleri ve partilerin resmi hesapları üzerinden başlatılan hashtagler partilerin ve ittifakların kısa sürede sesini büyük kitlelere iletmeyi hedeflediği siyasal iletişim çalışmalarında önemli bir yere sahip.

Devam eden seçim sürecinde #BelediyeİşiGönülİşi, #ÇevreyeDuyarlıKampanya, #MemleketİşiGönülİşi, #TevazuSamimiyetGayret ve #ÖnceMilletÖnceMemleket AK Parti’nin seçim kampanyası için Twitter’da açtığı hashtagler oldu. MHP’nin seçim kampanyasında kullandığı hashtag ise #Cumhurİttifakı. CHP seçim şarkısı ve sloganına paralel olarak #MartınSonuBahar hashtaginin kullanımına yer verirken İYİ Parti #İYİBelediyecilik ve adaylarının tanıtımında #TürkiyeİYİOlacak hashtaglerini kullandı.

31 Mart yerel seçimleri hem oluşan ittifaklar hem de partilerin dahil olduğu yeni ve dijital seçim propagandası anlayışı nedeniyle Türkiye siyaseti açısından farklı bir noktada duruyor. İletişim kanallarının radyo ve televizyondan internet ve mobil uygulamalara kaydığı bu dönemde partilerin çağın gereklerine göre seçim kampanyalarını düzenlemesi önemli bir atılım. AK Parti ile başlayan yeni seçim çalışmalarının seçmen için de şaşırtıcı ve heyecanlı bir süreci beraberinde getirmesi ise oldukça sevindirici bir gelişme.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası