Kriter > Kitaplık |

2017’den 2018’e SETA Kitaplığı


2018’e merhaba dedik. Henüz Aralık rakamları belli olmasa da 2017’de yayımlanan kitap sayısı rekor kıracak.

2017 den 2018 e SETA Kitaplığı

2018’e merhaba dedik. Henüz Aralık rakamları belli olmasa da 2017’de yayımlanan kitap sayısı rekor kıracak. Bu sene içerisinde çıkan pek çok kitaba Kriter Kitaplık’ta değindik. Her ne kadar zaman zaman burada SETA kitaplarından bahsetsek de aslında 2017 SETA’nın bir yayınevi olarak varlığını gösterdiği yıl oldu. Kamuoyunun rapor ve analizlerini yakından tanıdığı SETA’nın bu yıl içerisinde önemli kitapları yayımlandı.

Milletin Zaferi 15 Temmuz kitabı bundan tam bir sene önce çıktı. Kitap içerdiği analizlerin yanı sıra çarpıcı 15 Temmuz fotoğrafları ve özellikle kapsamlı kronolojisiyle ilgi çekti. 15 Temmuz ile ilgili ilk çıkan kitaplardan biri olan bu çalışmanın derleyenleri Burhanettin Duran ve Fahrettin Altun’du.

Şubat ayında SETA üç kitap çıkardı. İran’ın Bölgesel Faaliyetleri ve Güç Unsurları başlıklı kitap Abdullah Yegin tarafından kaleme alındı. Kitap İran’ın sert ve yumuşak güç unsurları ile Ortadoğu’da çokça tartışılan ilişkilerine ve bu ilişkilerin niteliğine odaklanıyor.

Yine Şubat ayında çıkan bir diğer kitap Hasan Basri Yalçın’ın yazdığı Ulusal Güvenlik Stratejisi. Strateji Araştırmaları Serisi’nin Küresel ve Bölgesel Güçlerin Suriye Stratejileri isimli ilk kitabının ardından çıkan bu çalışma SETA kitaplarının en çok ilgi gören kitaplarından biri. Kitapta ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin’in son iki ulusal güvenlik strateji belgesi mukayeseli olarak inceleniyor. Trump’ın yeni ulusal güvenlik strateji belgesinin açıklandığı bugünlerde bu belge ne işe yarar, işlevi nedir, nasıl okunur soruları için önemli bir kaynak.

Şubat ayında çıkan son kitap ise Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi başlığını taşıyordu. 16 Nisan referandumu öncesi yayımlanan kitap Türkiye’nin yönetim sisteminde yapılan değişikliği en kapsamlı şekilde anlatan çalışma. Konuyla ilgili referans niteliği de taşıyan kitap Nebi Miş ve Burhanettin Duran tarafından derlendi. Bu kitap aynı zamanda her baskısı bin adet olmak üzere tam 14 baskı yaptı.

15 Temmuz'a İki Kitap

15 Temmuz yani milletin büyük zaferinin yıl dönümü geldiğinde SETA bu günü iki kitapla karşıladı. Enes Bayraklı ve Ufuk Ulutaş’ın derlediği FETÖ’nün Anatomisi farklı disiplinlerden uzmanların FETÖ’yü inceleyen makalelerinden oluşuyor. FETÖ’nün devlete nasıl sızdığından Mesiyanik özelliklerine, finansal kaynaklarından yurt dışındaki organizasyonuna kadar birçok konu bu kitapta analiz ediliyor.

15 Temmuz’da Medya: Darbe ve Direnişin Mecrası SETA’nın çıkardığı bir diğer 15 Temmuz kitabı. Bu kitabı diğer 15 Temmuz çalışmalarından ayıran ise medyaya odaklanması. Türkiye’de medyanın darbelerle ilişkisi, FETÖ’nün medya yapılanması, Bylock, Fuat Avni, 15 Temmuz kitapları ve daha fazlası bu kitapta yer alan makalelerde irdeleniyor. Kitabın editörleri Fahrettin Altun, İsmail Çağlar ve Mehmet Akif Memmi.

Sanayiyi Yeniden Düşünmek bu yıl çıkan bir başka kitaptı. Sanayi 4.0, dördüncü sanayi devrimi ve akıllı fabrikalar gibi isimlerle anılan küresel ekonomik kriz sonrası yeniden gündeme gelen sanayi ve üretimin öneminin anlaşıldığı dönemi analiz eden bu çalışma Nurullah Gür, Sadık Ünay ve Şerif Dilek tarafından kaleme alındı.

Strateji Araştırmaları Serisi’nin 2017’deki son kitabı Ortadoğu’da Ordu ve Siyaset’ti. Veysel Kurt’un editörlüğünü yaptığı çalışma İran, İsrail, Mısır, Cezayir, Irak, Suriye, Suudi Arabistan ve Pakistan’daki orduların ülke siyasetindeki yerlerini tartışıyor. Dahası kitap bölgenin geleceğinde sivil-asker ilişkilerine dair bir perspektif ortaya koymakta.

Mısır: Devrim ve Karşı Devrim İsmail Numan Telci’nin kaleme aldığı kıymetli bir çalışma. Kitapta Arap Baharı ile birlikte Mısır’da başlayan devrim sürecinin nasıl darbe ile sona erdiği iç ve dış aktörlerin yaklaşımları üzerinden değerlendiriliyor. Ayrıca kitap devrim literatürüne de önemli katkıda bulunuyor.

2017’nin finalini SETA AK Parti’nin Kasım 2002’de başlayan iktidar dönemine odaklanan kitaplarla yaptı. AK Parti’nin 15. Yılı: Ekonomi ve AK Parti’nin 15 Yılı: Toplum kitapları dört kitaplık serinin ilk ikisini oluşturuyor. Bu iki kitap alanlarında AK Parti’nin 15 yıllık birikimini değerlendirmeyi amaçlıyor. AK Parti odaklı çalışmaların sayısının yetersiz olduğu düşünülürse bu kitapların önemli bir boşluğu dolduracağı ifade edilebilir. İçinde bulunduğumuz Ocak ayında ise serinin Dış Politika ve Siyaset ciltleri raflarda kendisine yer bulacak. Yeri gelmişken SETA’nın kitap yayımlamaya devam edeceğini belirtmek gerekir. Strateji Araştırmaları Serisi iki terör kitabıyla sürecek. Bunun yanında 2018’in de SETA kitapları için hareketli geçeceğini söyleyebiliriz.

Tabii sadece kaliteli içerik üretmek kitap yayıncılığı için yeterli değil. Kitapları elektronik ortamda okumak isteyenler için SETA’nın bütün kitapları elektronik kitaba dönüştürülüp yayımlanıyor. Yanında kitap taşımak istemeyen ama kitaplığını yanında taşımak isteyenler için bu önemli bir imkan. Calibro üzerinden SETA’nın bütün e-kitaplarına erişmek mümkün.

Kitapları eline alıp incelemek hatta koklayıp satın almak isteyenler için de SETA önemli adımlar attı. Türkiye’nin dört bir yanında şubeleri bulunan TveK mağazalarında SETA’nın bütün kitapları erişilebilir durumda. Ayrıca diğer kitap satış zincirlerinde de kitaplarıyla yer almak adına SETA çalışıyor.

2018 kitaplarında buluşmak üzere.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası