Kriter > Duyuru |

Kriter'in Ekim Sayısı Çıktı!


Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 83. sayısı yayında.

Kriter'in Ekim Sayısı Çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı’nın en önemli başlıklarından biri olarak saydığı yeni ve sivil anayasa meselesini, Kriter olarak masaya yatırdık. Aslında uzun yıllardır kanayan yara, eksik kalan parça olarak görülen darbe anayasasından kurtularak sivil bir anayasa yapma çalışmaları, Meclis’in yeni döneminde kendine en ön sırada yer buluyor. Konuya ilişkin akla gelen ilk isim olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Numan Kurtulmuş ile Meclis’in çalışma başlıklarına, yeni anayasa gündemine ve dış politikaya dair detaylı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bu ay kapağa da taşıdığımız dosya konusu “Yeni Anayasa” başlığında, yüzüncü yılında darbe anayasalarıyla dolu mazisini temizlemeye çalışan bir Türkiye var. Sivil ve yeni bir anayasa ihtiyacının nedenlerini Cem Duran Uzun detaylarıyla kaleme alırken, “Vesayetten Arınmış Bir Anayasa” başlığıyla, geçmişin zincirlerini Hamit Emrah Beriş aktardı. Muharrem Kılıç, anayasa yapımında hak ve özgürlükler temelini konu edinirken, Mert Hüseyin Akgün anayasa çalışmalarında Meclis aritmetiğini ve muhtemel düzenlemeleri, Murat Yılmaz ise 100 yıllık anayasa tarihimizin detaylarını yazdı.

Yerel seçimlerin sıcaklığı, siyaset masalarında hissedilmeye başlamışken, muhalefet kanadındaki farklı denklemlerle ortaya çıkan ittifak dilemmasının üzerinde Zakir Avşar dururken, İYİ Parti’nin ittifak sonrası üçüncü yol ihtimalleriyle dolu sancılı yönüne ise Baki Laleoğlu odaklandı. Seçimlerin etkisiyle de kendine fazlaca yer bulan mülteciler ve göç meselesini ele alan Yenal Göksun, “kim sorumlu” sorusuna cevap aradı. Türkiye’nin akıllı şehirler deneyimi ve belediyeler arası ilişkilerini değerlendiren Cenay Babaoğlu, bu ay yazısının ikinci bölümünü aktardı. Her geçen gün etkisiyle hayatımızdaki değişimleri artıran teknoloji başlığının Türkiye Yüzyılı’na güç katan yönlerini, rakamlarıyla Gloria Shkurti Özdemir ve Ahmet Kayhan Yıldız ortaya koydu.

Dış politika dosyası ise yine farklı başlıklarla dopdolu. Karabağ zaferinin ardından güncel bir değerlendirme yapan Ferhat Pirinççi, Güney Kafkasya’daki taşların zamanla nasıl yerine oturacağını ve süreçteki meydan okumaların nasıl aşılabileceğini çok boyutlu bir çerçevede ele aldı. İstikrar yakalayamayan Irak’ın en zor sınavı olan Kerkük meselesinde, sürecin gidişatındaki olası gerginlik noktalarına Bilgay Duman dikkat çekti. Muhittin Ataman ise Suudi Arabistan’ın iç dinamiklerindeki dengeleri ele alarak, dış politikasındaki yeni açılımlarını masaya yatırdı. Dünya her gün yeni bir güç savaşına uyanırken, ülkelerin silahlanmasının önemi artıyor. Güç savaşları şekillenirken, Almanya’nın ulusal güvenlik ve ordu meselesini Zafer Meşe anlattı. İslam’a yönelik saldırılara her gün bir yenisinin eklendiği Fransa’da, Müslümanlar için getirilen yepyeni yasakları Belkıs Kılıçkaya örnekleriyle birlikte ele alarak yapılan ayrımcılığı, saygısızlığı gözler önüne serdi. Sıcak temasların yuvası olan Suriye’deki aşiret ayaklanmalarını ele alan Kutluhan Görücü, mücadelenin Türkiye’ye muhtemel yansımalarını haber verdi. Uluslararası dengelerdeki gelişmeler üzerine baktığımız başlıkta ise Esed’in Çin ziyaretinin stratejik anlamını Diren Doğan arka planıyla çözümledi. Dünya gündeminin bir başka başlığı olan İran dış politikasının denge arayışına Mustafa Caner, Doğu Akdeniz’deki çoklu ilişkilerle yürütülen sessiz savaşlara ait son gelişmelere ise Murat Aslan kapsamlı bir çerçeve sundu.

 

Gelecek ay görüşmek üzere…

 

 

FERHAT PİRİNÇÇİ

Genel Yayın Koordinatörü

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası