Kriter > Dosya > Dosya / Deprem ve Afet Yönetimi |

Güçlü Ekip Hayat Kurtarır


Deprem bölgesinde AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası ekiplerden oluşan toplam 19 bin 436 arama kurtarma personeli görev yaptı. Bunun dünya üzerinde gerçekleşen depremlerde en fazla arama kurtarma personelinin çalışma yaptığı operasyon olduğu açıklandı.

Güçlü Ekip Hayat Kurtarır
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının arama kurtarma ekipleri, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan yüzlerce kişiyi kurtardı. (İHH/AA, 11 Şubat 2023)

6 Şubat 2023’te, Türkiye saatiyle 04.17’de ve ardından 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki farklı deprem meydana geldi. İlki yerin 8,6 kilometre, ikincisi ise 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremlerin dünya üzerinde bugüne kadar derinlik olarak yüzeye en yakın ölçülen depremler olduğu açıklandı. Yüzeye yakın vuku bulduğu için “sığ deprem” olarak değerlendirilen bu iki depremin yol açtığı hasar da bu sebeple çok büyük oldu. 20 Şubat itibarıyla bölgede 6 bin 200’den fazla artçı deprem yaşandı ve sarsıntılar hâlen devam ediyor.

Yaşanan depremlerin yaklaşık 500 kilometrelik bir fay kırılmasına sebep olduğu açıklandı. Resmi verilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde bu iki deprem sebebiyle 41 bin 156 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Deprem bölgesinde AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası ekiplerden oluşan toplam 19 bin 436 arama kurtarma personeli görev yaptı. Bunun dünya üzerinde gerçekleşen depremlerde en fazla arama kurtarma personelinin çalışma yaptığı operasyon olduğu açıklandı.

Deprem bölgesinde AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, yerel güvenlik, yerel destek ekipleri ve 5 bin 396 gönüllü dahil sahada görevlendirilen personelle birlikte toplam 245 bin 198 kişinin görev yaptığı; ayrıca bölgeye başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 12 bin 681 araç sevk edildiği belirtildi.

Afet bölgesinde 38 vali, 160 mülki idare amiri, 19 AFAD üst düzey yönetici, 68 il müdürü yanı sıra uluslararası yardımların koordinasyonu için 12 büyükelçi ve Dışişleri Bakanlığına bağlı 15 personel görevlendirildi.

Bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kuruldu. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı 81 helikopter ve 72 uçak bölgede görev yaptı ve bu yazı kaleme alınana kadar 11 bin 907 sorti gerçekleştirildi. Ayrıca personel ve malzeme sevkiyatı yanı sıra bölgeden tahliyelerde kullanılmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 38 gemi görevlendirildi.

Afet Barınma Grubu: Bakanlıklar, ilgili kurum ve kuruluşlarla diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından deprem bölgesine sevk edilen 216 bin 166 çadırın kurulumu gerçekleştirildi. Bölgeye toplam 3 milyon 282 bin 725 battaniye gönderildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 78 bin 500 kişiye geçici barınma hizmeti ve 79 bin 720 barınma malzemesi verildi.

Afet Beslenme Grubu: Kızılay, AFAD, MSB, jandarma ve STK’lar (İHH, TDV, İnisiyatif Dernekleri vb.) tarafından bölgeye toplam 373 mobil mutfak, 86 ikram aracı, 40 mobil fırın ve 361 hizmet aracı sevk edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 2 milyon 179 bin 630 adet beslenme hizmeti verildi. Afet bölgesinde toplamda 49 milyon 854 bin 241 sıcak yemek, 8 milyon 900 bin 844 çorba, 25 milyon 461 bin 364 su, 853 milyon 997 bin 578 ekmek, 2 milyon 963 bin 738 içecek dağıtımı yapıldı.

Afet Psikososyal Destek Grubu: Dört adet Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine gönderildi. Deprem bölgesine 3 bin 85 personel sevk edilirken, deprem bölgesi dışına ise 3 bin 111 personel ve bin 376 araç gönderildi. Deprem bölgesinde 469 bin 63, deprem bölgesi dışında 168 bin 967 olmak üzere toplam 638 bin 30 kişiye psikososyal destek verildi.

 

İHH’nın Afet Bölgesine İntikal ve Müdahale Çalışmaları

Birinci depremin hemen ardından İHH Afet Yönetimi Başkanlığı afete müdahale amacıyla illerdeki ekiplerin hazırlık ve intikal çalışmalarına başlanması için talimat verdi. Ancak depremin etkilediği illerdeki ekip üyelerimiz de afetzede durumuna düştüğü için operasyon gerçekleştirmeleri yahut yardım çalışmalarını başlatmaları mümkün olamadı. Zira onlar da aileleri ve yakınlarıyla birlikte afetten etkilenmiş, kayıplar vermiş oldukları için bu durumun şokunu yaşıyorlardı. Ancak durumu iyi olan personel ve gönüllülerimiz enkaz altında kalan yakınlarını kurtarmak için kısa sürede harekete geçti. Fakat afetin ilk saatlerinde enkazda çalışabilmek için gerekli ekipman ve malzemeye ulaşmada da sorun yaşandığından etkili bir arama kurtarma çalışması yapılamamış, etraftan bulunabilen kazma, kürek vb. basit aletlerle mümkün olduğunca çok insana yardım edilmeye çalışılmıştır.

Afet bölgesine komşu illerdeki ekiplerimiz vakit kaybetmeden hazırlıklarını tamamlayıp depremden etkilenen il ve ilçelere intikal ederek arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Fakat bu süreç de depremin gece geç bir saatte meydana gelmesi, zorlu hava koşulları ve deprem dolayısıyla birçok köprünün yıkılıp yolların hasar görmesi sebebiyle bir hayli zor ilerlemiştir. Elverişsiz koşullar yüzünden ekiplerimizin çoğu yollarda mahsur kalmış, ciddi kazalar atlatmış hatta kurtarılmayı beklemek durumunda kalanlar dahi olmuştur. Bütün bu zorluklara rağmen Gaziantep, Malatya, Kayseri, Şanlıurfa, Hatay ve Çorum ekiplerimizden kimi depremin ilk saatlerinde kimi de sabahın erken saatlerinde deprem bölgesine ulaşarak arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Uzak illerden yola çıkan ekiplerimiz ise hem hava hem de kara yoluyla afet bölgesindeki illerin geneline araç ve ekipmanlarıyla birlikte sevk edilmiştir.

Depremden etkilenen illere intikal eden ekiplerimiz enkazlarda arama kurtarma faaliyetlerini AFAD’ın illerdeki kriz yönetim merkezleri ile koordineli bir şekilde yürütmüştür. 65 farklı ilden bin 507 arama kurtarma görevlimiz, 3 arama köpeği ve 550 araçla Gaziantep’te Nurdağı ve Islahiye, Malatya’da Doğanşehir, Hatay’da Antakya ve İskenderun, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Adana’da çalışmıştır. Ekiplerimiz enkazlardan canlı ve vefat etmiş toplam 3 bin 28 kişi çıkartmıştır. Halihazırda enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü illerde ekiplerimizin desteği devam etmektedir.

Deprem bölgesine yardımlar, İHH
 İHH, Adıyaman Lojistik Merkezi’nde depremzedelere gönderilecek yardımları hazırlıyor. (Ferhat Pirinççi, 23 Şubat 2023)

 

Sahada Beraber Çalıştığımız Uluslararası Ekipler

Gerek arama kurtarma gerekse insani yardım çalışmalarında bizlerle birlikte yurt dışından gelen birçok ekip görev aldı. Bu ekiplerin içerisinde daha önce İHH olarak TİKA ile yürüttüğümüz ortak projeler aracılığıyla arama kurtarma eğitimleri verdiğimiz Bosna-Hersek, Endonezya, Lübnan ve Irak’tan partner kuruluşların ekipleri de vardı. Bosna-Hersek’ten gelen ekipleri Hatay’daki kriz yönetim merkezimizin uhdesinde illerden gelen ekiplerimize entegre ederek yedi gün boyunca arama kurtarma çalışması yaptık. Endonezya’dan gelen ekiple hem arama kurtarma hem de insani yardım dağıtımı gerçekleştirdik. Irak’tan gelen partner kuruluşumuzla Gaziantep ve Şanlıurfa’da insani yardım malzemesi dağıtımında bulunduk. Bunlar haricinde Arnavutluk, İspanya, Katar, Malezya gibi ülkelerden gelen resmi kurum ve STK’larla da ortak çalışmalar yürüttük.

Bu afetle birlikte, yurt dışındaki kurumlarla iletişim ve ilişki kurmanın önemini ve gerekliliğini bir kere daha görmüş olduk. Kendileriyle daha önce gerçekleştirmiş olduğumuz doğada arama kurtarma, kentsel arama kurtarma ve su altı/su üstü arama kurtarma eğitimlerinden bütün insanlığın faydalanabilecek olmasını görmek, bu minvaldeki faaliyetlerimizi çoğaltıp devam ettirme konusunda bizleri daha da teşvik etti.

 

İnsani Yardım Çalışmaları

Yukarıda genel kapsamıyla bahsettiğimiz arama kurtarma çalışmaları vakfımızın “Afet Yönetimi” politikasının sadece bir parçası olup bu çalışmalarla eş güdümlü olarak insani yardım çalışmaları da benzer aciliyet yaklaşımıyla başlatılmıştır. Bu kapsamda afetin gerçekleştiği ilk andan itibaren ülke genelindeki teşkilatlarımızdan yönlendirilen 850 adet TIR ve kamyonu ile insani yardım malzemelerinin afet bölgesinde bulunan vakfımıza ait 21 lojistik koordinasyon merkezine sevkini sağladık. Yine vakfımıza ve gönüllülerimize ait olup vakfımız tarafından koordine edilen ara transfer araçlarıyla (minibüs, midibüs, panelvan vb.) insani yardım malzemelerini lojistik depolarımızdan afet noktalarındaki dağıtım merkezlerimize taşıdık. Afetten etkilenen ailelerin talep ve ihtiyaçlarını bu merkezlerden karşıladık.

 İHH olarak 5 bin 943 personel ve gönüllümüzle deprem bölgesine 1 milyon 459 bin 684 adet sıcak yemek, 5 milyon 352 bin 843 adet ekmek, 196 bin 214 adet battaniye, 1 milyon 537 bin 376 adet su, 78 bin 861 adet hijyen kiti, 343 bin 559 parça kıyafet, 27 bin 866 adet bebek maması, 81 bin 425 adet bebek bezi, 589 bin 413 adet gıda ve ikramlık, 53 bin 969 adet eşya, bin 500 adet çadır, 17 bin 498 kumanya paketi gibi kalemlerde yardım ulaştırdık. Bölgede aynı zamanda barınma için konteyner mahalle kurma çalışmalarımız devam ediyor.

Coğrafi konumu itibarıyla deprem kuşağında yer alan ülkemizde yıkıcı depremler ve iklim değişikliğine bağlı sebeplerle şiddetli doğal afetler yaşanmaktadır. Ayrıca ulusal ve uluslararası siyasi, iktisadi ve içtimai krizler sebebiyle de acil müdahale gerektiren durumlar oluşmaktadır. Bütün bu krizler karşısında devlete olduğu kadar sivil toplum kuruluşlarına da büyük sorumluluklar düşmektedir. Dolayısıyla İHH olarak bizler de her türlü insani krize hazırlıklı olmamız gerektiği bilinciyle hareket etmekteyiz ve bu doğrultuda eğitim, tatbikat, kapasite geliştirme vb. konulardaki eksikliklerimizi gidermek için durmaksızın çalışmaktayız. Unutulmaması gereken, daima hazırlıklı olmamız gerektiğidir. Güçlü Ekip Hayat Kurtarır. Bu ekip sadece arama kurtarma ekibi değildir. Tüm toplum olarak bir ekibin parçası olduğumuz bilinciyle hareket edersek afetlerden en az zararla çıkarız.

Bütün bunların yanında inancımız gereği, elimizden geleni yaptıktan sonra Allah’a tevekkül ederiz. Ancak elimizden geleni birey ve toplum olarak yapmaya devam etmeli ve gerekli tedbirleri almalıyız. Yaşanan afetlerde hayatını kaybedenlere cenabı Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Toplumumuza da geçmiş olsun dualarımızı iletmeyi borç biliriz. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın.

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası