Kriter > Kitaplık |

Meydanlar Bizimdir!


CHP’li İmamoğlu henüz seçimin sıhhatiyle ilgili tartışmalar devam ederken kitap fuarının Sultanahmet’te yapılmayacağını ilan etti. Sanki İstanbul’un en büyük problemi bu fuardı.

Meydanlar Bizimdir
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından düzenlenen 38. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Sultanahmet Meydanı'nda açıldı. 15.05.2019

Yaygın bilinen adıyla Ramazan kitap fuarı mübarek ay boyunca okurların ve yayıncıların önemli gündem maddelerinden biridir. Sıcağa, soğuğa ya da kalabalığa rağmen bir şekilde yolu Sultanahmet’e düşürüp kitap fuarını gezmek Ramazan’ın adetlerindendir. Kırk yaşına yaklaşan fuarın muhafazakar yayıncılar için anlamı farklıdır. Hiçbir yerde stant açamadıkları dönemde bu fuar okurlarla aralarında yegane köprü olmuş, satış rakamları bazen altı ayda satılacak kitaba ulaşmıştır. İnsanlar şehir dışından bu fuarı ziyaret etmek için İstanbul’a gelmiştir.

Yıllardır yapılan bu fuar özellikle Sultanahmet Camii’nin avlusundan ayrıldıktan sonra düzen tutmakta zorlandı. Sık sık yer değişikliği yaşandı. Fuar çadırı bazen klimalardan dolayı çok soğuk oldu bazen de sıcaktan yandı. Bazı yayınevi ve kitapları bulmak mümkün olmadı. Bazen hediyelik eşya ve benzeri kitap dışı ürünler ön plana çıktı. Uzun çalışma saatleri ve bir aya yayılan fuar yayınevi çalışanları için yorucu oldu. Stantlarda nitelikli personel bulunmadığı için okurun soru ve talepleri cevapsız kaldı.

Bu kitap fuarının dezavantajlarından biri de Sultanahmet’ten ayrılışın ardından kalıcı bir fuar alanına sahip olmamasıydı. Her sene yer değişikliğinin yaşanması fuar kültürünün oluşmasını engelledi ve yayınevlerinin yerleşiminde ister istemez sıkıntılar ortaya çıktı. Öte yandan bu fuar diğer büyük fuarlar gibi önemini bir miktar kaybetti. Artık yılın hemen her ayı bir ilçede kitap fuarı düzenleniyor ve adeta fuarlar okurun ayağına gidiyor. Bunun yanında kitap satış zincirleri ve internet üzerinden satış yapan kitap satış siteleri de okuyucuyu çok yormadan kitaplarla buluşturuyor.

Ramazan kitap fuarının değerlendirirken mevsimsel etkileri de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yaz aylarına gelen Ramazan’da ister istemez iftar ile sahur arası vakit kısaldı ve bu sürede gezilecek fuara zaman ayırmak da zorlaştı. Yine okulların ve üniversitelerin tatil olması fuara ilgiyi olumsuz yönde etkiledi.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından düzenlenen 38. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Sultanahmet Meydanı'ndaki  açılışa katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, fuar alanını gezerek yayınevi standlarını ziyaret etti. 15.05.2019 

 

Kitap Fuarını İptal Etmek Ne Demek?

Bütün bunlara rağmen dini yayınlar kitap fuarını bugüne kadar iptal etmek kimsenin aklına gelmemişti. Ancak CHP İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu mazbatasını yeni almışken ve henüz daha seçimin sıhhatiyle ilgili tartışmalar devam ederken kitap fuarının yapılmayacağını ilan etti. Sanki İstanbul’un en önemli problemi bu fuarın yapılmasıymış gibi CHP adayının ilk icraatlarından biri bu oldu. CHP’nin başkan adayı İmamoğlu kısa belediye başkanlığı döneminde yenilenecek seçimlerde izleyeceği kültür-sanat politikalarına dair adeta bir fragman izletti. Bu durum İstanbul özelinde yıllar içinde bazen direnerek bazen de bir adım geri çekilerek elde edilen birçok kazanımın nasıl çok hızlı bir şekilde kaybedilebileceğini bizlere gösterdi. Otuz yedi yıldır devam eden, dini yayınların ve muhafazakar yayıncıların ağırlıkta olduğu bir fuar ve güzel bir Ramazan adeti birkaç günlüğüne başkanlık koltuğuna oturan biri tarafından ortadan kaldırılmak istendi.

Burada bir parantezi CHP adayının fuarla ilgili yanlış yönlendirildiği yorumlarıyla ilgili açalım. Kameralar önünde spontane açıklamaları bile gerektiğinde durdurulan, fotoğraf makinelerine sürekli önceden çalışılmış ve planlı pozlar veren ve her adımı çok sıkı kontrol edilen birinin kitap fuarıyla ilgili yanlış yönlendirilmesi pek mümkün görünmüyor. Ayrıca İstanbul’la hiçbir ilgisi olmayan pek çok konuya dair demeç ve vaatlerde bulunan CHP’li İmamoğlu’nun fuarla ilgili iptal kararını geri almak için yeterli vakti vardı ama bunu yapmadı.

Tabii kitap fuarının iptal edilmesi hamlesine karşılık yayıncılar ve fuarı düzenleyen vakıf hızlı bir şekilde alternatif arayışına girdi. Bir yandan fuarın Sultanahmet’ten ayrılmaması için girişimlerde bulunurken diğer yandan başka uygun alanlar değerlendirildi. Bu anlamda fuar için ilk öne çıkan alan ise Fatih Camii oldu.

 

Mutlu Son!

Neyse ki YSK sonuca müessir nedenlerden dolayı İstanbul’da seçimin yenilenmesine ve mazbatanın iptaline karar verdi. Bu şekilde 38. Kitap ve Kültür Fuarı da Sultanahmet’te yeniden açıldı. Gelenek sürdü. Kısa süre içerisinde büyük bir özveriyle Diyanet Vakfı, yayıncılar ve diğer ilgililer fuarı okuyucular için hazır etti. Buna ek olarak okurlar da fuara ve meydanlarına sahip çıktı. Son yılların en fazla ilgi gören fuarlarından biri kuruldu. Fuar süresinin kısalması ve fuar çadırının daha uğrak bir noktaya çekilmesi de bunda etkili oldu.

Burada akılda kalan bir diğer nokta ise yıllarca Ramazan fuarlarında kitapseverlerle buluşan bazı yayınevlerinin fuarın iptal edilmesi karşısında tepki göstermekten çekinmeleriydi. Bu tür davranışlar belki bir siyasi rüzgara uyum sağlama isteğinden belki de öz güven eksikliğinden kaynaklanabilir ancak herkesin her şeyi takip edebildiği sosyal medya çağında kimse tavırlarının fark edilmediğini sanmasın.


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası