Kriter > Duyuru |

Kriter'in Eylül Sayısı Çıktı!


Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 71. sayısı yayında.

Kriter'in Eylül Sayısı Çıktı

Dünya, pandemiyle başlayan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle devam eden süreçte ortaya çıkan problemlerle yüzleşmeye çalışıyor. Gerginliğin kontrollü devam ettiği Tayvan krizini de unutmamak lazım. Tabii dünyadaki gelişmelere ek olarak Türkiye’nin önünde bir de 2023'te gerçekleşecek seçimler var. Biz de bu ay üç dosya ile Türkiye ve dünya gündemine dair konular ile karşınızdayız.

2023 seçimleri yaklaşırken yirmi yıldır iktidarda olan AK Parti’nin seçim siyasetini dosya olarak ele aldık. Nebi Miş şimdiye kadar 15 seçim kazanan AK Parti’nin artık niteliği önceleyecek 2023 sonrası vizyonuna dair önerilerini sunarken, İhsan Aktaş Türkiye’nin gelecek perspektifini geçmişin gölgesinden yola çıkarak anlattı. Yeni dönemde küresel krizle baş edecek yeni ekonomik sistemin gerçekliğini ve tıkanması muhtemel yerdeki çözüm önerilerini Okan Müderrisoğlu kaleme aldı. Murat Yeşiltaş seçimlere yaklaşırken oldukça hareketli olacağı düşünülen dış politikanın geçmişini ve bugününü değerlendirirken Talha Köse Kürt meselesinin çözüme kavuşturulması için AK Parti hükümetleri döneminde konunun ele alınış biçimini ve gösterilen çabaları, Erol Erdoğan genç seçmenlerle ilgili izlenmesi gereken siyaseti, Faruk Taşçı son yirmi yılda Türkiye’deki sosyal politika anlayışının sosyal yardım çizgisindeki olumlu dönüşümünü detaylandırdı. Belkıs Kılıçkaya ise Üstün Dökmen ile başlayan tartışmaların sebebine dair izlenimlerini kaleme aldı.

Küresel ekonomideki dönüşümü ele aldığımız ikinci dosyamızda söyleşimizi Türkiye’nin OECD Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin ile gerçekleştirdik. Prof. Alkin, ekonomik kriz ile sarsılan küresel sistem üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Dosyamızda Nurullah Gür merkez bankalarının enflasyonla mücadelesindeki faiz artırımlarını, Sedat Aybar küresel ölçekli ve finans merkezli değişimlerin dünyayı sürüklediği ara faz dönemini, Mehmet Babacan da Covid-19 sonrasında küresel ticaretteki belirsizliklerle gelen yeni yön arama zorundalığını yazdı. Bilal Bağış küresel kriz ortamında neoliberalizmin bitmeyen krizlerini, Levent Yılmaz Covid-19 ve savaşla bozulan dengeler öncesi dünyanın gündemi olan yeşil dönüşümün geleceğini enerji penceresinden bakarak anlattı. Büşra Zeynep Özdemir Daşcıoğlu Avrupa’daki doğal gaz krizini, Deniz İstikbal de jeopolitik riskleri ve Çin’in ekonomi politiğini yazdı.

Uluslararası sistemi ele aldığımız son dosyamızda ise söyleşimizi Insight Turkey Dergisi Editörü ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Muhittin Ataman ile gerçekleştirdik. Prof. Ataman bizlere yeni yeni oluşmaya başlayan jeopolitik denklemin özellikle Batı penceresinden nasıl göründüğünü anlattı. Dosyamızda Kemal İnat küresel krizler yaşanırken Avrupa’nın krizleri neden yönetemediğini ve hatalarını ele alırken, Yücel Acer uluslararası sorunların çözümünde Birleşmiş Milletler’in açmazlarını aktardı. Dünya terörle mücadelede sınıfta kalırken Türkiye’nin değişen terörle mücadele stratejisindeki MİT etkisini Durdu Mehmet Özdemir yorumladı. Kadir Üstün ABD ile Çin arasındaki en önemli hamle konumunda olan Tayvan’ı ülkeler bağlamında, Diren Doğan ise bu krizin kime ne sağladığını ve küresel sistemin geleceğindeki rolünü yazdı. Vişne Korkmaz ne zaman biteceği herkes için hala bir muamma olan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın altı ayını ve muhtemel geleceğini kaleme alırken, Mustafa Caner görüşme süreçleri uzayan ama soğumayan gündem maddesi olan nükleer anlaşmayı ve İran’ın düğümdeki rolünü aktardı.

Bu ay kitaplığımızda iki yayına yer verdik. SETA Vakfı tarafından yayınlanan, Nur Özkan Erbay’ın editörlüğünü üstlendiği “Özel Askeri Şirketler: Savaş Müteahhitliği ve Uluslararası Güvenlik” adlı eseri Mehmet Babacan tanıtırken, Turkuvaz Kitap tarafından yayınlanan “Dünya Ortak Evimiz” isimli kitabı Deniz Dede değerlendirdi.

 

Bir sonraki sayıda yine kapsamlı bir içerikle görüşmek üzere…

 

Ferhat Pirinççi

Yayın Koordinatörü


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası