Kriter > Kitaplık |

Kapsamlı Bir Türkiye Fotoğrafı “2022’de Türkiye”


2010’dan itibaren her yılın kapsamlı bir profilini sunan Türkiye Yıllığı, on üçüncü kitabı olan “2022’de Türkiye” ile altı önemli başlık altında dış politikadan ekonomiye, siyasetten enerji sektörüne ülkemizin bir yıllık nabzını tutuyor. Eser, hem akademik açıdan değerli bir arşiv niteliğinde hem de geleceğe yönelik projeksiyonlar açısından derinlikli bir bakış açısının oluşmasını sağlıyor.

Kapsamlı Bir Türkiye Fotoğrafı 2022 de Türkiye
Van’da terörle mücadele sonrasında güvenliğin sağlandığı Tendürek Dağı’nın zirvesine Türk bayrağı dikildi. (Özkan Bilgin/AA)

SETA’nın tıpkı “Türk Dış Politikası Yıllığı” gibi geleneksel hale getirerek her yılın sonunda yayımladığı Türkiye Yıllığı, 2022’ye ait sayısıyla önceki yıllıklar gibi temel gündem maddeleri ve başlıklar altında okuyucusuna kapsamlı ve zengin bir içerik sunuyor. “2022’de Türkiye: Siyaset, Dış Politika, Güvenlik ve Göç, Ekonomi, Enerji, Hukuk ve Yargı” kitabı bir yıl içerisinde ülke gündemine damga vurmuş bütün konuları, uzmanların bakış açısıyla ele alıp analiz ederek, alanında seçkin bir Türkiye panoraması oluşturuyor. Eser, bu yönüyle hem akademik açıdan değerli bir arşiv niteliğinde hem de geleceğe yönelik projeksiyonlar açısından bütüncül ve derinlikli bir bakış açısının oluşmasını sağlıyor.

Muhittin Ataman ve Cem Duran Uzun’un editörlüğünü yaptıkları eser, Burhanettin Duran’ın imzasını taşıyan bir “Takdim” yazısının ardından sırasıyla “Siyaset”, “Dış Politika”, “Güvenlik ve Göç”, “Ekonomi”, “Enerji”, “Hukuk ve Yargı” başlıklarından oluşan toplam altı bölüm içeriyor. Her bölümde belli alt başlıklar altında, 2022 içerisinde cereyan eden önemli gelişmelere ait bilgilere ve analizlere rastlıyoruz. Nebi Miş ve Baki Laleoğlu’nun editörlüğünü üstlendiği “2022’de Siyaset” başlığı altında, Türk siyasi hayatında yer alan belli başlı partilerin (iktidar ve muhalefet partileri) 2022’deki politikaları ayrı başlıklar altında incelenirken, tüm bunların öncesinde ülkedeki genel siyasete yön veren Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 gündemi anlatılıyor. Türkiye siyasetinin ana aktörü olarak Cumhurbaşkanlığı makamının iç ve dış politikadaki hamleleri, ekonomiye yönelik uygulamaya aldığı yeni programlar ve terörle mücadele stratejisi, bu kapsamda analiz edildikten sonra sırasıyla Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) 2022 gündemi ele alınıyor. İlerleyen sayfalarda diğer siyasal partiler, özellikle yaklaşan seçim sürecine yönelik geliştirdikleri “İttifak stratejisi” altında incelenirken; CHP, İYİ Parti, MHP ve HDP’nin gerek iç gerek dış politikada cereyan eden olaylara verdikleri tepkiler de değerlendiriliyor.

2022'de Türkiye, kitap

Kitaptaki önemli bölümlerden “2022’de Dış Politika” başlıklı çalışma, Murat Yeşiltaş ve Hacı Mehmet Boyraz editörlüğünde okuyucuya sunuluyor ve Türkiye’nin komşuları, yakın çevresindeki ülkeler, bölgesel ve küresel aktörler ile olan ilişkilerini içeren başlıklar halinde devam ediyor. Her bir ülke ya da aktörle olan ilişkilerde, 2022’de öne çıkan gündem maddeleri ve dosyalar dış politikaya ilişkin hafızanın tazelenmesine yardım ediyor. Dış Politika bölümündeki bazı başlıklar “Türkiye-Afrika İlişkileri” gibi bazen bir kıtayı kapsayacak kadar kapsamlı olabilirken bazen de “Türkiye-Körfez İlişkileri” ya da “Türkiye-Türk Dünyası İlişkileri” gibi Türkiye’nin birden çok devlet grubuyla ilişkilerini ele alan daha kümülatif çalışmalar da olabiliyor. 2022’de dış politikada öne çıkan gündem maddelerinin yoğunluğu ve inceleme birimlerinin fazlalığı, dış politika başlığının hacim ve kapsamını artırırken, bu bölümün ardından eserde yine dış politika ile alakalı olarak “Güvenlik ve Göç” bölümüne yer verildiğini görüyoruz.

“2022’de Güvenlik ve Göç” başlığı keza Murat Yeşiltaş ve Hacı Mehmet Boyraz editörlüğünde hazırlanarak ülkemizi ilgilendiren iki önemli konuda, 2022’de cereyan eden olaylar ekseninde özel bilgiler edinmemizi sağlıyor. Çalışma özellikle “Güvenlik” kısmıyla alakalı olarak Türkiye’nin son yıllarda önemli başarılar elde ettiği “Savunma Sanayii” alanına yönelik analizleri okuyucunun bilgisine sunarken, “PKK/YPG ile Mücadele” ve “Göç Yönetimi” başlıkları altında bir yıl içerisinde sınırlarımızı ilgilendiren terör, göç ve güvenlik olgusuna dair önemli gelişmeleri haber veriyor.

Bir diğer spesifik bölüm olan “2022’de Ekonomi” başlıklı bölüm, özellikle küresel salgının ardından yaşanan küresel enflasyon ve resesyonun yanında “Ekonomik Büyüme ve İstihdam” gibi küresel ekonomi ve ülke içi makro-ekonomik dengeler ile ilgili önemli değerlendirmeleri içeriyor. Deniz İstikbal’in hazırladığı “2022’de Ekonomi” bölümü, “Dış Ticaret”, “Kamu Maliyesi” ve diğer ekonomik konulara ilişkin bilgiler; tablolar, şekiller ve grafiklerle açıklayıcı bir biçimde resmediliyor. Büşra Zeynep Özdemir tarafından hazırlanan “2022’de Enerji” bölümü ise özellikle Türkiye’nin enerjideki genel görünümüyle beraber enerji sektöründeki geleceğe yönelik projeksiyonları işliyor. Kitaptaki son bölüm olan ve Cem Duran Uzun ile Mert Hüseyin Akgün’ün hazırladıkları “2022’de Hukuk ve Yargı” bölümü, yasalaşan kanun tekliflerinden Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine ve kamuoyunca yakından izlenen önemli yargısal süreçlere (FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimi Davaları, Hablemitoğlu davası gibi) kadar geniş bir yelpazedeki hukuksal olayları mercek altına alarak, 2022’de öne çıkan dosyaları analiz ediyor.

2010’da yayın hayatına başlayarak her yılın kapsamlı bir profilini sunan Türkiye Yıllığı, on üçüncü kitabı olan “2022’de Türkiye” ile altı önemli başlık altında toplam 295 sayfa içerisinde dış politikadan ekonomiye, siyasetten enerji sektörüne ülkemizin bir yıllık nabzını tutuyor. İç siyasette öne çıkan 2023 seçimlerini ve partilerin “ittifak” stratejilerini, 2022’de dış politikada yaşanan önemli gelişmeleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü “lider diplomasisini”, “yeni ekonomi modelini”, 2022’de artarak devam eden terörle mücadele operasyonlarını kısaca her yönden ülkemizin gelişmelerini ele alarak uzman bakışıyla değerlendiren “2022’de Türkiye”; SETA Vakfı’nın yayınladığı diğer yıllıklar gibi zengin bir akademik referans kaynak niteliğiyle okuyucusuna ulaşıyor.

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası