Kriter > Siyaset |

İYİ Parti CHP-HDP İttifakının Neresinde?


İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu için “FETÖ’cüdür ve Akşener’in bundan haberi var” açıklamasıyla partiden ihraç edilen İYİ Parti kurucusu Ümit Özdağ başka ifşaatlarda da bulundu. En önemlisi, herkesin bildiği bir sırdı. Özdağ İYİ Parti’nin HDP ile ortak anayasa taslağı hazırladığını açıklayarak Akşener’i epey zora soktu.

İYİ Parti CHP-HDP İttifakının Neresinde
İYİ Parti Genelbaşkanı Meral Akşener (Ali Balıkçı/AA)

İYİ Parti’nin halihazırda taşımakta zorlandığı iki ağır yükü var. Biri, partinin kuruluşundan itibaren yakasını bırakmayan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile iltisak iddiaları. Diğeri, ülkücü milliyetçi vatansever seçmenden oy isteyen İYİ Parti’nin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile kurduğu çatının altında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de olduğu gerçeğini -artık- eskisi gibi inkar edememesi.

Bu yüzden en başından beri yaşadığı siyasi ve toplumsal sıkışmışlık artarak devam ediyor. Her iki yükün varlığına ve İYİ Parti’nin kurulurken bir illüzyona dayandırıldığına dair en güçlü ve en ileri iddialar rakiplerinden değil İYİ Parti’nin içinden geliyor çünkü.

İYİ Parti kurulmadan önce çokça konuşulan “Akşener’in arkasında ‘cemaat’ var” iddiası, sonradan İYİ Parti’ye geçen ve Akşener’e genel başkan yardımcılığı yapan Koray Aydın tarafından bizzat atılmıştı mesela ortaya.

Partinin kurulduğu 2017’den bu yana gündemden hiç düşmedi FETÖ ile irtibat ve iltisak iddiaları. Düşmediği gibi vakalar, isimler ve tarihler üzerinden iyice somutlaştı.

 

İYİ Partililer İfşa Ediyor

İYİ Parti’nin önde gelen kurucularından İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, partisinin İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun FETÖ bağı üzerinden öyle bir meydan okudu ki partisine, genel merkez çareyi Özdağ’ı ihraç etmekte buldu. Lakin konu orada kapanmadı tabii. Özdağ hem mahkemeye giderek ihraç kararını iptal ettirdi hem iddiaları daha yüksek sesle sürdürme imkanı buldu.

Başka isimlerden başka ifşaatlar da geldi farklı zamanlarda. Partinin kurucularından, Balyoz davası sanığı emekli kurmay Albay Ali Türkşen kendisinin ve kendisi gibi üç FETÖ mağdurunun daha İYİ Parti tarafından “FETÖ ile alakamız yoktur” mesajı için kullanıldığını, amaç hasıl olduktan sonra saf dışı bırakıldıklarını, çıktı anlattı. Türkşen ile birlikte üç isim de bu sebeple ayrıldı İYİ Parti’den.

İYİ Parti daha kurulurken Türkiye siyasetinin merkezinde büyük bir boşluk olduğu, o merkezi dolduracağı iddiasıyla kuruldu. Kadrolarının da merkezi temsil edecek çeşitlilikte olduğunu ileri sürdü. Çeşitlilik doğruydu da. Hemen her siyasi gelenekten eser miktardaki isim İYİ Parti’nin kurucular kurulunda yer aldı. Ana omurgayı Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) ayrılan/ihraç edilen Ümit Özdağ, Özcan Yeniçeri, Yusuf Halaçoğlu gibi medyatik isimler oluştursa da ANAP’ta, DYP’de ve hatta DSP’de görev aldıktan sonra kenarda kalanlar da vardı. Gazinolar kralı Fahrettin Aslan’ın oğlu Mehmet Aslan gibi, katı Kemalist eski ekran yüzü Ruhat Mengi gibi, solcu kimliği ile tanınan yönetmen Onur Aydın gibi isimler için de yeni bir başlangıç imkanı sundu İYİ Parti.

 

Muğlaklık İyi Gelmedi

Ancak partinin bir “merkez parti” olduğu iddiasına ve kadrosundaki çeşitliliğe rağmen ideolojik konumlanma buna göre oluşturulmamıştı. Daha doğrusu iddiaları karşılayacak, partiye dahil olanları buluşturacak ortak ülkü ve zihni siyasi çalışmadan yoksundu İYİ Parti.

O yüzden parti daha teşkilatlanırken dağılmaya başladı ve ayrılan herkes farklı bir gerekçe sundu, İYİ Parti’den gidişine. Kavram ve kafa karışıklığı ayrılırken de sürüyordu. Bazıları İYİ Parti’nin sandıkları şey olmadığını, bazıları FETÖ ya da HDP’ye gösterilen müsamahayı, bazıları işlerin içeride kamuoyuna söylenenden daha farklı yürüdüğünü anlatıyordu.

Neticede Ekim 2017’de 200 kurucu üye ile kurulan İYİ Parti aradan geçen sürede kurucu üyelerinin üçte birini kaybetti. İhraç ya da istifa ile İYİ Parti’den ayrılanların sayısı 60’ı geçti.

Aynı eriyiş İYİ Parti’nin Meclis Grubunda da yaşandı. 24 Haziran 2018’de 43 sandalye kazanan parti iki buçuk yılda 35’e düştü. Kurulurken partinin yüzü ve iddiasının ispatı olan, çok konuşan ve konuşulan isimleri birer birer terk ettiler partiyi. Bazıları da saf dışı bırakıldı.

Milletvekilleri

Ümit Özdağ’ın (ortada) İYİ Parti’den ihraç edilme kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Yusuf Halaçoğlu (solda) ve İsmail Ok da (sağda) İYİ Parti’den istifa eden isimler arasında. (Murat Kaynak/AA)

 

İYİ Parti’nin İşlevi

İçerideki siyasi muğlaklık son bulmadı ama İYİ Parti, Millet İttifakı içindeki konumuyla kendinden bekleneni fazlasıyla yerine getirdi. İYİ Parti’nin merkez sağ, milliyetçi demokrat bir parti olduğu iddiası sayesinde CHP, HDP ile girdiği iş birliğini gizleyebilme, şüpheye düşen tabanını İYİ Parti’yi göstererek ikna edebilme şansı elde etti.

Millet İttifakı CHP ve İYİ Parti arasında seçim odaklı olarak teşekkül etse de görünmez ortak HDP’nin varlığı ve ittifak siyasetine sirayet eden etkinliği hiç gizlenemedi.

Cumhur İttifakı karşısına, ittifakın etkinliğini kırma ve Erdoğan’ı siyaset dışına itme hedefiyle konumlanan karşı ittifakın ana karakterini HDP oluşturuyordu çünkü. CHP kadro, söylem ve eylem düzeyinde siyasetini süreç içerisinde HDP’ye yaklaştırdı, benzeştikçe benzeşti. Kemalist, ulusalcı, vatansever kadrolar zamanla pasifize edildi. Durumdan rahatsız olan tabanın oyu İYİ Parti’ye geçti ama ne gam. CHP için sorun değildi çünkü sonuç değişmedi, oylar ittifak içinde kaldı.

 

İttifak İçi Eş Başkanlık

İYİ Parti içindeki huzursuzluk ve gerilimin bir benzeri ittifak içinde de yaşanmakta. Bilhassa yerelde işler pek çok kez sarpa sardı. Partiler arası çekişmenin restleşmeye döndüğü zamanlarda CHP hep alttan aldı.

Çanakkale Belediyesi’nde İYİ Parti Meclis Üyesi Burak Kunt ile CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan arasındaki tartışma gündem olmuştu. CHP’li Gökhan İYİ Partili Kunt’a “Haddinizi bileceksiniz! İYİ Parti, CHP’nin sayesinde var” dediği için iki il başkanından sonra genel merkezler de gerildi.

Benzer bir olay da Bolu’da yaşandı. CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan İYİ Partilileri belediyenin eş başkanlığına talip olmakla suçlayınca ağzından çıkan şu oldu: “Meselenin ne olduğu açık. Mesele eş başkanlık talebi. Oysa bu bize göre değil, HDP'ye göre”.

 

CHP İçin Çok Kullanışlı

MHP’de başkanlık yarışına giren ancak başarılı olamayınca ayrılıp 2017 sonunda ivedilikle İYİ Parti’yi kuran Meral Akşener, CHP’nin büyük desteğiyle partisini 2018 genel seçimlerine yetiştirmeyi başardı. CHP için İYİ Parti’nin varlığı vazgeçilmezdi. 15 “adet” milletvekili ödünç vermek dahil her tür özveride bulundu CHP. Böylelikle “merkez” ve “milliyetçi” tanımlı bir parti CHP-HDP ittifakını örtebilecek, birlikte bir karşı ittifak mümkün olabilecekti.

Oldu da. Lakin seçimlere kadar gayet iyi idare eden ortaklar seçimlerden sonra açık aramaya, birbirlerini ifşa etmeye başladı. Bilhassa yerel seçimlerin ardından mızrak çuvala sığmadı.

CHP-HDP ortaklığı ve İYİ Parti’nin bu iş birliğini bilerek hedef birliği ettiği her gün biraz daha döküldü ortaya. İYİ Parti’deki rahatsızlıklar teşkilat depremleriyle beraber milletvekili istifalarıyla sonuçlandı.

Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, genel başkanı Akşener’i partiyi Sorosçulara teslim etmekle suçlarken, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ise vatansever milliyetçilerin kullanıldığını, partinin beklentileri karşılamadığını ifade etti.

 

Gizli Ortak Beliriyor

HDP ise oy isterken pek istekli olan ortaklarının koltuklarına kurulduktan sonraki utangaç halinden hayli rahatsızdı. Ve hiç alttan almadı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP’ye hitaben “cesur olun” dedi. “İttifaklar şeffaf olmalı, açık olmalı, birlikte görüntü vermeli ve hiçbir şeyden korkmamalı. CHP’nin çekingenliğinden çıkması gerek. Cesarete ihtiyaç var. Biz kadınlar olarak tiyatro oyununda birlikte bu görüntüyü verdik. Bu cesareti herkesin göstermesi gerek”.

Buldan’ın “Biz kadınlar…” diyerek dikkat çektiği “tiyatro” gerçekten hayli cüretkardı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP eski Eş Genel Başkanı hükümlü Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ve başka HDP’liler hep birlikte Demirtaş’ın kitabından uyarlanan oyunu izlemeye gitmişti. Sahneye dönük yüzlerinde sahneden taşan ışıkla aydınlanmanın verdiği tatmin ve teslimiyet hali medyaya yansıdı ve kıyamet koptu. Günlerce bu temsil ve temsile eşlik eden “Demirtaş serbest bırakılmalı”, “o bir barış insanı, iktidar onu rehin tutuyor” türü mesajları konuşuldu. Tam bir “ajans işi” halkla ilişkiler çalışmasıydı.

 

HDP, İYİ Parti’yi de Enfekte Etti

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu için “FETÖ’cüdür ve Akşener’in bundan haberi var” açıklamasıyla partiden ihraç edilen İYİ Parti kurucusu Ümit Özdağ başka ifşaatlarda da bulundu. En önemlisi, herkesin bildiği bir sırdı. Özdağ İYİ Parti’nin HDP ile ortak anayasa taslağı hazırladığını açıklayarak Akşener’i epey zora soktu: “HDP konusunda yalan söyleyen biri varsa ben değilim. Bana, İYİ Parti milletvekillerine, bütün İYİ Parti seçmenine ve Türk milletine HDP ile ilişkiler konusunda Akşener doğruları söylememiştir”.

Akşener aksini iddia etti ama macun tüpten çıkmıştı bir kere. Böylece tarafların değişik zamanlarda türlü vesilelerle medyaya yaptığı açıklamalarda kayıtlara geçen ortak anayasa çalışmasına ilişkin haberler, yayınlar kanıtlarıyla ortaya döküldü.

 

HDP Ne Saklamak Ne De Saklanmak İstiyor

İYİ Parti’den yapılan reddiyeler, kamuoyunun kanaatini değiştirmeye yetmedi ama HDP’lilerin tehdit dilinin keskinleşmesine yol açtı.

HDP’li Sırrı Süreyya Önder, “İYİ Parti’nin perde gerisinde HDP’den akıl danıştığını” söyleyiverdi ama ilk uyarı da deneyimli HDP’li Ahmet Türk’ten geldi: “Siyasette saklı kalması gereken bazı şeyler vardır”. Ahmet Türk uyarırken bile ortakların ittifak ilişkisini teyit ediyor ve ömrünü geçirdiği “Kürt siyasi hareketinin” inceliklerini ele veriyordu.

Akşener ve kurmayları dört koldan durumu toparlamaya çalışırken iş en fazla medya görünürlüğü yüksek olan parti sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu’na düştü. Çünkü Ağıralioğlu Büyük Birlik Partisi (BBP) gençlik kollarında başkanlık yapmış, FETÖ tarafından faili meçhul şekilde katledilen şehit Muhsin Yazıcıoğlu’nun ardından genel başkanlığa aday olmuştu. Dindar, muhafazakar, kentli milliyetçi kesimin müktesebatına hakimdi. Ve İYİ Parti adına daha önce hiçbir İYİ Partiliden duyulmayan şeyler söyledi Ağıralioğlu.

“CHP’nin rehini değiliz, Erdoğan gitsin de ne olursa olsun demiyoruz”, “CHP’nin her yaptığına ‘evet’ diyemeyiz”, “HDP’yi ‘Hayır’ bloku içinde iltihaplanma alanı olarak görüyoruz”, “HDP CHP tabanında huzursuzluk sebebi” gibi “ileri” açıklamalar yaparak İYİ Parti tabanını yatıştırdı.

 

İYİ Parti’nin Ödediği Diyetler

Ancak onun bile toparlayamadığı durumlar, tevil edemediği gelişmeler, ödemeden edemediği diyetler oldu. Nitekim İYİ Parti’nin mahir sözcüsü 6-8 Ekim Kobani ayaklanmasının çağrıcısı Demirtaş’ın serbest kalması gerektiğini de savundu, HDP kapısında evlatlarını PKK’nın elinden almaya çalışan annelerin acısını ve mücadelesini “iktidar”la ilişkilendirdiği de.

Ancak olaylar dinmiyor. HDP Esenyurt ilçe binasının PKK bürosu olarak çalıştığının ortaya çıkmasıyla Millet İttifakı bir kez daha sarsıldı. En çok zora düşen parti ise yine İYİ Parti.

Zira HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın Meclis kürsüsünden İYİ Partilileri işaret ederek yaptığı konuşma geçerliliğini koruyor hala:

“İYİ Parti size söylüyorum: Size rağmen içinde bulunduğunuz ittifaka HDP ve PKK’ya gönül verenler de oy verdi. Şu an o koltuklarınızda HDP’nin oylarıyla oturuyorsunuz. CHP ile yaptığınız ittifakta HDP oylarının etkisi vardır. Ne yapacaksınız şimdi? Ne diyeceksiniz şimdi buna?”

Bekliyoruz. İYİ Parti hala HDP’nin parmak salladığı bir parti konumunda çünkü. Bakalım bu “İP” bu yükü daha ne kadar çekecek?


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası