Kriter > Duyuru |

Kriter'in Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı!


Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 92. sayısı yayında.

Kriter'in Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı

Sekizinci yılında, unutamadığımız 15 Temmuz’u bu sayımızda da ele aldık. 15 Temmuz’dan alınacak darbe karşıtı dersleri Atilla Yayla, darbe gerçeği ve din istismarını da Mert Hüseyin Akgün yazdı. Siyaset dosyamızda AK Parti’deki değişimin zaman ve kapsamını Hamit Emrah Beriş, Cumhur İttifakı’nın devam eden birliğini ise Zakir Avşar analiz etti. Seçim sonrası siyasette yumuşama sürecine dair yaşanan gelişmeleri Murat Yılmaz ele alırken CHP’deki parti içi mücadeleyi Fatma Zehra Özdemir, Türk solunun “acıklı hikayesini” ise Cengiz Alğan kaleme aldı. Baki Laleoğlu da benzerlerine Avrupa’da rastladığımız göçmen karşıtlığının Türkiye serencamına projeksiyon tuttu.

Birden fazla ara başlıktan oluşan dış politika ve güvenlik dosyasında girişi Kemal İnat’ın küresel çatışma risklerine dair yazısı ile gerçekleştirdik. Kıbrıs’ta çözüme dair müzakerelerin durumunu Yücel Acer baştan sona derinlemesine anlattı. Ankara’nın BRICS ve ŞİÖ ilgisini Vişne Korkmaz, geçtiğimiz ay gerçekleşen Hakan Fidan’ın Çin ziyaretinden çıkarılacak sonuçları ve Türkiye-Çin ilişkilerinin geldiği noktayı ise Diren Doğan masaya yatırdı. NATO cephesinde görünen değişimi, NATO zirvesi bağlamında Mehmet Ayfer Kancı işlerken; AB genişlemesindeki adımların arka planını Aylin Ünver Noi, Fransa’nın siyasi krizlerini Ömer Aydın ve kıtada istikrarı yok eden AP seçimlerini Zafer Meşe yorumladı. Rusya-Ukrayna Savaşı ve olası senaryolara cephe cephe Mehmet Çağatay Güler odaklanırken, Hizbullah-İsrail gerilimini, çıkma ihtimali her geçen gün artan savaşın korkutucu yanlarını ve olası sonuçlarını Mustafa Yetim inceledi. Ortadoğu’nun kâbusu haline gelen bu gerilimi sahadan gözlemleriyle Emre Karaca ele aldı. 7 Ekim’den beri süren soykırıma rağmen “Gazze’de politik süreç başlayabilir mi?” sorusuna Gökhan Çınkara cevap aradı.

Reisi’nin kaza sonucu ölümünün ardından seçilen Mesud Pezeşkiyan’ın İran için çizeceği yeni dış politika yaklaşımını Oral Toğa, yeni başkanın kişiliği üzerinden değerlendirdi. ABD ile Suudi Arabistan ilişkilerinin dönüşümü ve geleceğini Mehmet Rakipoğlu, DEAŞ’ın geleceğine dair öngörüleri Ömer Behram Özdemir irdeledi. Somali-Etiyopya sorununda Türkiye’nin kolaylaştırıcı rolüne değinen Tunç Demirtaş, bölgesel dinamikler üzerinden Türkiye’nin Afrika Boynuzu politikasının kapsamlı bir okumasını da yaptı. Modi’nin üçüncü dönem başkanlığının Hindistan’a getireceği küresel siyasi vizyonu ise Duygu Çağla Bayram okuyucuya sundu.

Yeni dünya teknolojisinin çip ihtiyacını ve çip teknolojisindeki gelişmeleri, yerli ve milli çip üretimindeki atılımlarımız üzerinden Gloria Shkurti Özdemir, Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A’nın uzaya gönderilmesinin haberleşmenin bağımsızlaşmasındaki rolünü ise Ahmet Alemdar, çok boyutlu bir bakış açısıyla gündeme getirdi.

Son dosyamız olan toplum ve ekonomide, İsmail Güleç, son dönemde ön plana çıkan youtube tartışmaları üzerinden, geçmişteki münazara adabını anlattı. Engelli haklarının Türkiye’deki dönüşüm hikayesine Cenay Babaoğlu; yeşil ve mavi ekonomilerin tüm yönlerine Yüksel Okşak, yeni vergi düzenlemelerinin etkilerine ise Abdulkadir Develi ve Memduh Ünal birlikte yoğunlaştılar. Yapay zekâda kullanılan büyük dil modellerinin küreselliğini Fatih Sinan Esen sorgularken, Erman Akıllı yapay zekâ çağında mahremiyeti korumanın gerekliliğini ortaya koydu.

Her sene olduğu gibi yaz döneminde dopdolu içerikle Temmuz-Ağustos ortak sayımız sizler için hazırlandı.

Gelecek sayı için Eylül’de görüşmek üzere…

 

 

 

MUSTAFA CANER

GENEL YAYIN KOORDİNATÖRÜ


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası