Kriter > Kitaplık |

AK Parti’yi Anlamak ama Nasıl?


Erdoğan liderliğindeki AK Parti dönemi Türkiye tarihinde eşsiz bir tecrübeye karşılık geliyor.

AK Parti yi Anlamak ama Nasıl

Erdoğan liderliğindeki AK Parti dönemi Türkiye tarihinde eşsiz bir tecrübeye karşılık geliyor. İçeride yaşanan seçim ve referandumlar, Cumhuriyet mitingleri, askeri ve sivil bürokrasinin siyasetten uzaklaştırılması, terörle mücadele, birçok demokratikleşme adımının atılması gibi konular; dışarıda ise AB-ABD ve Rusya ile inişli çıkışlı süreçler, Arap Baharı ve özellikle Suriye’nin geldiği nokta, öte yandan Afrika başka olmak üzere farklı bölgelerde yapılan yeni hamleler öne çıkan gelişmeler oldu. Bununla birlikte geniş kesimlerin ekonomik anlamda rahatlama yaşaması ve orta sınıfa dahil olması, IMF ile ilişkiler, ekonomik büyüme, paradan üç sıfırın atılması ve 2009’da gerçekleşen küresel krize karşı adımlar AK Parti döneminde ekonomi alanında öne çıkan gelişmelerdi. Topluma ilişkin eğitim alanında özellikle okullaşma ve derslik sayısının artışı, birçok yeni üniversitenin kurulması; kültürel hegemonya tartışmaları, medyadaki sol-Kemalist yapının çözülmesi; sağlık alanında büyük yatırımlar ve Türkiye’nin sağlık turizminde ön plana çıkan bir ülkeye dönüşmesi bu dönemin göze çarpan ilerlemeleriydi.

Bütün bu gelişmeleri neo-liberalizm başlığı altında ele alan, otoriterlik maskesi takan hatta terör destekçisi ya da azınlıklara soykırım uygulandığı iftirasında bulunan pek çok kitap mevcut. Özellikle yurtdışında yayımlanan bu kitaplar süslü cümleler, bolca jargon ve referans içeren ancak Türkiye düşmanlığının ötesine geçemeyen içeriğe sahip. Bu durumun yakın örneği “Yeni Türkiye”ye Varan Yol başlığıyla İletişim Yayınları’ndan çıkan çeviri kitap. 2014’te Turkey Reframed: Constituying Neoliberal Hegemony ismiyle ilk kez yayımlanan çalışma aslında önsözde de belirtildiği gibi bir tarih kitabına dönüşmüş durumda. Ancak bu tür çalışmalara hakim olan ideolojik yaklaşım Türkiye’nin büyük mesafe kat ettiği yukarıdaki olumlu gelişmeleri ele almaktan uzak. Ve bilinçli bir şekilde Türkiye’yi karalama kampanyasının bir parçası.

Öte yandan kitaba hakim olan yaklaşımın Gezi Parkı Şiddet Eylemleri, FETÖ’nün 17-25 Aralık 2013’teki yargı darbesi girişimi, 6-7 Ekim olayları, PKK ile DEAŞ’ın kanlı terör eylemleri ve Türkiye’nin yurt içinde ve de yurt dışında terör örgütlerinin inlerine girmesi ve hatta 15 Temmuz’da milletin FETÖ’ye karşı şanlı zaferi gibi belli başlı olayları da anlaması mümkün değil. Dahası her bir olay Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığı ve Türkiye düşmanlığı için birer araç olarak halihazırda hırsla kullanılıyor ve kullanılacak.

Bu noktada yaklaşan bir tehdidin de altını çizmek gerekli. Bahsettiğim derleme kitabın yazarlarının yarıya yakını KHK ile üniversitelerden ihraç edilmiş durumdalar. Yakın dönemde üniversitelerinden FETÖ ya da PKK ile iltisak nedeniyle ihraç edilen akademisyenlerin özellikle yurt dışında Türkiye aleyhtarı bir yayın kampanyasının parçası olacaklarını tahmin etmek zor değil. Bu yüzden Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti döneminin hangi perspektifle nasıl anlatılacağı oldukça kıymetli. Bu dönemi anlama ve anlatma çabasının önemli bir çıktısı geçtiğimiz ay içerisinde tamamlandı. Tamamlandı diyorum çünkü mevzu bahis olan dört ciltlik bir seri. SETA’nın çıkardığı AK Parti’nin 15 Yılı başlıklı dizi yukarıda çizdiğimiz çerçevede oldukça önemli bir boşluğu dolduruyor. AK Parti’nin iktidarda geçirdiği 15 yılı iç siyaset, dış politika, toplum ve ekonomi başlıkları altında değerlendiren kitaplar bu dönemi anlama ve anlatma çabasının ürünü.

Nebi Miş ve Ali Aslan’ın derlediği Siyaset cildi AK Parti siyasetinin çerçevesi, siyasette dönüşüm ve kurumsallaşma ve de AK Parti siyasetinin pratiği ana başlıklarını taşıyor. Başta Burhanettin Duran olmak üzere Mehmet Zahid Sobacı, Özer Köseoğlu, Murat Yeşiltaş, Cem Duran Uzun, Hüseyin Alptekin, Talha Köse, Hazal Duran, Yusuf Özkır, Şener Aktürk, Ali Çarkoğlu, Hamit Emrah Beriş gibi yetkin akademisyenlerin yanında aktif siyasette yer alan ve entelektüel birikim sahibi Vedat Bilgin, Yalçın Akdoğan, Yasin Aktay, Mahir Ünal ve Bülent Turan’dan oluşan yazar kadrosu dikkat çekiyor.

Dış Politika cildinin editörleri Burhanettin Duran, Kemal İnat ve Ali Aslan. Kitap dış politikanın çerçevesi, küresel güçlerle ilişkiler, Ortadoğu ile ilişkiler, bölge politikaları ve dış politikada sert ve yumuşak güç olmak üzere beş ana bölümden oluşuyor. Çalışma hem 15 yılda küresel ve bölgesel ilişkileri ele alırken öte yandan Türkiye’nin dış politikasının teorik çerçevesini de çiziyor. Muhittin Ataman, Ufuk Ulutaş, Talha Köse, Abdullah Erboğa, İsmail Numan Telci, Enes Bayraklı, Hacı Mehmet Boyraz, Veysel Kurt, Oğuz Güngörmez, Kazım Keskin, Ali Balcı, Merve Seren, Mustafa Caner, Özgür Tüfekçi, Kadir Temiz, Filiz Cicioğlu, Hüsna Taş Yetim, Ömer Yılmaz, İsmail Ediz, İsmail Akdoğan, Ramazan Erdağ, Mustafa Cüneyt Özşahin, Yaşar Sarı, Sema Kırcı, Ünay Tüysüz ve Ersin Çahmutoğlu kamu diplomasisinden Türk-Amerikan ilişkilerine, Türkiye’nin Orta Asya politikasından dış yardımlara, savunma sanayiinden Ortadoğu’nun geleceğine ve daha birçok konuyu etraflıca ele aldılar.

İsmail Çağlar ve Ali Aslan’ın editörlüğünü yaptığı Toplum cildi üç ana bölümden oluşuyor. Çoğulculaşma ve kültürel iktidar, toplumun yeniden inşası ve AK Parti’nin eğitim karnesi başlıklarından oluşan kitaba Fahrettin Altun, Kevser Hülya Akdemir, Müberra Nur Emin, Mümine Barkçin, İpek Coşkun, Muhammet Tacettin Kutay, Oğuzhan Yanarışık, İbrahim Efe, Yusuf Tekin, İbrahim Aşlamacı gibi isimler makaleleriyle katkıda bulundu.

Ekonomi cildinin editörleri ise Nurullah Gür, Sadık Ünay ve Şerif Dilek. Kitapta 15 yılın istihdam politikalarından altyapı yatırımlarına, para politikasından İslami finansa birçok konu ele alındı. Bu cildin yazarları arasında ise Mevlüt Tatlıyer, Salihe Kaya, İsmail Kavaz, Ülkü İstiklal Ortakaya, Erdal Tanas Karagöl, Kerem Alkin, Ekrem Erdem, Hatice Karahan, Erişah Arıcan, Başak Tanınmış Yücememiş, Mücahit Özdemir, Hakan Aslan, Samet Kapısız, Bilal Bağış, Erşan Sever ve Mehmet Dikkaya bulunuyor.

Büyük bir emek sonucu ortaya çıkan bu serinin nihayi bir çalışma değil bir başlangıç olması Türkiye’nin ve AK Parti döneminin anlaşılması için kritik önemde. Kitap fuarında SETA standında AK Parti’nin 15 Yılı serisinin tamamını alan doktora öğrencisinin sözleriyle bitirelim yazıyı: “Oh be, Sessiz Devrim ile AK Parti ve Muhafazakar Demokrasi dışında referans verebileceğimiz kitap bulduk”


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası