Kriter > Kitaplık |

Bir Garip “Lider” Kitabı


Hatırlanacağı üzere 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan FaceTime ile CNN Türk’te Hande Fırat’a bağlanmış ve milleti darbeyi engellemek için sokağa davet etmişti.

Bir Garip Lider Kitabı

Hatırlanacağı üzere 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan FaceTime ile CNN Türk’te Hande Fırat’a bağlanmış ve milleti darbeyi engellemek için sokağa davet etmişti. Aynı gece CNN Türk’ün de bulunduğu Doğan Medya Center FETÖ’cü askerler tarafından ele geçirilmiş ve yayını kesilmişti. Ancak bir müddet sonra darbecilere karşı Erdoğan’ın çağrısıyla meydan ve havalimanlarına akın eden milyonlar Bağcılar’daki Doğan Medya’nın binasını da darbecilerden kurtarmıştı.

15 Temmuz’un ardından geçen sürede Doğan Medya Grubu şemsiyesi altında yer alan Doğan Kitap darbe girişimi ile ilgili en fazla kitap yayınlayan yayınevlerinden biri oldu. Öyle ki bu durum Doğan Holding’in bundan sonra milletin tercihine saygı duyacağı ve vesayet odaklarına göz kırpmayacağı şeklinde yorumlandı. Aslında Doğan Medya daha önce Hürriyet ve CNN Türk’te uyguladığı stratejiden farklı bir şey yapmıyordu. Hatırlanacağı üzere fütursuzca milletin saygı duyduğu değerlerle alay eden ve maliyetine katlanması mümkün olmayan yazarlar ve programcılarla yollarını ayırıyor ve kendi yoluna devam ediyordu. Daha önce Emin Çölaşan, Bekir Coşkun ve Yılmaz Özdil gibi isimler Hürriyet’ten ayrılmak zorunda kaldığında böyle olmuştu. Yine bu dönemlerde Doğan’ın toplumsal merkeze yaklaşmak adına bu yazarları kovduğu gündeme getirilmişti. Ancak Doğan Grubu hem çizgisinden taviz vermedi hem de ticari faaliyetlerine devam etti.

Benzer yorumlar 15 Temmuz sonrası Doğan Kitap’ın çıkardığı kitapların arkasından da geldi. Hakkını yememek lazım Doğan Kitap’ın 15 Temmuz’u konu alan kitapları darbe girişiminin daha iyi anlaşılmasına büyük katkıda bulunan çalışmalar. Hem içeriği hem de baskı kalitesiyle göz dolduran eserler. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişimi gecesi canlı yayına zor şartlarda çıkması oldukça önemliydi. Bilhassa CNN Türk dışındaki kanalları izlemeyen ve Türkiye’yi tek bir çerçeveden takip edenler için. Ancak buradan hareketle Doğan’ın yeni bir sayfa açtığını savunmak güç. Keşke Doğan Grubu böyle bir hamle yapsaydı. En azından Alman ortaklarıyla Türkiye-Almanya ilişkilerinin daha sağlıklı ilerlemesi için adımlar atabilirdi.

Bu noktada Doğan Kitap’tan yeni çıkan bir çalışmaya değinelim. Bazen kitaptaki bir haber unsuru ya da bir parça o kadar öne çıkar ki diğer her şey arka planda kalır. Selahattin Sönmez’in yayına hazırladığı Adaleti Yolda Arayanlar böyle bir kitap. Hatırlanacağı üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “adalet” yürüyüşünde çektirdiği atletli fotoğraf çokça gündeme getirilmişti. Aslında bu fotoğraf ismi geçen kitapta yer alıyor. Çalışma Kılıçdaroğlu’nun aynı partinin milletvekili Enis Berberoğlu’nun “casusluk” suçlamasıyla tutuklanmasının ardından başlattığı “adalet” yürüyüşünü konu alıyor.

Gezi Kalkışmasından "Adalet" Yürüyüşüne Kılıçdaroğlu

İçerik Kılıçdaroğlu’nun bu yürüyüşteki fotoğrafları ve enstantanelerden oluşuyor. Ayrıca yürüyüşe katılan ve destek veren siyasetçi, oyuncu ve gazetecilerin yürüyüşle ilgili kısa yazılarına yer veriliyor. Kitabı hazırlayan fotoğraf sanatçısı Sönmez’in yanında yazılarıyla katkıda bulunanların Hürriyet gazetesi ağırlıklı olması ilgi çekici. Eski Genel Yayın Yönetmenleri Berberoğlu’na sahip çıkmaları tabii ki kadirşinas, şık bir hareket (!)

İçeriğe geçecek olursak -atletli fotoğraf bir kenara- Kılıçdaroğlu’nun güzel fotoğraflarının kitapta yer aldığı söylenebilir. Bolu dağlarındaki manzara önünde veya kalabalıklar peşinde yürürken çekilen fotoğraflar etkileyici. Öte yandan daha birçokları var: yüzü güneşten yanan, slogan atan, dua eden, bebek seven, bozkurt işareti yapan Kılıçdaroğlu…

Yürüyüşün ne kadar kapsayıcı olduğu imajını çizmek için ise çokça çaba sarf edildiği belli. Kadınlar, gençler, çocuklar, ihtiyarlar… hepsi var. Dahası namaz kılan katılımcı, başörtülü kadınlar, üzerinde mescit yazılı kulübe, çocuk ve gençlerin yoğunluğu ile tam bir Türkiye mozaiği.

Ancak fotoğraflarda görülen çeşitlilik, yazılarıyla bu yürüyüş heyecanına eşlik edenlerde sağlanamamış. Yazarların kimlikleri ve siyasi pozisyonları bir yana, yazılarında üç vurgu dikkat çekiyor: “adalet”e olan ihtiyaç, muhalefet umudu ve Kılıçdaroğlu’nun liderliği. Özellikle bazı yazılarda yer alan ve bu yürüyüşün Gezi kalkışmasının bir devamı olduğu iddiası dikkat çekici. Başlarda yer alan liderlikle ilgili özlü sözler Kılıçdaroğlu’na işaret ediyor.

Günün ya da yürüyüşün sonunda Kılıçdaroğlu hedefine ulaşmış görünüyor. 2019’a kadar CHP’de yerini sağlamlaştırdığı anlaşılıyor. Liderliğini sorgulayanlara karşı güçlü bir adım attığı ve koltuğuyla ilgili tartışmaları bitirdiği görülüyor.

Kitabın üzerinde bir yayınevi logosu olmasa ve CHP tarafından dağıtılsa parti ve lider tanıtım çalışması denebilirdi. Seveni inceler, sevmeyeni bir kenara koyar ve siyasal iletişim çerçevesinde değerlendirilirdi. Ancak kuşe kağıt, şık baskı ve Doğan Kitap logosuyla bu kitap 2019 kampanyasının ciddi bir parçası olmuş. CHP’nin yakın tarihi göz önüne alındığında özellikle liderlik konusunda medya operasyonlarının yerini unutmamak gerekiyor. Bakalım 2019 yaklaştıkça daha nelerle karşılaşacağız...

 

Doğan Kitap’ın 15 Temmuz’la İlgili Kitapları


Abdülkadir Selvi, Darbeye Geçit Yok
- Ahmet Zeki Üçok, Tek Başına
- Cüneyt Özdemir ve Kenan Taş, Bir Millet Direniyor:
15 Temmuz ve Tanıklıkları
- Hande Fırat, 24 Saat: 15 Temmuz’un Kamera Arkası
- İlker Başbuğ, 15 Temmuz Öncesi ve Sonrası
- Razi Canikligil, ABD Gizli Belgelerinde Fethullah Gülen
- Saygı Öztürk, Kod Adı Mürted 

“Adalet” Arayan Kitaplar

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş “adalet” yürüyüşünün henüz ilk adımlarında Adalet başlıklı bir kitap yazdı. Şükrü Küçükşahin’in Adalet İçin Yürümek kitabı ise İmge Kitabevi tarafından yayınlandı.

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası