Kriter > Kitaplık |

Türkiye’nin Geleceği Nasıl Şekillenecek?


SETA’dan yeni çıkan Küresel Dönüşüm Sürecinde Türkiye’nin Büyük Stratejisi adlı kitap, Türkiye’nin küresel ligde üst sıralara çıkmasını sağlayacak yol haritası için kapsamlı önerilerde bulunuyor. Murat Yeşiltaş ve Ferhat Pirinççi’nin kaleme aldığı eserde hem küresel sistemdeki son durum hem de Türkiye’nin önündeki tehdit ve fırsatlar değerlendiriliyor.

Türkiye nin Geleceği Nasıl Şekillenecek

15 Temmuz ülkemiz için önemli bir milat. Türkiye 15 Temmuz’un ardından çok ciddi bir politika değişikliğine gitti. Sorunların kapısına gelmesini beklemek yerine sorunun kaynağı neredeyse oraya gidip ikna yoluyla, eğer bu olmuyorsa zor yolla çözüme ulaştı. Bunun en yakın örneklerine Suriye, Irak ve Libya’da şahit olduk. Gerek terörle mücadele gerekse egemenlik haklarının korunmasında hep benzer bir yöntem izlendi. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde hakkı yenen ya da hak yiyen duruma düşmeden yapılan bu hamleler Türkiye’nin gücünü gösterdi, düşmana korku saldı.

Bu süreçlerden alınan neticelere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğindeki birikimlerle büyüyen savunma sanayii atılımları, yeniden yapılandırılan güvenlik birimlerinin koordinasyonu ve etkin bir şekilde çalışmaya başlayan devlet kurumlarının katkısıyla ulaşıldı. Bu çerçevede içeride ve dışarıda ciddi iletişim stratejileri hayata geçirildi. Fakat daha evvel bir Kriter manşetinde söylediğimiz gibi, mücadele bitmedi, daha da sertleşecek.

Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanıyor. Türkiye’yi kıyılarında hapsetmek isteyenler bütün güçleriyle bunun için çabalıyorlar. Türkiye çok ciddi bir tehditle karşı karşıya. Sadece Doğu Akdeniz problem alanı değil, Irak ve Suriye’de kalan terör yuvaları, Azerbaycan-Ermenistan geriliminde Erivan yönetiminin saldırgan yaklaşımı, Yunanistan’ın şımarık tutumu, BAE’nin Türkiye karşıtı ne kadar ülke, parti, klik ve grup varsa desteklemesi, sadece desteklemekle kalmayıp onları organize etmesi, ABD’nin bölge politikasındaki belirsizlikler, Rusya ile kesişen rekabet ve iş birliği imkanları gibi birçok başlığı bir çırpıda saymak mümkün. Bunun yanında enerjide dışa bağımlılık, cari açık, kritik teknolojik konularda yerlileşme meselelerinde büyük mesafe kat etmemize rağmen hala önümüzdeki uzun bir yol var.

Aslında bütün bu mevzuların odak noktası Türkiye’nin küresel ligde hangi klasmanda yer alacağıyla ilgili. Türkiye’nin en üst ligde yer almak için yukarıdaki meselelerin hepsinin üstesinden gelecek ya da en azından istemediği bir neticenin ortaya çıkmasını engelleyecek noktada olması gerekiyor. Bunun için de kapsamlı bir yol haritası şart.

Küresel Dönüşüm Sürecinde Türkiye’nin Büyük Stratejisi bu yol haritası ihtiyacı için kapsamlı önerilerde bulunan bir kitap. SETA’dan yeni çıktı. Murat Yeşiltaş ve Ferhat Pirinççi’nin kaleme aldığı eserde hem küresel sistemdeki son durum hem de Türkiye’nin önündeki tehdit ve fırsatlar değerlendiriliyor. Özellikle koronavirüs salgını sonrası oldukça hızlanan küresel dönüşüm süreci ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. Daha sonra büyük strateji (grand strategy) çerçevesinde sahip olması gereken unsurlar sunuluyor. En sonda ise Türkiye’nin yerelden küresele beş kuşakta nasıl bir dış politika ve güvenlik stratejisi izlemesi gerektiği ele alınıyor.

 

Küresel Dönüşüm Sürecinde Türkiye'nin Büyük Stratejisi, Murat Yeşiltaş ve Ferhat Özpirinççi, SETA Yayınları

Türkiye’nin geleceğine dair tartışmalara kıymetli katkılar sunacak kitabın ortaya koyduğu perspektifin ciddi bir biçimde tartışılması ve eleştirilmesi, bir üst ligde kalıcı bir şekilde yer almasını istediğimiz ülkemiz adına faydalı olacaktır.

Şunu da eklemekte fayda var ki kalın kitapların okunmadığı, başlansa bile bitirilmediği günümüzde bu çapta bir eserin yüzlerce sayfa malumata boğulmaması ve akıcı bir dile sahip olması tebrike şayan.

 

Dünü Nasıl Takip Edeceğiz?

Yıllık hazırlamak zordur. Eksik arayan için her zaman malzeme bulunur. Çok fazla gündeme gelmez. Ne de olsa herkes geçtiğimiz sene ne olduğunu çok iyi hatırlıyordur. Ancak böylesi bir bilgi bombardımanına maruz kaldığımız ve yeni çıkan kitapları, makaleleri ve de yayınları takip etmekte zorlandığımız bir dönemi araştırmak için yıllıklar gelecek nesiller için çok önemli bir başvuru kaynağı olacak.

Bahsedeceğim yıllıklardan ilki Türk Dış Politikası Yıllığı 2019. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı ve çok sayıda akademisyen ve araştırmacının katkısıyla yapılan web-panelde tanıtılan yıllık tam 11 yaşında. Bugüne kadar 114 farklı yazarın katkıda bulunduğu yıllıklar alanında artık bir klasiğe dönüşmüş durumda. Yıllıklarda bugüne kadar yayımlanan 232 makaleye ücretsiz erişebilirsiniz (kitap görseli üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz).

 

Türk Dış Politikası Yıllığı 2019, Burhanettin Duran, Kemal İnat, Mustafa Caner, SETA Yayınları

Geçtiğimiz günlerde Ortadoğu Yıllığı 2019 da raflarda yerini aldı. İdeal Kültür Yayıncılık tarafından basılan eser Kemal İnat ve Muhittin Ataman’ın editörlüğünde hazırlandı. Spesifik olarak Ortadoğu ülkelerine odaklananların yanında bağımsız makaleler de içeren yıllık, araştırmacı ve akademisyenler için vazgeçilmez bir kaynak.

 

Ortadoğu Yıllığı 2019, Kemal İnat ve Muhittin Ataman, İdeal Kültür Yayıncılık

Bu ay çıkan bir diğer yıllık Zeytinburnu Belediyesi’nin katkılarıyla Asım Öz ve Aykut Ertuğrul tarafından hazırlanan Kültür-Sanat Yıllığı 2020. Yayıncılıkla ilgili pek çok makalenin bulunduğu çalışma çok önemli bir boşluğu dolduruyor. Dileriz ki bundan sonraki yıllarda da benzer formatı geliştirerek yayın hayatına devam eder.

 

Kültür Sanat Yıllığı 2020, Asım Öz ve Aykut Ertuğrul, Zeytinburnu Belediyesi

Ahde Vefa

Haluk Dursun hocanın vefatının üzerinden bir sene geçti. Devletine ve milletine hizmetle geçen bir ömür yaşayan hocanın hatırasına ailesi ve talebeleri sahip çıkıyor. Hocanın gençlere tecrübelerini aktardığı ve önerilerde bulunduğu Gençlere Hayat Bilgisi başlıklı kitap Yeditepe Yayınevi’nden çıktı. Hocaya armağan kitabı Haluk Hoca’nın İzinde ise önümüzdeki günlerde yine aynı yayınevi tarafından basılacak.

Gençlerle Hayat Bilgisi, Haluk Dursun, Yeditepe Yayınevi


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası