Turkuvaz Kitap, Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı (TÜYAP) ile yayın dünyasına girdi. İlk olarak klasikleri şık bir kapak tasarımıyla çıkaran yayınevi ayrıca Mustafa Akar’ın Gezegen’in Tamahkar Çocukları isimli öykü kitabını yayımladı. Ayrıca InSight isimli uzay aracının Mars’a indiği bugünlerde ise Uzay Baronları başlıklı dikkat çekici bir kitabın çevirisini bastı. Yakın vadede yüzyüz elli kitaba ulaşmayı hedefleyen yayınevi kısa sürede yayıncılık sektöründe önemli bir yer edineceğe benziyor. Bazı alanlarda yayınevinin hızlı hareket edip sonuç alması gerekiyor. Bunların başında da grubun diğer kurumlarıyla bir sinerji oluşturulması var. Sadece D&R, İdefix ve Prefix değil Sabah ve Takvim ile ATV, A Haber, dergi grubu yayınevine yardımcı olmalı.
Burada hassasiyetle ele alınması gereken bir diğer alan çocuk yayınları. Çocuk kitaplarına en az yetişkin kitapları kadar ağırlık verilerek hızlı bir şekilde yayın yelpazesinin genişletilmesi yerinde olacaktır.
Öte yandan kurgu dışı alandaki boşluğun devam ettiğini söyleyebiliriz. Yeni Türkiye yergilerini konu alan kitapların yayını bütün hızıyla devam ediyor. Bu alanla ilgili de yeni çalışmaların yapılması elzem. Tüm bu alanlarda Turkuvaz Kitap’ın önünde doldurulmayı bekleyen geniş bir boşluk var.
Vb.
Kitap fuarında tanıştığımız diğer yayınevi Vakıfbank Kültür Yayınları’ydı. Türkiye’de yayıncılığın geldiği noktada önemli payı olan Yapı Kredi ve İş Bankası’nın ardından Vakıfbank da bu alana girdi. Bu alana bir katılım bankasının da gireceği daha önce söyleniyordu ancak onlar prestij yayınlarıyla sınırlı kalmaya devam etti. Ekonominin bugünkü durumunda bir bankanın daha yayıncılığa yatırım yapması kıymetli bir gelişme. Şüphesiz sektörün büyümesine yardımcı olacak. Öte yandan yayınevinin oluşturduğu kadro yayın politikalarına dair bazı ipuçları veriyor. Bu haliyle önemli çalışmaların Türkçeye çevrilmesine vesile olacak, kıymetli kitaplar basacaklardır. Ancak sıkça tartıştığımız “kültürel hegemonya” tarafında bir beklentiye girilmemesi gerektiği kanaatindeyim.
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Kısaca TÜYAP kitap fuarı olarak bilinen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda ilk kitaplarını sergileyen yayınevlerinden bahsedip kitap fuarı hakkında yazmamak olmaz. Fuar yine kalabalıktı. Fuara ulaşımı sağlayan üst geçit izdiham nedeniyle kapatıldı. İçeride özellikle bazı yayınevlerinin stantlarına yaklaşmak mümkün olmadı. 12. Salon ise geçen seneye göre daha hareketliydi. Bütün bunlarla birlikte geçen sene 742 bin 445 olan ziyaretçi sayısı bu sene 611 bin 444’e düştü. Bu sayı 2016’daki 621 bin ziyaretçinin dahi altına düşüldüğünü gösteriyor. Bu düşüşün arkasındaki nedenlerin fuar organizasyonuyla mı yoksa genel olarak yayıncılık sektörüyle mi ilgili olduğuna sanırım ilerleyen günlerde daha net bir şekilde cevap bulabileceğiz.
Öte yandan TÜYAP ve Yayıncılar Birliği bu sene Selim İleri’yi onur yazarı olarak belirlemişti. Bu tercihle radikal olmamakla birlikte yine seküler bir isim onur yazarı seçilmiş oldu. Bu alandaki geleneğin sürdüğünü ifade edebiliriz.
Çocuk Yayınları ve Dışa Açılım
Marmara Üniversitesi Yayıncılık Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Kübra Güran Yiğitbaşı’nın kaleme aldığı Çocuk Yayınları ve Dışa Açılım başlıklı kitap Çizgi Kitabevi’nden çıktı. Kitapta çocuk yayıncılığına dair kapsamlı bir çerçeve sunuluyor. Çocuk yayıncılığının unsurları, bu alanda çalışanların görev tanımı gibi konuların yanında TEDA projesi hakkında nitelikli bilgiler veriyor. Çocuk yayıncılığı alanında çalışmayı düşünenlere, çocuk kitabı yazmak isteyenlere, çocuk yayıncılığı alanında faaliyet gösteren yayınevlerine ve çocuk kitapları çıkartıp da bunların yurt dışında farklı dillere pazarlamasını yapmak isteyenlere bu kitap bir rehber niteliğinde. Kitabı değerli kılan bir diğer husus akademik bir dille teknik bilgilerin yanında alana dair tecrübe sahibi birçok yayıncıyla birebir yapılan görüşmeler içermesi. Bu, kitabın okunmasını kolaylaştırmanın yanında oldukça bilgilendirici. Yayıncılık alanıyla ilgili maalesef kaynak sayısı yetersiz. Bu tür katkıların artarak devam etmesini umuyoruz.