Temmuz-Ağustos ortak sayımızdan sizlere merhaba. Temmuz denince ilk olarak 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde milletimizin destansı direnişi aklımıza geliyor. Artık Ayasofya’nın 86 yıl sonra yeniden cami olarak ibadete açılmasıyla da hafızamızda yer edecek Temmuz ayı. Danıştay’ın 10 Temmuz’daki kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile Ayasofya ibadete açıldı. Erdoğan, Ayasofya’da kılınacak ilk namazın ise 24 Temmuz’da cuma namazı olacağını açıkladı.
15 Temmuz’da yazılan destanın ardından Türkiye pek çok alanda büyük gelişmeler kaydetti. Her şeyden önce milletin oylarıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi. Terörle mücadelede sınırlarımız içinde ve sınır ötesinde ulaşılan başarıların yanında Türkiye artık bölgesinde istikrarsızlık üreten dış destekli merkezlere de müdahalede bulunan bir ülke haline geldi. Irak ve Suriye’nin ötesinde Libya’da çıkarlarını korumak için ülkemiz sert güce başvurdu. Özellikle yerli ve milli savunma sanayinde atılan adımların desteği bu noktada önemliydi. Bu dönemde sadece savunma sanayii değil, ekonomideki dış şoklara dayanıklılık, sağlık alanındaki atılımlar, teknoloji ve ulaşımda kapsamlı politikalar uygulandı. Bu sayede bütün dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında hem hastalıkla mücadele konusunda hem de birçok ülkeye gönderdiği yardımlarla Türkiye uzun süredir yaptığı yatırımların karşılığını gördü.
15 Temmuz sonrası birçok alanda vites artıran Türkiye aslında 2013’ten beri farklı süreçlerde meydan okuduğu iç ve dış vesayet odaklarına karşı sürekli yeni mevziler kazanarak ve güçlenerek yoluna devam ediyor. Biz de bu tarihi sayımızda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir söyleşi yaptık. Başta 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere düzenlenen askeri harekatlardan pandemiyle mücadeleye, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasından Kudüs ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelere kadar birçok konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu.
15 Temmuz’un yıl dönümünde ayrıca kapsamlı bir dosya hazırladık. Ortaya çıkan yeni bilgiler ışığında Hüseyin Alptekin, Zeliha Eliaçık, Talha Köse, Atilla Arkan, Hüseyin Aydın, Avni Özgürel, Kadir Üstün, Kemal Gümüş, Cem Duran Uzun, Mustafa Şen, Nur Özkan Erbay, Gökhan Ereli, Gülşen Özer, Mert Hüseyin Akgün, Hacı Mehmet Boyraz, Murat Özer ve Ramazan Akkır 15 Temmuz sonrası Türkiye’yi ve FETÖ’yü değerlendirdi.
Gündemdeki en sıcak gelişme ise Danıştay’ın Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılması yönündeki kararı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 86 yıl süren hasret sona erdi. Ayasofya’nın cami vasfına kavuşması, milletimize ve İslam alemine hayırlı olsun. Bu bağlamda Bünyamin Bezci, Ayasofya’nın egemenlik konusu bakımından ne anlam ifade ettiğini yazdı. Cumhurbaşkanlığı sistemi düzenlemelerinin aslında bir devamını teşkil eden siyasi partiler kanunuyla ilgili çalışmaları ise Nebi Miş yorumladı. Sosyal medya ve siber alemle ilgili tartışmaları Gökhan Yücel, Tarık Dağlı ve Sefa Şengül kaleme aldı.
Dış siyasette ise Doğu Akdeniz ve Libya başlığını farklı yönleriyle Veysel Kurt ve İsmail Kavaz analiz etti. Necdet Özçelik FETÖ ile mücadeledeki başarının TSK’nın terör örgütü PKK operasyonlarındaki güçlü yansımasını analiz etti. İsrail’in yeni ilhak planlarını Sernur Yassıkaya ve İdlib’deki son gelişmeleri ise Bora Bayraktar inceledi. Mehmet Akif Memmi Kitaplık bölümünde gündemde öne çıkan konulardaki yeni kitapları irdeledi.
Eylülde görüşmek üzere.