Mübarek Ramazan’ın başlaması ve ardından yaz tatiliyle yayın dünyası baharı tam anlamıyla yaşayamadan tatile girecek. Tabii ki bu süreçte yeni kitaplar çıkmaya devam edecek. Başta dini yayınlar fuarları olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Ancak her yayınevi ses getirecek işleri için Eylül’ün ikinci yarısını ya da Ekim’i beklemeyi düşünecektir.
2019’un ilk çeyreğinde bandrol sayısında bir önceki yıla göre yüzde 16 civarında bir düşüş var. Kitap üretimindeki gözle görülür bu düşüşün ekonomideki toparlanmayla beraber yılın ikinci yarısında toparlanacağı tahmin edilebilir. Geçtiğimiz yaz ortaya çıkan dolardaki dalgalanma muhtemelen etkilerini ancak gösteriyor. Bununla birlikte yayıncılar faaliyetlerine devam ediyor.
Üye sayısı ve üyelerinin ürettiği kitap adedi açısından Türkiye’nin en büyük yayıncılık meslek birliği Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) “Vizyon 2023” başlığı altında 2023 vizyon belgesini duyurdu. Belgede telif, korsanla mücadele, tanıtım ve iş birliği ile eğitim olmak üzere dört ana başlıkta strateji ve hedefler belirtildi. Bu belgede öne çıkan maddeler şunlar:
• Yeni telif yasasına katkıda bulunulması
• Etkin telif koruma sisteminin geliştirilmesi
• Türkiye’de üretilen bütün eserlerin tek bir veri tabanında toplanması ve bunun güncel tutularak kullanıma açılması
• Başta kütüphaneler olmak üzere kamuya ödünç verme alanında lisanslama yapılarak bu gelirlerin yayıncılara dağıtılması
• Korsan yayınlarla etkin mücadele edilmesi ve korsanın bitirilmesi (Bu konuyla ilgili detaylı birçok madde var)
• Kamu kurum ve kuruluşlarına yayıncılık hakkında eğitim verilerek usulüne uygun şekilde yayın yapmalarının sağlanması
• Uluslararası meslek birlikleri ile iş birliklerinin artırılması
• İstanbul Fellowship programının kapsamının genişletilmesi ve pazar raporlarına yer verilmesi
• MEB ve YÖK ile iş birliği yapılarak akademik ve eğitim yayıncılığındaki sorunların giderilmesi
Öte yandan Türkiye Yayıncılar Birliği 23. Olağan Genel Kurulu’yla 2021’e kadar devam edecek yönetimini belirledi. Fahri Aral ve Arman Fikri yönetimden ayrılırken Kenan Kocatürk birliğin başkanlığını sürdürecek. İsmini zikretmişken değinmemek olmaz, Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Handan İnci üniversite bünyesinde yayınevi kurmak için Fahri Aral ile yola çıktıklarını Twitter hesabından duyurdu.
Devrim Sonrası Mısır Dış Politikası Çıktı!
Mısır son dönemde özellikle Doğu Akdeniz’de attığı adımlar ve Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri aksında belirlediği politikalarla gündemde. Yaptığı darbeyle iktidarı ele geçiren Sisi bugünlerde 2030’a kadar iktidarda kalmasını sağlayacak bir referandum gerçekleştirdi. Katılımın düşük olduğu referandum Sisi’nin arzusu yönünde neticelendi. Sisi’nin hem görev süresi uzadı hem de yetkileri arttı.
Arap Baharı’yla birlikte Mısır’da Mübarek’in devrilmesinin ardından Yüksek Askeri Konsey göreve başladı. Sonrasında Mursi seçimlerden zaferle çıkarak yönetimi devraldı. Daha sonra ise bir darbeyle Sisi yönetimi ele aldı. İsmail Numan Telci’nin derlediği Devrim Sonrası Mısır Dış Politikası bu süreçte dış politikadaki gelişmeleri masaya yatırıyor. Bunun yanında küresel ve bölgesel aktörlerin bütün bu süreçlerde nasıl bir politika izledikleri ve gelişmelere nasıl tepki verdikleri analiz ediliyor. Bu noktada darbe yönetimine verilen kritik ve meşrulaştırıcı desteğe vurgu yapılıyor. Sadece ülkelerin Mısır’la ilişkileriyle sınırlı kalmayan çalışmada ülkenin dış politikasını etkileyen enerji, silahlanma ve ekonomisini değerlendiren bir bölüm de yer alıyor.
Türkiye karşıtı bütün ittifaklarda yer alan Mısır bu veçhesiyle dikkatle takip edilmeyi hak ediyor. Ortadoğu’nun bu kalabalık ve önemli ülkesi hakkında daha önce Mısır: Devrim ve Karşı Devrim kitabını basan SETA böylelikle bu ülkeye odaklanan ikinci kitabı da yayımlamış oldu.