Kriter > Dış Politika |

“Antalya Diplomasi Forumu” Diplomasiyi Yeniden Kurguluyor


ADF; liderlerin, siyasetçilerin, akademisyenlerin, kanaat önderlerinin, diplomatların ve iş insanlarının her yıl bir araya gelerek, küresel ve bölgesel meseleleri vizyoner bir bakış açısıyla ele almalarını sağlayacak ve sorunlara çözüm önerileri getirecek bir diyalog platformu olarak tasarlandı. Forum’un ayrıca bölgenin ve tüm dünyanın geleceğiyle ilgili yeni fikirlerin, eğilimlerin oluşmasına, gündemin ve söylemin şekillenmesine katkıda bulunması da amaçlandı.

Antalya Diplomasi Forumu Diplomasiyi Yeniden Kurguluyor

11-13 Mart 2022’de “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” temasıyla ikincisi düzenlenecek olan Antalya Diplomasi Forumu (ADF), kısa geçmişine rağmen, Dünya Ekonomi Forumu (WEF), Münih Güvenlik Konferansı (MSC), Doha Forumu gibi kayda değer tecrübe ve birikime sahip oluşumlar arasında şimdiden yerini aldı. Haziran 2021’de, “Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem Yeni Yaklaşımlar” temasıyla ilk kez hayata geçirilen ve küresel salgın koşullarına rağmen katılımcılarının tamamını yüz yüze buluşturmayı başaran ADF, dünyadan 11’i devlet ve hükümet başkanı, 45’i bakan seviyesinde olmak üzere yaklaşık 2 bin katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ADF, “dijital diplomasi” ve “Yeniden Asya” inisiyatiflerine ilaveten Türk dış politikasının düşünsel zeminini güçlendirecek yeni bir girişim olarak 2019’da doğdu.

 

Özgünlüğüyle Geldi

ADF liderlerin, siyasetçilerin, akademisyenlerin, kanaat önderlerinin, diplomatların ve iş insanlarının her yıl bir araya gelerek, küresel ve bölgesel meseleleri vizyoner bir bakış açısıyla ele almalarını sağlayacak ve sorunlara çözüm önerileri getirecek bir diyalog platformu olarak tasarlandı. Forum’un ayrıca bölgenin ve tüm dünyanın geleceğiyle ilgili yeni fikirlerin, eğilimlerin oluşmasına, gündemin ve söylemin şekillenmesine katkıda bulunması da amaçlandı. Temsilde çeşitlilik, çok yönlü bakış açılarının yansıtılması, bilinen söylemlerin ötesine geçilmesi gibi iddialı hedeflere daha ilk Forum’da büyük ölçüde ulaşıldı. Forum’un hemen tüm katılımcıları, uluslararası gündemi şekillendiren önemli meselelere, alışılmış kalıpların dışında, rahat ve dostane bir atmosferde, yenilikçi ve yapıcı bir anlayışla yaklaşma ilkesini benimsediler. Panellerde birbirinden farklı fakat birbirini tamamlayan görüşler izleyicilerle buluştu. Bu özellikleri, ADF’yi benzerleri arasında özgün kıldı.

Paneller ve yuvarlak masa toplantılarının yanı sıra baş başa sohbetler, yan etkinlikler ve Gençlik Forumu’na da sahne olan ADF, içerdiği bazı görsel yeniliklerle zenginleştirildi; bu suretle de ciddi bir fark meydana getirdi. Tarihte ilk yazılı anlaşma olan Kadeş’ten günümüze önemli tarih eşiklerini içeren bir Diplomasi Tüneli, dünyaca ünlü fotoğrafçı Ara Güler ve ressam, arkeolog, müzeci Osman Hamdi Bey’in eserlerinden oluşan dijital sergiler, ayrıca Forum gündemindeki panellere uygun tematik dijital sergiler de katılımcılardan beğeni topladı.

ADF’nin görünürlük ve bilinirliği, yıl içinde düzenlenen ve salgın döneminde önemi daha da artan internet seminerleri, muhtelif sosyal medya mecralarında yer alan görsel ve video içerikli paylaşımlar, üniversitelerle yüz yüze veya VTC marifetiyle gerçekleşen toplantılarla artırılıyor. Artan Twitter takipçi sayısı da Forum’a olan ilgiyi gösteriyor.

Diplomasi Tüneli
Devlet liderlerinin bir araya geldiği ve dünya gündemindeki en önemli bölgesel, küresel meselelerin masaya yatırıldığı Antalya Diplomasi Forumu'nda geçen yıl oluşturulan "Diplomasi Tüneli"nde arkeolog Osman Hamdi Bey ile uluslararası üne sahip fotoğrafçı Ara Güler'in eserlerinin yer aldığı sergi beğeni topladı. (Orhan Çiçek/AA, 19 Haziran 2021)

 

Zorluklarla Boğuşarak Gelinen Bugün

Peki ADF’nin 2022’deki etkinliği nasıl olacak? Biraz bu heyecan verici soruya cevap arayalım.

ADF’nin, 11-13 Mart tarihlerinde düzenlenecek ikinci etkinliği yine Antalya, Belek’teki NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek ve yine büyük bir organizasyona sahne olacak. Foruma şu ana kadar 17 devlet ve hükümet başkanı, 60’dan fazla dışişleri bakanı, 50’ye yakın uluslararası kuruluş temsilcisi, yüzlerce iş insanı, akademisyen, uzman, gazeteci, öğrenci katılımını teyit etmiş durumda. Bunun, rekor düzeyde bir katılım seviyesine işaret ettiğini söylemek abartılı olmaz.

Forum’a katılım, mevcut salgın koşullarında, bu yıl da davet usulüyle gerçekleşiyor. Bununla birlikte, paneller Anadolu Ajansı ve TRT’nin küresel medya destekleriyle yazılı, işitsel, görsel ve sosyal medyadan milyonlarca kişi tarafından ve birçok farklı dilde takip edilebilecek.

ADF, yıl içinde kurumsal veya proje temelli olarak prestijli oluşumlarla ortaklık sözleşmeleri yaptı. Bunlar arasında Doha Forumu, Münih merkezli MSC, Singapur’da yerleşik RSIS, Malta’da kain IIJ, İspanya’da faaliyet gösteren IE, Meksika ve tüm Latin Amerika coğrafyasında tanınan COMEXI gibi kuruluşlar var. ADF’nin programında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, TOBB gibi ulusal kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa gerçekleştirilecek etkinlikler de mevcut. TRT’nin bu yıl, diplomasimizin yumuşak gücüne ideal bir örnek teşkil eden Türk dizileriyle ilgili bir panel düzenlemesi, Gençlik Forumu’nda ise uluslararası çapta başarılara imza atan sporcularımızın konuk edilmesi bekleniyor.

Şimdi gelelim kritik soruya… Bu yılki ana temayla nasıl bir tartışma hedefleniyor?

Her ne kadar akademik içerikli oturumlardan birinde enine boyuna tartışılacak olsa da İngilizcesi “Recoding Diplomacy” olan “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” kavramı tam olarak ne ifade ediyor?

Biz ne anladığımızı izah etmeye çalışalım.

Öncelikle teslim etmek gerekir ki, yaratıcılık içeren bu kavram diplomasi literatüründe ilk kez duyuluyor ve iyi anlatılabildiği takdirde hızla benimsenmesi işten bile değil. Hele genç kuşaklara da hitap eden boyutu düşünülürse…

Diplomasi gerçekten bir dönüşümden geçmekte. Rekabet, ihtilaf, çatışma ve hatta savaş uluslararası ilişkilerin sabitleri olmayı sürdürüyor. Ama diplomasinin dili ve yöntemleri değişiyor; değişen dinamikler insanlığı etkiliyor. Küresel ilişkilerde Covid-19 salgınıyla ağırlaşan yeni dalgalanma, dönüşüm ihtiyacını artırdı. Devlet ve birey arasındaki ilişkilerde yaşanan değişimler ile teknolojik yenilikler de dikkat çekici boyuta geldi.

Gerilimleri çözmek, değişimi yönetmek, uyumu kolaylaştırmak ve iş birliğini teşvik etmek için insanlık, güçlü bir diplomasiye ihtiyaç duyuyor. Bunun için diplomasi yenilikçi, verimli ve etkili kalmalı. Dolayısıyla, yeniden değerlendirmeye, doğrulamaya ve yapılandırmaya yönelik ortak çabalara, başka bir ifadeyle, yeni bir kurgulamaya ihtiyaç duyuyor.

Diplomasinin yeniden kurgulanması, hızla değişen ve yenilikçi dijital yetenekleri geniş bir şekilde kullanırken, yenilenmiş bir dil, etki ve anlayışla ulusal menfaatleri aktarmanın etkili yollarını bulmayı da kapsıyor. Daha genç kuşaklara ulaşmak, en önemli öncelikler arasında yer alıyor.

Hükümetlerin kaçınılmaz değişim olgusuna ilişkin tutumu, yerel, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında edindikleri deneyimlerle şekilleniyor. Diplomasinin amaçlarına uygun şekilde sürdürülmesi, günümüzün taleplerini dikkate almayı ve bunlara uyum sağlamayı gerektiriyor. ADF, bu değişim sürecinde diplomasinin yeniden kurgulanmasının kilit unsurlarına ilişkin etkileşimli ve çok paydaşlı bir tartışma platformu olarak hizmet vermeyi hedefliyor.

Dünyanın farklı coğrafyalarından lider ve bakanları konuk eden ADF’nin işlevsel boyutlarından bir tanesini, imkansızı veya zoru mümkün kılması, yani salgın koşullarında seyahat kısıtlamalarından muzdarip siyasetçi ve diplomatların Forum marjında ikili görüşme yapabilmeleri, uzman, iş insanı ve akademisyenlerin iletişim ağlarını rahatça genişletme imkanına kavuşmaları oluşturuyor.

ADF’nin gündeminde bu yıl yine birbirinden ilgi çekici konu başlıkları yer alıyor: “Liderlik ve diplomasi”, “barışın bedeli veya savaşın maliyeti”, “barış ve refaha uzanan bölgesel ve küresel yollar”, “değişimi temsil etmek” güncel ve önemli lider panelleri arasında.

Tabii ki, “Afganistan”, “Afrika”, “Asya-Pasifik”, “Avrupa”, “Ortadoğu”, “Güney Kafkaslar”, “Balkanlar” gibi coğrafya temelli paneller yine ilgi odağı olacak. Bunlar, “iklim değişikliği ve enerjide dönüşüm”, “yeşil ekonomi”, “deniz yetki alanı anlaşmazlıklarının barışçı çözümleri”, “düzensiz göç”, “terörizmle mücadele”, “demokratik yönetişim”, “dezenformasyon”, “gıda güvenliği” dahil 30’a yakın ilgi çekici temalı ve renkli oturumlarla desteklenecek.

“Kadınlar insanlığı güçlendirir” teması başlı başına mesaj içeriyor. Fakat görsel sürpriz içermesi beklenen bir panel var ki, özellikle genç kuşağın yoğun ilgisine maruz kalacağı kesin gibi: “Yapay Zeka, Metaverse ve Diğer Her Şey”…

Ne diyelim: İddialı, ama bir o kadar da onurlu bir hedef!

Logosu dünyanın en eski demokratik meclisi Likya Birliği’nin başkenti Patara’dan esinlenen Antalya Diplomasi Forumu’nu belli ki önümüzdeki dönemde daha fazla konuşacağız.

ADF, Afro-Avrasya’nın merkezinde yer alan Türkiye’nin diplomasisi için başarı hikayesi yazmaya aday bir oluşum…

ADF’ye başarılar diliyoruz!

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası