Kriter > Siyaset |

Anti-Tank Harbi ve UMTAS


Roketsan tarafından geliştirilen UMTAS, Türkiye’nin ilk uzun menzilli tanksavar füzesi olma niteliğini taşımakta olup 2019’da envantere girmiştir. UMTAS’ın yanında aynı aileye mensup olan Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS) ve Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi (OMTAS) halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmaktadır.

Anti-Tank Harbi ve UMTAS

Gerek taarruz gerekse de saldırı operasyonlarında harekat ortamının vazgeçilmez unsurlarından biri olan tanksavar füzeleri, özellikle zırhlı platformlara karşı etkinlikleri ve görece düşük maliyetleri ile ön plana çıkmaktadır. Zırh teknolojisindeki her ilerleme, diğer silah sistemlerinde de görüldüğü gibi, anti-zırh teknolojilerindeki ilerlemeleri de beraberinde getirmiş; bu durum ise çeşitli harekat konseptlerinin gelişimine yol açmıştır.

Roketsan tarafından geliştirilen Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (UMTAS), Türkiye’nin ilk uzun menzilli tanksavar füzesi olma niteliğini taşımakta olup 2019’da envantere girmiştir. UMTAS’ın yanında aynı aileye mensup olan Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS) ve Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi (OMTAS) halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunmaktadır.

Asli olarak tank avcılığı amacıyla döner kanatlı platformlarda kullanılmak üzere geliştirilen UMTAS, yakın hava desteği uçakları, insansız hava araçları, hafif zırhlı araçlar, kara konuşlu platformlar ve su üstü platformlarına da entegre edilebilmektedir. Sistem halihazırda T-129 ATAK ve S-70B SEAHAWK helikopterleri ile HÜRKUŞ-C hafif taarruz uçağında kullanılabilmektedir.

 

Anti-Tank Harbi ve UMTAS

Yirminci yüzyılın ilk yarısında tank teknolojisinin muharebelerde bir kuvvet çarpanı olarak ortaya çıkması, karşı sistemlerin geliştirilmesini de hızlandırmış; bu durum günümüzde de süren bir zırh-anti zırh çerçevesinde vuku bulan silah teknolojisi yarışını başlatmıştır. Diğer taraftan gerek insansız hava araçları gibi gelişmekte olan askeri teknolojilerin yaygınlaşması gerekse de muharebe ortamının giderek asimetrik bir hal alması, tanklara yönelik tehditlerin çeşitlenerek artmasından dolayı, günümüzde tankların değerinin sıklıkla sorgulanmasına yol açmıştır. Özellikle iyi eğitimli piyade unsurlarının veya geçmiş savaş tecrübesi bulunan terörist ve milis grupların elinde tanksavar silahların çok etkili bir hale geldiğini yakın coğrafyamızdaki çatışma alanlarında görmekteyiz. Yine de zırh teknolojisindeki gelişmelerin yanında tanklara kazandırılan aktif koruma sistemleri gibi elektronik harp yetenekleri, tank ile tanksavar füzeleri arasındaki üstünlük yarışını devam ettirmektedir. Dolayısıyla gerek teknoloji yarışındaki çekişmeli durum gerekse sistemlerin farklı harekat konseptlerine imkan tanıması, tank ve tanksavar füzelerine yapılan yatırımları küresel olarak sürdürmektedir. Türk savunma sanayii bakımından ALTAY tankının geliştirilmesi ile M60T ve Leopard2A4 modernizasyonu bu hususun bir boyutunu, tanksavar füze sistemleri ise diğerini temsil etmektedir.

Roketsan

Bu kapsamda UMTAS, sahip olduğu teknik özelliklerle TSK’nın modern tanksavar ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Bu özelliklerin arasında kızılötesi arayıcı başlık, at-unut ve at-güncelle kullanım modları, tandem harp başlığı, üstten vuruş ve sütre gerisinden atış/sütre gerisinde gizlenmiş hedeflere atış sayılabilir. Birincisi, tanksavar füze teknolojilerinin gelişimi genellikle arayıcı başlık veya güdüm sistemi üzerinden değerlendirilmektedir zira hedefi vurma kabiliyetini belirleyen asli faktör budur. Kızılötesi arayıcı başlık, sistemin gece-gündüz tüm hava koşullarında etkin olmasını sağlamaktadır zira zırhlı unsurların yaydıkları ısı aracılığıyla tespit edilmesini ve hedef platformun bütününe angaje olunmasını sağlamaktadır. Benzer şekilde modern arayıcı başlıklar, eski nesil füzelerde zafiyet oluşturan dar hedef görüş açısı ve flare gibi karşı tedbirler tarafından aldatılma gibi problemlerin üstesinden gelmek üzere tasarlanmıştır.

İkincisi, tanksavar füzelerinin kullanım moduyla ilgili olup at-unut kullanım modunda eski nesil füzelerde gerekli olan mühimmatın ateşlendikten sonra bekleme ve izleme gereği ortadan kalkarak personele konum değiştirme imkanı sağlanmaktadır. Bu şekilde örneğin siper arkasına saklanmış bir düşman keskin nişancısı tarafından hedef alınma riski azaltılmaktadır. RF veri bağı ile sağlanan at-güncelle kullanım modu ise mühimmat ile kullanıcı personel arasında çift taraflı bir iletişim sağlayarak hedef bilgilerinin yakın gerçek zamanlı olarak personele ulaştırılmasını ve sonrasında personelin gelen bilgilerden işaretleme, kilitleme ve yönlendirme gibi yeni komutları füzeye geri iletmesi amaçlanmaktadır.

Üçüncüsü, füzenin taşıdığı harp başlığıyla alakalıdır ve temel görevi güçlendirilmiş zırhların delinmesini sağlamaktır. Tankların beka kabiliyetinin artırılması amacıyla tanksavar füzelerine karşı bir patlamayla reaktif bir tepki vererek platformun korunmasını amaçlayan reaktif zırh teknolojisi geliştirilmiştir. UMTAS ise, mühimmat penetrasyon etkisini tankın bir noktasında toplamak suretiyle reaktif zırhlara karşı etkili olan tandem harp başlığına sahiptir. Benzer şekilde üstten vuruş yeteneği tankların zayıf bölgesi olarak nitelendirilen üst kısmının hedef alınması işlevini görmektedir. Son olarak sütre gerisinden atış ve sütre gerisinde gizlenmiş hedeflere atış kabiliyeti hem dost platformun ateşleme esnasında korunmasına hem de mühimmatın siper arkasına gizlenmiş hedeflerin üstünde havada patlatılmasıyla etkisiz hale getirilmesini sağlamaktadır.

 

Beklentiler

Karşıt silah teknolojilerinin hızla gelişimi zırh ile zırh delici teknolojiler arasında da yaşanmaktadır. Bu kapsamda UMTAS, TSK’nın modern tanksavar ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir işleve sahiptir. Bununla birlikte, asıl odağı tank avcılığı olmakla birlikte gerek UMTAS’ın gerekse de ilgili füze ailesinin, su üstünde ve karada zırhlı ve zırhlı olmayan hedeflere karşı da etkili olması şeklinde tasarlandığı vurgulanmalıdır. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte ilgili platformlara entegrasyon çalışmaları devam edecekken, KARAOK gibi tek er tarafından omuzdan atılan kısa menzilli tanksavar sistemlerin de yıl içinde envantere girmesi beklenmektedir.

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası