Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi, Trump destekçileri tarafından 6 Ocak 2021’de basılmıştı. Bu esnada yaşanan olaylarda biri polis 5 kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralandı. Konu kapsamında ABD iç istihbarat servisi Federal Soruşturma Bürosu (Federal Bureau of Investigation/FBI) tarafından başlatılan soruşturma sürecinde en az 160 kişiye karşı dava açıldı. Olayların ardından Demokrat Parti “isyana teşvik” ile suçladığı Trump'a yönelik azil maddesini, Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada kabul ettirdi.
Olayların fitilini Trump’ın, bazı eyaletlerdeki seçim sonuçlarının geçerliliğine yönelik itirazlarını sürdürmek için Kongre’de 6 Ocak’taki delege oylarının sayımından önce “Amerika’yı Kurtarın” mitingini organize ettiği tweeti ateşledi. Trump’ın amacı, Cumhuriyetçi senatörler üzerinde baskı oluşturmak ve fikirlerini değiştirmekti. Ancak Trump’ın manipülatif beyanları, taraftarlarını öfkeli şekilde kongre binasına yöneltmeye yetti. Bu noktada örneğin Trump’ın: “Oraya yürüyeceğiz ve orada sizinle olacağım. Kongre binasına doğru yürüyeceğiz. Cesur senatörlerimizi, kongre üyelerimizi alkışlayacağız ve muhtemelen bazıları için çok tezahürat yapmayacağız. Çünkü ülkemizi asla zayıflıkla geri alamayacaksınız. Gücünüzü göstermeli ve güçlü olmalısınız...” beyanları oldukça dikkat çekici.
Eylemciler ise olaylardan birkaç hafta önce Seçim Kurulu’nun oy pusulalarının sayımını durdurmasını istemiş, ABD Kongresi ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’e karşı şiddet çağrısında bulunmuşlardı. Kongre binasının işgal planları Parler, Telegram ve Gab gibi sosyal medya uygulamalarının yanı sıra TheDonald.win gibi bazı internet siteleri üzerinden yapıldı. Yazışmalarda, eylemcilerin haftalar öncesinden şiddet için hazırlık yaptıkları görülürken, sokaklarda polisten nasıl kaçılacağının, kilitli kapıları açmak için hangi aletlerin getirileceğinin ve Washington’a nasıl silah sokulacağının da konuşulduğu ortaya çıktı.
Bu yazışmalarda Proud Boys ve QAnon gibi aşırı sağ grupların, güvenlik güçleriyle çarpışmaya hazır olduklarını açıkça beyan ettikleri görülürken, “Stop the Steal” isimli grup ise güvenlik güçlerinin kendilerini engellemeleri durumunda kongre binasını işgal ederek şiddeti tırmandıracağını açıkça ilan ediyor. Tüm bu yaşananlar ise birçok siyasetçi, uzman ve analist tarafından ABD tarihine çalınan kara bir leke olarak tanımlanıyor. Biz ise siyasi analiz ve tartışmaların ötesinde, 6 Ocak Olayları’nı istihbarat faaliyetleri kapsamında değerlendireceğiz.
Eylemciler Açıkça Sosyal Medya Üzerinden Organize Oldu
Böylesine büyük bir toplumsal olayın, dünyanın en güçlü ve etkili istihbarat haber alma sistematiğine sahip ABD İstihbarat Topluluğu tarafından istihbar edilememesi, birçok tartışmayı da beraberinde getirmekte. Bu noktada söz konusu göstericilerin herhangi bir gizlilik ihtiyacı duymaksızın önemli oranda sosyal medya üzerinden örgütlenmesi de bu tartışmaları perçinlemekte. Ancak gelen ilk bilgilere göre yerel istihbarat unsurlarının olaylardan üç gün önce Kongre’nin basılabileceğini, bu nedenle de kolluk güçlerinin tedbir alması gerektiğini bildirdiği ortaya çıktı. Ayrıca FBI’ın Virgina Birimi de baskından bir gün önce çok sayıda aşırı sağcının olaylara destek vermek amacıyla başkente doğru yola çıktığını bildirmiş.
Bu istihbarat raporları dahilinde, kolluk güçlerinin yeterince tedbir almaması, bir istihbarat zafiyetinden ziyade bir güvenlik eksikliğini bizlere gösteriyor. Bu zafiyetin çapı ise sürdürülen soruşturmanın tamamlanmasıyla net bir şekilde ortaya konacak.
İstihbari Bilgilerde İlginç Detaylar Var
Ancak istihbarat tekniği açısında konu değerlendirildiğinde, yavaş yavaş ortaya çıkan istihbari bilgilerde oldukça ilginç detaylar göze çarpıyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise NBC kanalına açıklama yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir FBI yetkilisinin, baskından önce bazı aşırı sağcı grup liderlerine Fransa vatandaşı bir şahıs tarafından “kripto para” cinsinden 500 bin ABD doları karşılığında para aktarıldığının tespit edildiğini bildirmesi.
Kripto paraların istihbarat operasyonlarının finansmanında kullanılması, bu tür paraların yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte son yıllarda ortaya çıkan bir durum. Bu bağlamda 2016 ABD başkanlık seçimlerinin Rus İstihbarat Servisleri tarafından manipüle edildiğine dair iddiaları araştıran özel yetkili savcı Robert Mueller tarafından hazırlanan soruşturma dosyasında, Rus askeri istihbarat servisi GRU’nun seçim manipülasyonlarının bütçesini “Bitcoin Madenciliği” ile temin ettiği ileri sürülmüştü. Bu iddia dikkate alındığında, kongre baskınına karışan şahıslara kripto para cinsinden 500 bin ABD doları karşılığı para aktarımı oldukça dikkat çekici hale gelmekte. Bu dikkat çekici durum, FBI’ın kongre baskınında yabancı ülke veya grupların bir şekilde katkısının olup olmadığını incelediğini bildirmesiyle daha da pekişti.
Bu bilgilere ilave olarak 2018’de Rusya’daki nükleer araştırma tesisindeki bilgisayarlarla kripto para madenciliği yapan Rus mühendislerin yakalanması olayı da hatırlanmalı. Rusya’da yer alan Sarov Gizli Nükleer Silah Tesisi’nde kripto para madenciliği yaptıkları tespit edilen mühendisler, o tarihte güvenlik güçleri tarafından yakalanmıştı. Tüm bu olaylar ile birlikte, kongre baskını süreci, sıradan bir toplumsal olaydan ziyade, oldukça ilginç bir vaka olarak karşımıza çıkıyor.
İstihbarat Servisleri Niçin Kripto Para Peşinde?
Konu kapsamındaki soruşturma ile birlikte açığa çıkacak olan yeni istihbari bilgilerle sürecin daha da ilginç hale geleceği şimdiden görülebiliyor.
Bu noktada istihbarat servislerinin neden kripto para madenciliği ile istihbarat operasyonlarını desteklemeye yönelik planlamalar yaptıkları da analiz edilmeli. Bu durum istihbarat teknikleri açısından oldukça yeni bir durum. Öncelikle kripto para madenciliğinin ne olduğunu ortaya koymak gerekiyor.
Kripto para madenciliği, en temel tanımıyla, özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözerek kripto para transfer işlemlerini onaylaması ve bunun sonucunda yeni üretilen kripto para ile ödüllendirilmesidir. Teoride, bir bilgisayara ve internete sahip olan herkes madencilik yapabilmekte. Ancak pratikte bu tür bir madencilik faaliyeti için son derece sofistike bilgisayar bilgisine, yazılım ve donanımlara sahip olmak gerekiyor. Bu durum ise akla, kripto para madenciliği süreçlerinin arkasında sıradan insanlardan ziyade, gizli servisler tarafından desteklenen, geniş ölçekli planlamalar yapabilen aktörlerin olduğunu getiriyor.
Yukarıda gündeme getirdiğimiz soruyu bir daha sorarsak; istihbarat servisleri neden bitcoin madenciliği yapmaktadırlar? Bu sorunun cevabı iki temel nedene dayanıyor: Birincisi bütçe kısıtlamaları. İstihbarat servisleri geniş bütçeler ile faaliyet göstermekle birlikte, zaman zaman yaşadıkları bütçe kesintileri kapsamında kaynak temini arayışına gidebilirler. Bu noktada kripto para madenciliği, iyi bir ek bütçe imkanı olarak istihbarat servislerinin karşısına çıkmış durumda.
İkinci neden ise bizce daha belirleyici; istihbarat servisleri örtülü faaliyetlerinin gizliliğine doğal olarak büyük önem verirler. Özel faaliyetlerini, örtülü ödenek bütçesi kapsamında gerçekleştirirler ve örtülü ödenek belgeleri de yolsuzlukları engellemek amacıyla her istihbarat servisinin geleneğine göre belirlenen bir süre boyunca (ortalama bir yıldır) muhafaza edilir ve akabinde imha edilir. İşte bu durum, sızmalara karşı bir zafiyetin oluşmasına neden olmakta. Bu kapsamda örtülü ödenekten bir faaliyet planlayan gizli servisin içinde bir köstebek olması halinde, bu durum açığa çıkabilir ve tüm faaliyet deşifre olabilir. Bu da devletler arasında büyük kriz ve gerginliklere neden olabilecek süreçleri doğurabilir. Bu zafiyetin giderilmesi noktasında ise kripto para madenciliği, son dönemlerde istihbarat servisleri için çok değerli bir fırsat olarak görülüyor.