Kriter > Kitaplık |

Üniversiteler Nasıl Radikalleşmenin Beşiği Haline Geliyor?


Türkiye’de üniversiteler her zaman radikalleşme için münbit zemin oldu. Üniversitelerde yaşananlar darbelere bahane edildi, öğrenci olayları zinde kuvvetleri canlı tuttu. Peki bu süreç nasıl işliyor?

Üniversiteler Nasıl Radikalleşmenin Beşiği Haline Geliyor
Uluslararası Avrasya Kitap Festivali

Temiz yüzlü, zeki biriydi. Ailesinin durumu pek iyi olmayan genç zamanla kendisini sınıfın diğer öğrencilerinden soyutladı. Daha az konuşup etkinliklerden uzak durmaya başladı. Ders aralarında ya yerinden kıpırdamamaya ya da kendisinden yaşça büyük sanki öğrenci değil de üniversitenin sahibiymiş gibi davranan tiplerle konuşurken görüldü. Bir süre sonra önce derslere geç gelmeye başladı ardından da devamsızlığa. Yeni takıldığı grubun etkinlikleri artık vizelerden önemliydi. Artık dersin okumaları küçümsenir, temel ideolojik metinler ise hatmedilirdi. Ödev teslim tarihleri kaçırılır ama topluluk etkinliğinin afiş ve ilanları mutlaka zamanında dağıtılırdı. Ellerine tutuşturulan kağıtları umursamadan çöpe atanlara, geceleri afişleri toplayan jandarma ve güvenliğe çaktırmadan ilanları söken karşıt görüşlü gruba inat o çirkin ilanlar herkese ulaştırılırdı. Artık ortalıkta görülmeyen tanıdık gence mezun olurken hazırlık binalarının çevresinde rastlarsınız –tabii artık roller değişmiştir– temiz yüzlü ürkek çocuk gitmiş yağlı saçlı ya da pasaklı mekan sahibi gelmiştir.

Üniversiteden yolu geçen hemen herkesin benzer hatıraları vardır. Ama son yıllarda bu hikayelerin sonu çok daha acı bitiyor. Üniversitede öğrenciyken dağa çıkıp PKK’ya katılan genç çekinmeden canlı bomba eylemi düzenliyor. Ya da 15 Temmuz’da şahit olduğumuz gibi öğrencilik yıllarında devşirilmiş olanlar acımasızca masum insanları bombalıyor. Türkiye’de üniversiteler her zaman radikalleşme için münbit zemin oldu. Üniversitelerde yaşananlar darbelere bahane edildi, öğrenci olayları zinde kuvvetleri canlı tuttu. Peki bu süreç nasıl işliyor? Öğrencilerin radikalleşme süreci nasıl başlıyor? Artan üniversite sayısının öğrencilerin radikalleşmesine etkisi ne? Çözüm Süreci’nde özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki üniversitelerde neler yaşandı? FETÖ sonrası dini grupların üniversite öğrencileriyle ilişkisi ne durumda? Suriye krizinin öğrenciler üzerindeki etkisi ne?

Bu ve benzeri soruların cevaplarını bulacağınız Türkiye’de Üniversiteler ve Radikalleşme geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Özellikle çatışma çözümleri ve radikalleşme gibi alanlarda yaptığı çalışmalarla bilinen Talha Köse ve eğitimle ilgili birçok yayını bulunan İpek Coşkun’un kaleme aldığı kitap için 11 ilde yer alan 14 üniversitede saha çalışması yapıldı. Bu saha çalışmasında sadece öğrencilerle ya da eğitimcilerle değil STK’lar, yurt görevlileri ve emniyet mensuplarıyla da bir araya gelindi. Saha çalışmasının sonuçlarının yanında radikalleşmeyle ilgili yerli ve yabancı kaynakları içeren kapsamlı bir literatür taraması da içeren kitap alanında öncü çalışmalar arasında yer alıyor.

Türkiye’de Üniversiteler ve Radikalleşme, Talha Köse-İpek Coşkun
The Great Delusion, John J. Mearsheimer

 

 

FETÖ’cüleri Çıldırtan Kitap Tanıtımı

Kitap tanıtım etkinliklerinin sınırları bellidir. Yazar kitap hakkında kısa bir konuşma yapar. Kitapla ilgili soruları yanıtlar. Ardından birkaç kitap imzalar ve etkinlik sona erer. Bunun istisnaları da mevcut tabii. Uluslararası ilişkiler alanının önemli isimlerinden John J. Mearsheimer SETA D.C.’de düzenlenen etkinlikte yeni kitabı Great Delusion hakkında konuştu. SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinlik ağırlıklı çalışma alanı Amerikan dış politikası olan bir kurum için oldukça doğaldı. Ancak öyle olmadı. Etkinlik duyurusunun yapılmasıyla birlikte maruf FETÖ’cüler Mearsheimer’a SETA etkinliğine gitmemesi için mailler yağdırdılar. Hatta mail taslakları oluşturup sanki geniş kitleler bu durumdan rahatsızmış gibi bir hava oluşturmaya çalıştılar. Bunu yapmalarının nedeni böylesine önemli bir ismin Türkiye merkezli düşünen, yayın yapan, hareket eden bir düşünce kuruluşuna gitmesinin Türkiye’nin terörle mücadele için attığı adımları onaylama anlamına geldiğini sanmaları. Sanki Türkiye’nin böyle bir onaya ya da PR kampanyasına ihtiyacı var. Tabii çabaları sonuçsuz kaldı. Etkinlik kaydı internette mevcut ancak bu videoyu kaldırtmak için YouTube’a saldırırlar mı bilinmez...

John J. Mearsheimer, SETA D.C.’de düzenlenen moderatörlüğünü Burhanettin Duran’ın yaptığı etkinlikte yeni kitabı The Great Delusion hakkında konuştu.

 


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası