Kriter > Siyaset |

TEKNOFEST Rüzgarı


Gaziantep’te düzenlenen TEKNOFEST finallerinde, birkaç ay öncesine kadar yazılım bilgisine sahip olmayıp, bu yarışma için yazılım öğrenen gençlere şahit oldum. “Kazanmak değil, öğrenmekti, burada olmaktı önemli olan” diyorlar. Şahit olunan bu azim, bu öğrenme aşkı insanın içerisine nasıl da umutlar doğuruyor.

TEKNOFEST Rüzgarı

Gençlere sorduğunuzda her birinden farklı cevaplar alıyorsunuz. TEKNOFEST için; kimisi “gelecek demek” diyor, kimisi “bilim ve teknoloji demek” diyor, kimisi “azim ve kararlılık” diyor, kimisi “aşk” diyor, kimisi de “TEKNOFEST demek, ‘Türkiye kazanacak’ demek” diyor. Her yıl binlerce genci yarışmalarında ağırlayan TEKNOFEST üç yıldır hayatımızda ve gençlerin ona dair tanımlarının altı hiç de boş değil. Kısa süre içerisinde dünyanın en önemli Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olarak gösterilen TEKNOFEST, sadece Türk değil, uluslararası yarışmacı takımları da ağırlayan bir markaya dönüştü.

2020 TEKNOFEST / Gaziantep

Üç yıl önce başlayan serüven bugün daha nitelikli sonuçlara, daha fazla takım ve yarışmacı sayısına ulaşmış durumda. 2018’de 14 farklı kategoride 4 bin 333 takım, 20 bin genç, 2019’da 19 farklı kategoride 17 bin 373 takım, 50 bin genç başvuru yaparken, bu yıl 21 farklı kategoride düzenlenen TEKNOFEST’e, küresel olarak yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen 20 bin 197 takım 100 bin genç başvuru yaparak bir rekora imza attılar. Başvuru sayılarını birer rakamdan ibaret okumak veya sadece rekor olarak değerlendirmek hata olur. Bu sayılar, gençliğin teknolojiyi üretmeye olan ısrarının, inancının sonucu.

İlk 2 yıl İstanbul’da düzenlenen festivalin finalleri bu sene kadim topraklarımıza, Anadolu’ya taşındı ve ilk durağı, Anadolu’nun misafirperver şehri, gazi şehir Gaziantep oldu. Gaziantep o kadar iyi ağırladı ki misafirlerini; ayrılırken, düzenleyen ekipten yarışmacısına, misafirinden gönüllüsüne, süreci takip eden basın mensubuna kadar herkes biraz buruk ayrıldı Anadolu’nun davetkar şehrinden.

Başkan Erdoğan TEKNOFEST'te

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’te düzenlenen Uzay ve Teknoloji Festivali “TEKNOFEST 2020” etkinliklerine katıldı, 26 Eylül 2020

 

Kazanmak Değil Öğrenmek

TEKNOFEST bir süreç. Sadece final buluşmasından ibaret değil. Gençler finallere ulaşana kadar farklı birçok alanda ve farklı lokasyonlarda yarışmalara katılıyorlar. Finalleri Gaziantep’te yapılan festivalin Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde düzenlenen Elektrikli Araç (Efficiency Challenge) Yarışları Kocaeli Körfez Pisti’nde gerçekleştirildi. Elektrikli Araç Yarışları’nın finali İstanbul Park Formula 1 Pisti’nde gerçekleştirildi ve gençlere müjdeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank verdi. Elektrikli Araç Yarışları önümüzdeki yıllarda tamamen İstanbul Park Formula 1 Pisti’nde düzenlenecek.

Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışları’na ev sahipliğini TOGG’un ofisinin de yerleşke içerisinde bulunduğu Bilişim Vadisi yaptı. Takımlar Bilişim Vadisi’nde kurulan pistte insansız binek araçların pistte yer alan tabela, ışık kurallarına uyarak ve güzergah takibi yaparak hedeflerine ulaşması için mücadele ettiler. Birkaç ay öncesine kadar yazılım bilgisine sahip olmayıp, bu yarışma için yazılım öğrenen gençlere şahit oldum. “Kazanmak değil, öğrenmekti, burada olmaktı önemli olan” diyorlar. Şahit olunan bu azim, bu öğrenme aşkı insanın içerisine nasıl da umutlar doğuruyor.

TEKNOFEST Dolu Dolu Geçti / İnfografik

 

İlkokuldan Üniversiteye Binlerce Genç

Gençlerin heyecanla takip ettiği bir diğer TEKNOFEST yarışıysa; ROKET Yarışması. İlk yıldan itibaren Tuz Gölü’nde düzenlenen yarışma; yüksek irtifa, orta irtifa ve alçak irtifa kategorilerinde düzenleniyor.

Geniş bir alan, takımlar için montaj sahası olarak tahsis edilmiş. Dört tarafı açık tenteler kurulu alanda hava sıcaklığı 41 derece, yerler toz toprak. Fakat gençler azimli. Geceyi sabah edenler var. Çünkü roketlerini test etme şansları yok ve sistemlerini defalarca test etmek zorundalar. Tek bir atışta hedefe ulaşmak için bütün bu hazırlık. O roket fırlatılacak, çıkması gereken irtifaya çıkacak, faydalı yükünü bırakacak, paraşütünü açacak.

Uçan Araba CEZERİ

Uluslararası İHA ve bu yıl ilk kez açılan Liseler Arası İHA yarışları olmak üzere sabit kanat ve döner kanat kategorilerinde Gaziantep Alleben Göleti’nde düzenlenen İHA yarışmalarının atmosferi bir başka. Sürece dahil olmak için ısrar edip, istediklerini almayı başaran liseliler özellikle çok heyecanlı ve gökyüzü Türkiye’nin olacak diyecek kadar iddialılar.

İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması’nda geçtiğimiz sene suyun yüzeyinde zor duran araçların, bu sene suyun altında görevlerini nasıl yerine getirdiklerine şahit olduk. Gençler durmamışlar… Beklememişler… Yeniden, yeniden hazırlanmışlar.

Gaziantep’te düzenlenen finallerde ise manzara bir başka güzeldi. İlkokul seviyesinden üniversite seviyesine kadar binlerce genç hem üretimlerini sergilemek hem de ödüllerini almak için Ortadoğu Fuar Merkezi’ndeydiler. Beni en çok o ilkokul seviyesindeki kalpler heyecanlandırdı. Küçücük elleriyle, pırıl pırıl zihinleriyle üretmek için emek vermişler. Aileleri küresel salgın var deyip çekinmemişler. Benim oğlum, benim kızım, yaşı cüssesi ne olursa olsun, bir an bile geri durmayacak, ülkesi için üretecek, bu mücadelede yer alacak demişler, öğretmenlerine teslim ederek göndermişler finallere…

Selçuk Bayraktar

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, etkinliğe katılan gençlerle bir araya gelerek geliştirdikleri tasarımları inceledi, 19 Eylül 2020

 

Başarılı olanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve bakanların ellerinden aldı ödüllerini. Derece alamayanlar ise üzülmedi. Çünkü her biri biliyor ki; TEKNOFEST’te kaybetmek yok. Bundan eminler. Öğrenmek var, gelişmek var, geliştirmek var.

TEKNOFEST için kurulacak daha çok cümle var. Fakat köşe kısa.

Heyecanlarımız hiç dinmeden, TEKNOFEST 2021’de, salgın atmosferinden uzak bir şekilde görüşmek üzere…


Etiketler »  

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "veri politikamızı" inceleyebilirsiniz. Daha fazlası